iPiccy-collage-25.jpg
Rolul unei alimentații corecte și a exercițiilor fizice este de a ne menține corpul sănătos și mintea lucidă. Totuși, în prezent, menținerea unui regim alimentar sănătos pare a fi o adevărată provocare, dat fiind faptul că de la fiecare colț ne face din ochi mâncarea de tip fast-food sau tonele de dulciuri. Marina Lopotenco este o tânără mămica care a decis să-și schimbe modul de viață și de alimentare, astfel renunțând la toate viciile alimentare pe care le avea cândva. Marina recunoaște că schimbările au durat ceva timp, dar rezultatul merită orice efort.

Marina este a decis să își schimbe modul de viață la vârsta de douăzeci și doi de ani, în anul 2017. Tânăra și-a format și o comunitate restrânsă pe Instagram, pentru a putea împărtăși cu oamenii care au aceleași interese, experiențele prin care trece. Marina, pe lângă fotografii frumoase cu mâncare sănătoasă, oferă și sfaturi tinerilor care abia încep să descopere lumea gastronomică fără produse de origine animală.

„Această trecere nu se face peste noapte”

Începuturile mereu sunt mai dificile, dar rezultatele depășesc așteptările, dacă ești cu adevărat motivat să faci o schimbare. Pasiunea Marinei pentru alimentația sănătoasă a început încă din universitate. Tânăra studia domeniul biotehnologiei industriale, unde a învățat cum să diferențieze produsele de calitate, iar aceasta a determinat-o să facă decizia în favoarea unui regim alimentar sănătos. „Am adoptat acest stil de viață după ce l-am născut pe Leo, deoarece simțeam că am nevoie de acestă schimbare nu numai pentru mine ci și pentru el, practic toată sarcina nu am dus cont de un regim sănătos și aceasta a dus la consecințe, de aceea am introdus această schimbare care mi-a schimbat viața la 180 de grade. Primul pas a fost sa încetez să mai cumpăr produse de origine animală și să termin produsele care mai erau prin frigider, această trecere nu se face peste noapte, se face treptat, pentru a nu afecta organismul și mai tare, trebuie să ai și tărie de caracter adică să-ți dorești cu adevărat să faci acest lucru așa cum eu mi-am dorit, de aceea pentru mine a fost foarte ușor.”

În aceste momente e important să nu te simți singur. Marina a fost susținută de întreaga familie în alegerea sa, iar sora mai mică era prima și cea mai importantă sursă de motivație. „Motivația mea au fost vlogerii de pe YouTube, modul în care duceau acest stil de viață, dar încă o motivație a fost sora mea mai mică ce a ales acest mod de alimentație înaintea mea, îmi aduc aminte cum în fiecare zi îi trimiteam poze, video cu ceea ce mâncam pentru a avea o doză și mai mare de motivație. E important ca în aceste momente să nu fii singur e foarte bine când ai susținerea cuiva.”

„Orice mamă își dorește tot cei mai bun pentru puiul său”

Treptat, Marina a luat decizia să îți alimenteze copilul doar cu produse vegetale. „Descoperind și mai profund acest stil de viață mi-am dat seama că eu nu m-am alimentat corect, că organismul uman se descurcă foarte bine și fără produse de origine animală ba din contră e mai sănătos și plin de energie, de aceea am decis că copilul meu să fie alimentat în acest mod și că nimeni nu îmi va schimba alegerea. Orice mamă își dorește tot cei mai bun pentru puiul său. Eu am început să îi ofer un mod de viață sănătos.”

Eu muncesc mult pentru a ajunge acolo unde îmi doresc să ajung”

Marina a ales să-și exprime opiniile și experiențele pe platformele sociale, pentru a motiva și alți tineri să renunțe la produsele de origine animală. „Din ce în ce mai mult acest stil de viață îmi arăta efectele pozitive asupra organismului meu, mă gândeam și simțeam nevoia să mă împărtășesc cu mai multă lume pentru a încuraja acest stil de viață și pentru a diminua stereotipurile despre veganism. Și pentru că Instragram este o platformă uriașă unde fiecare om își poate găsi o mică comunitate, am decis să îmi formez și eu una. Până când pagina mea de Instagram nu este foarte urmărită dar eu muncesc mult pentru a ajunge acolo unde îmi doresc să ajung.”

Pentru că un stil alimentar sănătos trebuie să fie susținut și de exerciții fizice, tânără a început să practice yoga. „Îmi place yoga nu sunt o profesionistă dar tind spre asta, la fel mai practic și exerciții fizice pentru a mă menține în formă. Știm cu toții că o alimentație sănătoasă nu e suficient pentru a avea rezultatele dorite de aceea sportul este necesar pentru a tinde spre ceea ce dorești.” Găsiți aici și pagina de Instagram a tinerei

„Moldova își are locul său rezervat în inima mea și rămâne să fie locul unde mă simt acasă”

Marina a ales să se mute cu întreaga familie în Franța, cu toate acestea, tânăra menționează că Moldova este locul în care s-a născut, dar care îi oferă prea puține oportunități de dezvoltare. „Republica Moldova este țara mea de baștină, locul unde am copilărit și unde mi-am creat cele mai frumoase amintiri însă nu este țara unde mi-aș dori să îmbătrânesc și unde să crească copilul meu, nu a fost ușor să luăm aceasta decizie dar am fost nevoiți, pentru ai oferi copilului nostru o viață mai ușoară și cu mai multe oportunități. În Republica Moldova vom mai reveni, dar ca vizitatori, la părinții și rudele noastre. Moldova își are locul său rezervat în inima mea și rămâne să fie locul unde mă simt acasă.

„Oamenii sunt atât de inconștienți încât își transformă propria casă într-un laborator de teste nucleare”

Noi suntem doar niște oaspeți pe această planetă, din acest motiv ar trebui să avem grijă de ea pentru ca viitoarele generații să poate trăi aici în armonie. Marina este convinsă că tinerii trebuie să fie mai responsabili în raport cu planeta și resursele pe care le are. „Tot ce se întâmplă e din cauza noastră, să nu uitam că facem parte din această planetă și că noi suntem cei care contribuim la dezvoltarea ei pozitivă sau negativă. O data ce vom avea grijă de casa noastră,Terra, și vom fi mai buni, mai respectuoși vom simți că trăim cu adevărat. Tot ce se află pe Terra, rămâne aici, doar că într-o formă diferită. Oamenii sunt egoiști, sunt însetați după bani și averi, sunt atât de inconștienți încât își transformă propria casa într-un laborator de teste nucleare. Și acest cerc vicios nu se mai termină niciodată.”

Autoare: Codrina Pietrari

Preluat de la: diez.md