goian-1.jpeg
Ai fost vreodată pe Insula Goian? Dacă nu, atunci poți să o adaugi în lista destinațiilor pe care trebuie să le vezi în Republica Moldova. Până atunci, te invităm să-i cunoști frumusețea în nouă fotografii tomnatice realizate de Valeriu Zaporojan.

Până trecem la fotografii, îți reamintesc că Valeriu are și un canal de Telegram dedicat călătoriilor, acolo poți găsi destinații frumoase din Moldova, dar și informații utile despre călătorii peste hotare. Așa că, dacă ai și tu o pasiune față de călătorii, îți sugerez să te abonezi!

Frumos, nu? Ei bine, hai acum să-ți povestesc un pic despre insulă. Insula Goian este cea mai mare insulă din Republica Moldova. Ea se află în estul republicii, în raionul Dubăsari, fiind înconjurată de apele lacului Dubăsari și cele ale lacului Iagorlâc. Din cele mai vechi timpuri, apa care înconjura insula s-a constituit ca o protecție naturală împotriva eventualilor invadatori.

Din punct de vedere geografic insula se află pe podișul Nistrului care se caracterizează prin versanți abrupți. Insula Goian nu face excepție, ea având un relief bine fragmentat cu o răspândire densă a ravenelor și vâlcelelor. Insula este acoperită de vegetație de silvostepă valorificată.

În vecinătate găsiți și rezervația naturala Iagorlâc, aceasta a fost înființată în anul 1988, iar în prezent suprafața rezervației este de 8,77 km2. Rezervația include sisteme ecologice acvatice și terestre, în care au fost create condiții pentru reproducerea animalelor și plantelor. Cea mai mare valoare a rezervației naturale „Iagorlâc” constă în faptul că aici sunt foarte multe specii rare și pe cale de dispariție de plante. Bazinele de apă ale rezervației naturale de asemenea sunt preferate de diverși reprezentanți ai faunei. Cea mai mare însemnătate o au pentru diverse specii de pești, care le folosesc pentru depunerea icrelor. 

Preluat de la: diez.md