iPiccy-collage.jpg
Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre regimul alimentar vegetarian și cel de post și cât trebuie să scoată din buzunar cel ce își dorește să țină post sau să înceapă un regim vegetarian? Ți-am pregătit un articol unde poți afla răspunsul la aceste întrebări.

#Despre alimentația în timpul postului

Postul reprezintă reținerea totală sau parțială de la anumite alimente pe un timp scurt sau unul mai îndelungat. Această reținere, însă, trebuie să fie însoțită și de înfrânarea de la plăcerile trupești, gânduri, patimiPhoto Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool și fapte rele.

Veronica Braghiș, pe parcursul a celor 7 săptămâni de post, consumă multe fructe și legume, copturi pregătite acasă care nu conțin unt, lapte și ouă. Ea susține că nu este costisitor. „În piețe și magazine alimentare fructele și legumele sunt la prețuri mici, în special cartofii care se consumă cel mai mult în perioada postului. Săptămânal cheltui în jur de 400-500 de lei pe produse alimentare de post”, a spus aceasta.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Ana-Maria Țugui a menționat că mănâncă mai multe legume și fructe, pastă de năut, uneori pateuri vegetale. „Sunt interzise produsele lactate și carnea. Într-o săptămână, tânăra cheltuie aproximativ 200 de lei pe produse.”

 

#Despre alimentația vegetariană:

Vera Malic este vegetariană deja timp de 3 ani: „Motivația mea a venit din două direcții, etică, iubirea față de animale și dorința de a fi sănătoasă. Referitor la preț, nu este costisitor să fii vegetarian, legumele, fructele, fasolele, năutul și restul sunt mai ieftine decât carnea. Îmi plac mult fasolele, le mănânc cu sos din legume, salate din năut conservat și legume, paste cu diferite sosuri, cartofi la cuptor și multă verdeață, legume și fructe sigur.” Pentru un meniu echilibrat, Vera cheltuie săptămânal în jur de 300-400 de lei pre produse.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

Cristina Vieru a trecut la alimentația vegetariană de aproximativ acum 4 ani. Ea spune că nu a fost o decizie gândită din timp, mai degrabă spontană. „S-au schimbat unele preferințe în alimentație, am început a consuma mai multe lactate, iar pofta de dulciuri a devenit mai mare. Pentru a consuma și o cantitate  suficientă de proteine am adăugat mai multe boboase și lactate, dar prețul acestora nu afectează mult costul alimentației comparativ cu perioada înainte de trecerea la dieta vegetariană.”

De obicei, aceasta cheltuie pe produse în jur de 900 de lei pe lună. Meniul ei zilnic include cereale cu lapte, uneori îl înlocuiește cu cel pe bază de plante (soia/migdale), legume în orice stare (cartofi pireu sau la cuptor), pâine integrală, ouă, alune, brânza pe care o poate combina cu smântâna sau cu dulceața în calitate de desert.

#Ce spune specialistul:

55526835_617470452008619_7190124571784118272_n

 Nutriționista Cristina Serbova, în schimb este de părere că alimentația vegetariană presupune un meniu bazat pe consum de produse de proveniență vegetală și din cele animale, doar lactate. Pește, carne și ouă vegetarienii nu consumă. În perioada postului se consumă doar produse de proveniență vegetală, ceea ce este o alimentație vegană. „Să țină post nu este recomandat la următoarele categorii de persoane: copii mici, femei însărcinate sau care alaptează, cei care suferă de afecțiuni, cei care suferă de afecțiuni cronice, oameni care vor să slăbească, sportivi de performanță.” În cazul în care nu v-ați consultat cu un nutriționist înainte de a ține post, pot apărea următoarele consecințe: acumularea kilogramelor în plus, acutizarea gastritei sau pancreatitei, anxietate, depresie. „Ca nutriționist nu pot să recomand sau să nu recomand acest tip de alimentație. Fiecare decide pentru sine. Însă din start, înainte de a lua o decizie, omul trebuie să fie bine informat și să dețină cunoștințe de bază în nutriție, pentru ca să poată reorganiza eficient modul său de alimentație. Pentru ca organismul să nu ducă lipsă de nutrienți și ca să nu provoace apariția sau agravarea anumitor afecțiuni”, a relatat aceasta.

Alimentația corectă și modul sănătos de viață devine din ce în ce mai popular, iar astăzi este deja un trend. Oamenii optează pentru alimentația vegetariană sau cea de post, pentru a avea un corp frumos și sănătos, însă întâi de toate ei ar trebui să cunoască care ar putea fi consecințele acestora asupra sănătății și să se gândească bine înainte de a lua o decizie. Se recomandă să se informeze cât mai minuțios și să consulte un medic.

Autoare: Iulia Malega

Preluat de la: diez.md