1475065124074.jpg

Experiența americană prin programul Work and Travel este exact așa cum ți-o dorești și ți-o faci tu. Acest program, pe parcursul a patru luni de zile îmbină două activități importante: muncă și călătorie combinată distracție.

 „Când îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”, spunea Paulo Coelho. Exact așa a fost și în cazul meu, totul a început de la un vis. Când eram copil, visam să ajung în State, find atrasă de arhitectura americană, stilul de viață al vedetelor din cele mai populare orașe, locuri ce-ți taie respirația, dar nu în ultimul rând, de faptul că aș putea vorbi limba engleză zi de zi.

Ajunsă la universitate, studentă în anul întîi, îmi dădeam seama că acest vis al meu era practic imposibil, deși îmi doream ca soarta să fie de partea mea și să-mi dovedească că e bine să muncești și să ai încredere în forțele proprii.

Entuziasmată, ajunsă în statul Virginia, unde soarele și voia bună erau la ordinea zilei, am început să-mi trăiesc vara americană care avea să dureze patru luni de zile. Pe tărâm străin, totul depinde de tine și de alegerile pe care le faci, de jobul pe care ți l-ai ales și de încrederea în sine.

În SUA îți poți schimba jobul, chiar dacă agențiile de Work and Travel nu recomandă aceasta, totuși, este important să-ți fie bine și să fii mulțumit de experiența ta americană.

Orice îți dorești, fă alegerea corectă!

Jobul american face parte din categoria „alegeri importante și corecte”, deoarece trebuie ales cu foarte multă grijă, dat fiind faptul că îți vei petrece cel puțin opt ore pe zi făcând ceea ce ți-ai ales. Am întâlnit foarte multe tipuri de joburi, ceea ce le diferenția era salariul, abilitațile în engleză, poziția, locația și alți factori. Eu am optat pentru job-ul de chelner într-un oraș istoric și vizitat de către foarte mulți turiști, Williamsburg.

La început era foarte greu să mă acomodez cu orașul, jobul și cu oamenii care îi vedeam mereu pe urmele banilor, mereu pregătiți să intre în conflict pentru clienții restaurantului. La sfârșitul programului de lucru eram foarte obosită, baia și somnul erau lucrurile care îmi cutreierau gândurile și mă făceau într-adevăr fericită.

Toate acestea au fost până la un moment. În scurt timp am început să comunic mai mult cu oamenii de lângă mine și să le demonstrez că în mine pot găsi un prieten și un om de încredere. Tot atunci, am ajuns la ideea că acele prime săptămâni au fost o provocare de a-mi testa limitele. Astfel, mi-am făcut foarte mulți prieteni din Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Thailanda, Africa de Sud, Jamaica, Ucraina și din multe altele.

După zile întregi de chin și oboseală, totuși, am rămas la ideea că mi-am ales jobul potrivit. Am avut parte de comunicare cu americani nativi și nu doar, schimb zilnic de experiență, povești de viață, iar pe lângă acestea, faptul că vorbeam liber în limba engleză era cea mai mare fericire și împlinire sufletească.

În State, absolut totul depinde de tine, de cum îți organizezi timpul și de ce obiective ai. De aceste lucruri depinde dacă ești respectat la job sau nu, dacă ai prieteni cu care să te distrezi și să-ți creezi amintirile sau stai în camera ta și preferi singurătatea. Cert este faptul că nu trebuie să aștepți ajutor din partea cuiva, deoarece agențiile de Work and Travel oferă studenților consultația necesară să ajungi în state și să ai un prim loc de muncă, însă cum te descurci nu mai e în grija lor.

Dacă este să reflectez asupra spuselor unora dintre noi, cum că banii nu aduc fericirea, păi uite că la capitolul dat am înțeles multe lucruri. Dacă vrei bani mulți, atunci nu îți mai rămâne timp de călătorit și tot acest program se va rezuma doar la work, iar experiența ta va fi pe cât se poate de dezamăgitoare și urâtă.

Pe de altă parte, dacă vrei doar să te plimbi(travel), vei avea nevoie de bani. Dacă îi ai déjà, este perfect, iar dacă nu, va trebui să-i faci cumva. Și ajung din nou la ideea că totul depinde de noi și de cum ne construim vara, viitorul și ce fel de amintiri alegem să ne facem.

La acest capitol, eu am ales să am amintiri grozave care să mă facă mereu să mă întorc în SUA. Astfel, pe parcursul întregului program, am profitat din plin de ceea ce oferă America și cu ce se mândrește aceasta. Am avut parte de schimb cultural bogat, vizitând câteva orașe istorice ale statului Virginia, acolo unde au rădăcini importante istoria statului American. Totodată, am avut ocazia să pierd din numărul muzeelor profund impresionante pe care cu mare drag le-am vizitat în Washington, dat fiind faptul că muzeele, monumentele de excepție și arhitectura acestuia sunt de o frumusețe aparte.

Unii visează, eu am fost acolo, în orașul luminilor și al oamenilor mereu grăbiți – New York. New York-ul a fost cireașa de pe tort în experiența mea americană. Am trăit momente unice în cele mai faimoase și îndrăgite locuri de către toți oamenii, așa cum sunt Time Square, Empire State Building, Rockefeller Center, Public Library from New York, Grand Central Terminal, Brooklyn Bridge, Pace University, The Statue of Liberty cât și multe alte locuri unde au fost montate scene din filme celebre.

Trecând prin toate acestea, fiind obligată de circumstanțe să mă descurc de una singură, m-am maturizat și am căpătat o anumită independență și încredere în sine. Dacă am reușit în America, voi reuși în continuare. Acest program pentru mine a fost ca un echilibru între muncă și distracție, fapt ce mi-a oferit posibilitatea unei experiențe bine venită. Tot datorită acestui program, am înțeles care-mi sunt limitele, am învățat să-mi conturez caracterul, personalitatea și ambiția și să merg mai departe pentru ca să reușesc în tot ce-mi propun.

Vara americană a fost o experiență mult dorită și cea mai intensă pentru mine dintre toate experiențele pozitive încercate, a fost un test personal, aș spune, o probă de rezistență și în același timp, o metodă de autocunoaștere.

Reportaj realizat de Tatiana Munteanu, stagiar ZUGO

Preluat de la: Zugo.md