1528719419621.jpg

Creații unice, realizate manual, au inundat ieri strada pietonală din Chișinău. Obiecte din piele, ceramică, lemn, fier, bijuterii handmade și haine croite cu drag au impresionat orice vizitator al festivalului. Aproape 50 de meșteșugari au dat o altă nuanță culturii moldovenești, la cea de-a III-a ediție a evenimentului.

Tinerii creatori și-au expus lucrările cu care se mândresc ei cei mai mult. Aceștia au avut ocazia să-și vândă obiectele, dar și să-și promoveze mica lor afacere.

Pe fundalul muzicii, zeci de trecători s-au apropiat să admire și chiar să-și procure ceva ce i-au impresionat cel mai mult. Buchețelele originale ale unui meșteșugar a impresionat pe mulți, acestea fiind făcute din legume sau fructe.

„Îmi place originalitatea, iar aceste buchețele nu sunt deloc banale, asta m-a făcut să procur și eu unul. Nu-l iau cu un motiv anume. Îl voi dărui unei persoane dragi așa, pur și simplu”, a spus o vizitatoare.

Pentru această zi, unii au venit tocmai din raioane pentru ca să fie și ei parte a evenimentului. Este din Hâncești și zice că de mic a învățat de la bunelul lui să olărească, iar astăzi este prima lui apariție la festival.

„Sunt obiecte care le fac în 10 minute, sunt care mai mult de 30 minute, depinde de dimensiunea obiectului. Aici am venit cu suvenire mici, ulcioare pentru vin, diferite olițe. Prețurile sunt între 25 și 600 de lei”, a susținut Adrian Onuț.

 

Stropii de ploaie și vântul puternic nu i-a speriat pe tinerii meșteșugari, care au continuat să mai rămână un pic la frumosul eveniment. Nici trecătorii nu au plecat până nu și-au procurat ceva frumos pentru ei. Iar asta bine s-a văzut la taraba cu bijuterii handmade, realizate cu plăcere de Valeria Burlacu. Tânăra are 21 de ani, dar deja a pornit o afacere care să-i hrănească sufletul cu plăcere.

„Astăzi am venit cu diverse accesorii, coronițe, pandative. Scopul acestui eveniment este de a promova tinerele talente, iar eu vreau să profit de această ocazie și să ies din anonimat. Am fost și anul trecut la festival. Deoarece mi-a plăcut mult, am decis și anul acesta să o fac. Majoritatea au procurat ceva simbolic, dat fiind că lucrurile mai complexe, necesită mai mult timp pentru a face o alegere”, a menționat Valeria.

 

Elena Cojocari a venit pentru a-și prezenta hainele țesute cu multă dragoste, care, spune ea au o abordare modernă dar cu ornamente și detalii specifice trecutului.

„Creez accesorii și haine cu ornamente brodate. Eu sunt și designer-ul, dar și cel ce le crează propriu-zis. Mai am o colegă care mă ajută. Mă bucru că oamenii s-au apropiat, am și comercializat două rochițe. Preul rochițelor variază între 1.000 și 1.500 lei, iar cravata – 300 lei”, a susținut Elena.

„Festivalul Tânărului Meșteșugar” a continuat până seara cu lucrări frumoase, toate create cu mare drag pentru cultură, tradiție și arta meșteșugăritului, specifică neamului nostru. Monede, Tablouri, accesorii pentru haine și chiar jucării au fost alte câteva mândrii ale creatorilor ce au creat senzație ieri, în cadrul evenimentului.

Menționăm Festivalul se află la a cea de-a III-a ediție și are ca scop conservarea și promovarea specificului creațiilor moldovenești.

 

Preluat de la: zugo.md