unnamed-3-2.jpg
Sâmbătă, 8 iulie, la Holercani a avut loc cea de a V-ea ediție a festivalului IA MANIA. În acest an, Asociația K LUMEA și primarii din 15 sate ale Raionului Dubăsari și-au unit eforturile și i-au convins pe  vizitatori că anume malul Nistrului este cea mai frumoasă, gustoasă, cea mai plină de talente și cea mai ospitalieră regiune din Moldova.

Iată care au fost cele mai mari atracții ale festivalului:

# Evenimentul a debutat cu  Parada Portului Popular. Peste 200 de locuitori ai satelor  din raionul Dubăsari, au participat la paradă. Aceștia au purtat cele mai frumoase straie naționale din localitatea lor.

# Fiecare sat din raionul Dubăsari a avut propriul cort, în care i-au ademenit pe vizitatori cu tot felul de bunătăți locale – plăcinte, saralii, friptură, sarmale, dulcețuri, zeamă, porci la proțap, prepelițe la grătar, fructe prospete din grădină și băuturi reci scoase din beci.

Photo Credit: KLumea

Photo Credit: KLumea

# Pe lângă târgul de bucate tradiționale gătite de gospodinele din raionul Dubăsari, la IA MANIA a avut loc un adevărat spectacol culinar. Chiar în fața vizitatorilor a fost gătită o mămăligă de 300 de kg. La preparea acesteia s-a folosit aproape 40 kg de făină de porumb.

# Peste 10 meșteri populari atât din țară, cât și din România, au participat la festival cu ii autentice, iar comunitatea  „Șezătoare Basarabia” a oferit lecții gratuite de cusut ii și de împletit coronițe, tuturor doritorilor.

# Aproape 120 de artizani din Republica Moldova și din România și-au vândut produsele autentice la târgul meșteșugarilor. În vânzare am avut catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, maiouri ornamentate, accesorii brodate manual, covoare tradiționale.

Photo Credit: KLumea

Photo Credit: KLumea

# În acest an, Concursul MândrIA a fost câștigat de grupul artistic în frunte cu designerul Piotr Alii. Acesta a cucerit jurații prin colecția „Blăstăm Basarabean”.

# Pictorul Petru Glavan a câștigat locul I  la concursul de picturi murale „CAI VERZI PE PEREȚI” cu lucrarea „Doina”.

# La concursurile inițiate pentru satele raionului Dubăsari, satul Moldova, în frunte cu primarul Igor Brânză,  a luat cele mai multe premii.

Photo Credit: KLumea

Photo Credit: KLumea

# La trânta tradițională a raionului Dubăsari, titlul de cel mai voinic flăcău a fost câștigat de Ion Gavrilaș din satul Molovata. Acesta a dus acasă și premiul mare – un berbec de aproape 50 de kg.

# Premiul „Pâinea Dubăsarilor” a revenit gospodinelor din satul Molovata, care au gătit un colac de 1 metru în diametru și a cântărit 16 kg. Menționăm că primarul satului Molovata, domnul Igor Brânză a scos colacul la licitație direct pe scena la IA MANIA contra sumei de de 100 euro și 200 de lei. Banii au fost donați unei familii nevoiașe din satul Molovata.

# Premiul „Sarmaua Dubăsarilor” cu frunze de varză, de zmeură, cu sfeclă, a revenit gospodinelor din satul Molovata.

Photo Credit: KLumea

Photo Credit: KLumea

# Premiul „Plăcinta Dubăsarilor” a fost câștigat de gospodinile din satul Coșnița. Acestea au gătit plăcinte bătrânești și saralii cu brânză.

# Premiul „Tăria Dubăsarilor ” a revenit Consilului Raional Dubăsari, și anume președintelui raionului, Domnul Grigore Policinschi. Țuica din vin a fost preparată pe loc, chiar în fața vizitatorilor.

# Momentul culminant al evenimentului a fost hora gigantica când  sute de vizitatori au încins pământul la IA MANIA timp de câteva minute.

Photo Credit: KLumea

Photo Credit: KLumea

​Distracția a ținut până dimineață. Concertul  LIVE a fost susținut de Nicu Mâță, Lia Taburcean,  Via Dacă, Pasha Parfeni, Valentin Uzun, Victoria Lungu și ansamblurile păstrătorilor de folclor din Raionul Dubăsari.

Festivalul IA MANIA a fost organizat de KLumea în colaborare cu Consiliul Raional Dubăsari.

Preluat de la: diez.md