DSC_5729.jpg
Săptămâna trecută a început Romanian Design Week, festivalul care unește industriile creative locale. Ajuns la cea de-a șaptea ediție, expoziția centrală RDW cuprinde peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Expoziția, cea mai complexă de până acum, reunește cinci categorii: Arhitectură, Design de produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar.

Până pe 26 mai încă mai e timp să vizitezi, la București, în fosta clădire BCR 15 capsule creative. Printre ele se numără și Moldovan Design Week, care prezintă publicului român o selecție de peste 20 de proiecte de arhitectură, design interior, design vestimentar, dar și din alte ramuri ale industriilor creative.

#Moldovan Design Week highlights la Romanian Design Week 2019

Designul interior este reprezentat de doi dintre specialiștii de renume din Moldova. Este vorba despre Anna Wigandt, care participă cu proiectul „Landscape – concept edition of kitchen island and fireplace”. Lucrarea reprezintă o abordare conceptuală a mobilierului, transformând-o convențional într-un tablou natural cu lunii fixe.

Cel de-al doilea participant pe acest segment este Dmitrii Petrov, fondatorul Linearchitects, care expune în fața publicului român designul unui apartament aflat la ultimul etaj al unei clădiri locative. În ciuda caracterului său industrial și a unei varietăți de materiale diferite, interiorul proiectului Soft Loft este foarte moale, cald și confortabil.

Două proiecte de arhitectură cu destinație diferită, dar realizate cu aceeași implicare profesionistă. Primul dintre ele este complexul Multifuncțional Hibrid „Toro Center”, care aduce inovația și modernismul chiar în inima capitalei. Cel de-al doilea este Dental studio –conversie arhitecturală și este proiectul unei clinici stomatologice de ultimă generație, în cadrul căruia s-au efectuat lucrări de renovarea și modernizarea clădirii prin consolidare și extensie. Ambele poartă semnătura studioului AB+Partners.

Designul Industrial de Produs este reprezentat de 4 participanți. Sergiu Baltă, cu produsele O.X. ChipChair și Umeraș Arhitectural. Două produse laconice, ce definesc stilul și spiritul tânăr al companiei. Designul lor poate fi descris în câteva cuvinte: grafic, geometric și minimalist. Andrei Gramatschii, fondator Gramatschii Design Studio, cu Dozator funcțional-decorativ KOKI. Un produs ce perfect îmbină doua manopere contrastante: prelucrarea metalului și a lemnului. Mihai Stamati, designerul Industrial care prezintă două proiecte: Setul de mobilier urban „Copacul de la bibliotecă” și setul din ceramică „Negru”. Ambele proiecte vin cu istorii aparte:  „Copacul de la Bibliotecă” este un proiect menit să povestească despre copacii prăbușiți în Chișinău după ninsoarea din aprilie 2017. Setul „Negru” este deja cunoscut publicului, având scopul nu doar a creării, ci și a promovării potențialul meșteșugarilor. Lista este încheiată de compania de mobilier și decor MADLAB: modulele 3D „Ritmic”, ghivecele  „Authentic” și lumânarea decorativă.

Domeniul Fashion se bucură de cea mai complexă prezență în cadrul capsulei MDW la RDW și aduce publicului român nume și creații valoroase din domeniu. Designerul Dina Rotari își expune la București eșarfele de mătase pictate manual, pe care a reușit să le ridice la nivel de artă. Renumita Valentina Vidrașcu, care a devenit un nume de referință în ceea ce privește modernizarea autenticului român. Designerul expune la RDW două dintre cele mai actuale rochii din colecția sa.

DSC_0231

Lista continuă cu Natalia Știrbul, fondatoarea brandului Cireșel. Brandul și-a luat misiunea de a împrieteni pe copii cu poveștile autentice și prezintă în cadrul expoziției articolevestimentare inspirate din motivele poveștilor românești.

