mih5.png
Dincolo de cifrele negative și deznădăjduite datorită cărora este atât de bine cunoscută Moldova, nu trebuie să uităm că aici, ca în orice alt stat, sunt tineri creativi care doresc să susțină schimbarea și artiști care doresc să arate țara prin altă prismă lumii întregi.

Patru fotografi din Moldova au fost menționați în revista Post Pravda, ei au impresionat prin complexitatea lucrărilor sale, care reprezintă țara noastră din altă perspectivă, de după cortina cifrelor negative și nivelului înalt de corupție și șomaj. Acești artiști merg mai departe de stereotipurile impuse și arată chipurile și străzile din țara în care mai predomină un aer postsovietic.

Sandu Tarlev

Sandu și-a început cariera în televiziune. După ani de activitate pentru posturile de știri moldovenești și ruse, el a decis să se concentreze asupra fotojurnalismului. Lucru remarcabil în imaginile sale este lumina, în special faptul că Sandu a învățat să o stăpânească în avantajul său. El acoperă o gamă largă de probleme, de la cluburile subterane din Moldova până la imaginile zilnice din regiunea devastată a Donbassului sau unele portrete mai intime. Una din cele mai captivante serii ale sale este „Singuratatea de la Etajul 5”, unde Sandu documentează lupta bunicului său care face față singurătății în apartamentul din Chișinău după ce soția a decedat. Aceste fotografii sunt atât de intime, crude și reale, încât te simți incredibil de nepoliticos din motiv că invadezi intimitatea bunicului. Opera sa este personală, uneori îndepărtată, zdrobitoare, uneori amuzantă, care în același moment poate să răcească, dar și să încălzească inimi.

John Donica

John a prins ochiul celor de la Postpravda cu seria sa frumoasă, fragilă, vulnerabilă, Fine Art Nude, în care știe să creeze compoziția perfectă folosind iluminarea, plasarea și unghiul potrivit. Lucrarea lui documentară, care este în cea mai mare parte alb-neagră, ne oferă o perspectivă asupra ceea ce este viața în Moldova. Liniile de pe fețele oamenilor, orașul de dimineață, jocul fascinant de umbre și lumină: acest fotograf și cinematograf este un maestru în captarea fragilității frumuseții și realității cotidiene din țara sa natală. Acum John lucrează la un proiect concentrat asupra Japoniei și este implicat într-o companie de film norvegiană, iar mulți îi prezic o carieră internațională de invidiat.

Anton Polyakov

Anton sa născut și a crescut în Tiraspol, Transnistria, unde continuă să trăiască astăzi. Deși a învățat la facultate de geograf, Anton a devenit un fotograf de succes în ultimii ani și și-a văzut munca prezentată în mass-media precum Novaya Gazeta, Bird in Flight, The Guardian și Business Insider. El pune accentul pe capturarea „memoriei istorice și culturale” a Transnistriei și a întrebărilor, problemelor de identitate și îndoielilor cu care se confruntă generația care crește într-o țară nerecunoscută după prăbușirea Uniunii Sovietice. Fotografiile lui sunt sincere, el îmbină în lucrările sale elementele de realitate și de suprarealism. Fotografia urbană, zonele rurale, casele oamenilor, portretele intime: Anton știe exact ce face, indiferent de gen, oferă imagini solide și emoționante în fiecare reportaj. Recent, a primit premiul „Bob Books Photobook” pentru munca sa.

Mihail Kalarashan

Poate că deja sunteți familiarizați cu Mihail datorită fotogrfiilor Chișinăului de anul trecut. El a făcut referire la capitala Moldovei ca la o „fantomă”, la un „oraș al viselor modeste” și la un loc care nu se deosebește prin nimic de orice alt oraș european, excepție fiind doar tristețea mai condensată, acest lucru fiind reflectat în fotografiile sale. Nu toata muncă lui se referă la melancolie, însă, după cum arată portofoliul său, jucând cu lumină și cu echilibrul culorilor, Mihail povestește prin fotografiile sale o parte neașteptată și diversă a Moldovei. Unele fotografii reprezintă țara aproape ca pe un basm în care, iertând clișeul, timpul părea să se fi oprit, în timp ce alții descriu partea gri a statului fără ieșire la mare. Mihail,  asemenea lui Anton, John și Sandru, reprezintă o generație creativă și un nou val artistic, care relatează despre cea mai puțin cunoscută țară din Europa.

Preluat de la: diez.md