iPiccy-collage-14.jpg
Parcul Țaul este unul dintre cel mai frumoase parcuri din Moldova. De asemenea, acesta este cel mai mare parc din toată țara și unul dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Parcul Țaul este situat în imediata apropiere a satului Țaul, raionul Dondușeni, la o distanță de 6 km de centrul raional. Parcul are o suprafață de 46,2 hectare și este situat la aproximativ 200 km de Chișinău.


# Parcul și Conacul din Țaul, Dondușeni

Parcul Țaul este una dintre cele mai reușite creații ale arhitectului-peisajist cunoscut I. Vladislavskii-Podalko. Parcul a fost fondat în anii 1901-1904.

Acesta se află pe o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea Primăriei satului Țaul.

Pe o suprafață de 46,2 hectare cresc peste 150 de specii și forme de arbori și arbuști, reprezentanți ai diverselor zone climaterice ale globului.

Dinspre nord, parcul este înconjurat cu un zid de cărămidă. Aici se află așa zisul parc de sus, cu conacul și clădirile adiacente. De pe ambele părți ale clădirii și în spatele ei cresc numeroase exemplare de conifere și foioase. La dreapta, pe o suprafață de 7 hectare, e concentrat sectorul principal al parcului de sus – Parcul de amatori. Aici cresc salcâmi plângători, arțari în formă de glob, stejari piramidali, arțari cu frunze roșii și arțarii americani, fagul decorativ.

facebook.com/teleportravel

 

Conacul Pommer a fost construit la începutul secolului al XX-lea pe terenurile din partea de sud a satului, cumpărate de bancherul Andrei Pommer (1851-1912) de la micii proprietari. Între anii 1901-1912 au fost finalizate toate acareturile și a fost sădit cel mai mare parc din Basarabia. Nu a fost însă finisată construcția clădirii principale, numită şi palatul.

facebook.com/teleportravel

Până la 1945 nu s-a intervenit în interiorul conacului. La începutul anilor 1960 au fost construite spații de locuit și de studii pentru Colegiul agricol. În perioada sovietică – complexul conacului a suferit mai multe intervenții, inclusiv edificiul conacului, iar acareturile inițiale și alte elemente arhitecturale din parc au fost demolate. Totuși, complexul de la Ţaul este cel mai bine păstrat dintre conacele de la începutul secolului al XX-lea.

facebook.com/teleportravel

Cum ajungeți acolo?

Parcul Țaul se alfă la o distanță de 200 de kilometri de Chișinău, iar dacă porniți cu mașina veți ajunge la destinație în circa trei ore.

Preluat de la: diez.md