Gabriela.jpg
Gabriela Cojocaru are 26 de ani și locuiește de șapte ani în orașul Chongqing din China. Tânăra a reușit să devină foarte populară pe rețele sociale chineze, iar recent, a ajuns și în presa chineză. Mai exact, Gabriela a oferit un interviu pentru CGTN, un canal internațional de știri transmise în limba engleză, care aparține Televiziunii Centrale din China.

În reportajul din CGTN, Gabriela este prezentă drept o moldoveancă care vorbește cu un accent specific, dar care a reușit să cucerească SM din China datorită contrastului dintre dialectul și chipul său străin. Tânăra are peste două milioane de urmăritori pe Douyin, versiunea chineză a TikTok. Datorită activității sale de pe internet, Gabriela contribuie la promovarea orașului în care locuiește acum. În limba chineză, oamenii îi zic Li Xiaoxiao.

Pentru prima dată, a ajuns în China în anul 2014, atunci a călătorit împreună cu mai mulți colegi de clasă. În Moldova, Daniela studia dansul tradițional și baletul, iar în China, este actriță, profesoară de grădiniță, dansatoare la nunți și celebritate web.

Foto: news.cgtn.com

Cea mai mare problemă a Gabrielei a fost bariera lingvistică. Atunci când a ajuns în China, tânăra nu cunoștea nici chineza, nici engleza. Pentru a-și asigura o viață mai bună în China, ea și-a făcut mulți prieteni din Rusia, Belarus, Ucraina și China și a depășit treptat bariera lingvistică. Apoi, s-a apucat să învețe chineza, dar după ce a învățat ceea ce credea ea că este chineză, a descoperit că limba pe care a petrecut doi ani învățând-o este de fapt dialectul Chongqing.

<!–

–> <!–

–>

În 2017, Xiaoxiao a început să filmeze videoclipuri scurte în timpul ei liber, primind multe aprecieri de la spectatori. La începutul lui 2018, ea a deschis un cont Douyin. Datorită stilului ei excentric și a fluenței impresionante a dialectului, a câștigat mulți admiratori pe internet. Vorbește atât de bine în dialectul Chongqing, încât localnicilor le-ar fi complicat să spună că este străină. Gabriela a făcut un efort enorm să studieze acest dialect, crezând că este chineza standard. Conform presei chineze, această „greșeală” s-a dovedit a fi o lovitură norocoasă.

Gabriela promovează atât cultura chineză, cât și pe cea moldovenească. Își dorește mult să facă cât mai cunoscută istoria țărișoarei noastre mici, astfel încât tot mai multă lume să afle despre specialitățile, dar și despre istoria bogată a vinului moldovenesc. Reportajul video despre Gabriela îl puteți vizualiza aici. E de menționat că acesta nu este primul reportaj în presa chineză unde apare Gabriela. În anul 2019, de exemplu, a mai fost realizat un reportaj video pe care îl puteți urmări aici!

Foto: ichongqing.info

Noi am cunoscut-o pe Gabriela încă la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Atunci, tânără, alături de o altă moldoveancă, a călătorit, pentru a-și exprima dreptul de vot, 2 000 de kilometri. Moldovencele au transmis și un mesaj conaționalilor din toate colțurile lumii, pe care îl puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md