ujyhtgfrf.jpg
Fă cunoștință cu Marie, primul corp uman la mărime naturală imprimat 3D și făcut din bioplastic. Această lucrare a fost realizată studenta la inginerie la LSU, Meagan Moore, ca să testeze în timp real expunerea la radiații și să decidă cel mai bun dozaj pentru tratarea unor boli precum cancerul.

Conform comunicatului de presă LSU, Marie are 1,53 metri și o greutate de 6,8 kilograme. Mai are și un cap detașabil și o capacitate de stocare de 136 de litri pentru opt ore, scrie vice.com.

De asemenea, Marie are o culoare drăguță. („Movul era la reduceri”, a spus Moore într-un comunicat de presă.)

Marie este îmbinarea a cinci scanări de corpuri feminine făcute le Centrul de Cercetare Biomedical Pennington din Baton Rouge, după cum spune comunicatul de presă LSU. Apoi, de-a lungul a 136 de ore, imprimanta 3D industrial BigRep de la LSU a creat-o pe Marie. Dar imprimanta 3D a trebuit să o producă pe Marie în patru bucăți, așa că Moore a folosit „o combinație de îmbinare, sudare prin fricțiune și sablare”.

Să fie clar, Marie nu este un produs al bioprintingului sau al procesului de folosire a imprimării 3D pentru crearea de țesut biologic. Oamenii de știință au folosit acest proces ca să transplanteze organe artificiale la șobolani, și, de ani de zile, armata SUA caută activ să facă inimi bioprintate, vase de sânge, ba chiar și piele.

În viitor, după spusele lui Moore, Marie ar putea să creeze tratamente personalizate pentru persoanele cu forme complexe de cancer. „Copiii și pacienții cu cancer la sân au o morfologie foarte diferită care este de obicei foarte dificilă de tratat”, a spus Moore în comunicatul de presă. „Observ că, cu cât învățăm despre orice trup, cu atât mai complex va fi. Încă dăm tratamente greșite la multe nivele. Mai avem multe de învățat.”

Preluat de la: diez.md