Yulia Efros este încă un designer vestimentar expus la capsula MDW. Aceasta vine în fața publicului cu rochia „Blană de uRs”, brodată manual cu coaja de palmier. Rodica Grigoriță  expune la RDW Triptih. „L’Immortalite”. Artista prezintă o serie din trei cărți-obiect cu inserturi de dantelă contemporană executată cu ciocănelele, în tehnica bobbin lace.

Designerul de bijuterii Victoria Tonu, prezintă Colecția THE PILGRIM’S DREAM/ 2019. Acest proiect interdisciplinar se află la intersecția dintre artă (poezie, colaj), design (3d ca tehnică inovativă de proiectare) și bijuterie (metode tradiționale de prelucrare).
Vladimir Evstigneev , co-fondatorul brandului CopperHand este expus în cadrul capsulei MDW cu o serie de bijuterii din cupru. Bijuteriile „Only Copper”reprezintă o modalitate de exprimare. Creațiile admit nefinalizarea elegantă, asimetria și frumusețea naturală a metalului.

Designul Grafic este reprezentat de tânărul Ștefan Brăila, care vine cu proiectul „Rebut de forme”. Acesta  reprezintă un proiect de studiu, realizat în cadrul facultății de Arte Plastice și Design, a UPS „Ion Creangă”, specialitate Grafică. Posterele cuprind scanări ale diferitor materiale și obiecte, dar și texte colectate din reviste. Secțiunea Fotografie este ocupată de arhitectul și fotograful Oleg Bajura cu proiect fotografic „Spirit in design”.

La secțiunea Multidisciplinar sunt expuse lucrările tânărului artist plastic Nicolae Șcaterman. La RDW acesta își expune Colecția „60 de secunde”.  Aceasta este o abordare artistică a noțiuni de timp. Cele 60 de desene grafice ilustrează totul ce s-a pierdut cu anii.

DSC_0233

Un loc special a fost acordat reprezentanților Asociației Industriilor Creative din Moldova COR.

La secțiunea Design grafic sunt expuși doi membri a căror studiouri sunt cunoscute pe piața autohtonă. Casa imago și-a expus proiectul de Identitate a  Baletului Național Joc. Imaginea are la bază spectacolul JOC, care este un caleidoscop. Costumele, broderiile, accesoriile iau forme neașteptate în fiecare dans, transformând spectacolul într-un caleidoscop la scară umană.

Un alt membru COR expus la RDW este  Studio 43’oz,  care prezintă publicului o serie de etichete. Pentru a realiza un proiect, cei de la studio 43’oz studiază minuțios specificul produsului pe care îl au și publicul țintă al acestuia.

La categoria Animație se expun: Kurilov Group cu Serialul animat 2D Cedric’s Car. Serialul comedie este dedicat iubitorilor de mașini, dar, în același timp, este absolut universal și relativ pentru oameni din toate categoriile de viață, vârste și profesii. Pixtoon Animation Studio cu Animație 2D & 3D.  PixToon este un studio de animație și Vfx progresist care creează spoturi publicitare și desene animate. Studioul a fost fondat în anul 2006 și până acum a realizat în jur de 1000 de proiecte, atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei.

La secțiunea Design de produs, COR este reprezentat de Simpals prin Lobsterweight, unsistrm nou și unic de echilibrare a greutății și presiunii, proiectat pentru freediving.

Bineînțeles, fără atenție nu a rămas nici noua clădire a primului hub dedicat creativității – ARTCOR. Creat la inițiativa COR, cu susținerea USAID și Guvernului Suediei, noua clădire a hub-ului se remarcă prin arhitectură inedită, având singura fațadă din COR-TEN din Republica Moldova. Autorul proiectului este Maxim Calujac.

DSC_0235

În prima săptămână a verii (3-9 Iunie), Moldovan Design Week desfășoară o serie de evenimente dedicate designului autohton. Mai multe detalii despre proiect găsești AICI!

Preluat de la: diez.md