1544115706015.jpg

Iarna nu este un impediment în a avea o alimentație sănătoasă și bogată în vitamine, pentru că, în acest caz, ne pot salva fructele și legumele care au fost congelate la timpul potrivit. Acestea sunt deja tăiate, spălate și foarte ușor de utilizat.

Din punct de vedere nutrițional, conținutul de vitamine va fi la fel de util. Așă că, dacă fructele și legumele au fost culese exact când s-au copt și congelate imediat, conținutul de nutrienți va fi mai ridicat decât în cazul variantelor proaspete care sunt transportate pe distanțe mari.

Potrivit specialiștilor în sănătate, este bine să mergi la raionul de alimente congelate pentru a selecta opțiunile potrivite de care să te bucuri chiar și atunci când nu este sezonul lor.

Iată ce ar trebui să cumperi congelat data viitoare când mergi la supermarket:

1. Fructe de pădure

„Dacă vrei să cumperi fructe de pădure proaspete de import trebuie să știi că ele sunt culese cât timp sunt încă verzi pentru a ajunge cu un aspect plăcut la destinație. Această procedură reduce însă nivelul de nutrienți ai produsului de la raft. Căpșunile, zmeura, murele și afinele vor avea mai multe vitamine în varianta congelată în afara sezonului pentru că se conservă nutrienții din momentul în care s-au copt”, explică Cassandra Suarez, nutriționistă din Boston.

 2. Morcovi

Chiar dacă vrei să-i cumperi proaspeți, peste câteva zile după ce-i procuri și nu-i utilizezi, ei devin moi și pot chiar mucegăi. Potrivit nutriționistei, „morcovii congelați sunt o opțiune excelentă pentru că sunt o sursă importantă de beta-caroten și antioxidanți, care sunt păstrați prin intermediul procesului de congelare. Printre beneficiile consumului de morcovi se numără o vedere mai bună, prevenirea cancerului și efectul antirid”.

 3. Mango

Cel proaspăt este deseori necopt sau prea copt, iar plus la asta, vei avea nevoie de mai mult timp ca să-l decojești. De aceea, este bine să-l ai în varianta congleată, pentru a-l putea folosi nu doar la prepararea smoothie-urilor, ci și la salate, cereale integrale sau piure de cartofi dulci.

4. Mazăre

Este o modalitate foarte simplă de a obține un plus de fibre și vitamine în fiecare zi. Aceasta poate fi utilă la pregătirea supelor, tocăniței, salatei sau pur și simplu servită ca garnitură.

 5. Spanac

Acesta este delicios doar dacă intenționezi să-l consumi proaspăt sau la salată, însă, dacă vrei să-l utilizezi la gătit un sos, o supă, la o tocăniță sau să prepari rețeta clasică, este mai bine să iei în calcul produsul congelat.

Conform dr. Harbstreet „spanacul crud pierde foarte mult volum când este gătit, precum și o cantitate mare de nutrienți, cel congelat conține multă apă. Așa că lasă-l la dezghețat într-un vas cu o sită înainte de a-l adăuga la diverse preparate. Stoarce-l când îl adaugi ca ingredient și vei obține același gust senzațional, plus multe vitamine”.

 6. Porumb

Pentru că sezonul porumbului copt se încheie, trebuie să alegi dintre cel la conservă și cel congelat. În loc să alegi conservele cu porumb, care de obicei conțin un exces de sodiu, mai bine cumpără-l congelat, care va fi foarte ușor să-l fierbi sau să-l prepari la microunde.

 7. Piersici

Deoarece, cele conservate au prea mult zahăr, dar și pot fi afectate de procesul conservării, cel mai bine este să alegi piersicile congelate. Le poți consuma simple sau le poți adăuga la terciul cu ovăz, la iaurt grecesc sau pot deveni noul tău topping pentru clătite. Nu ezita să le folosești și la prăjituri sau plăcinte, scrie eva.ro.

 8. Edamame

100g de edamame conțin 6g de fibre, 10g de proteine, 19% din necesarul zilnic de vitamina C, 14% din necesarul de fier și 7% din doza recomandată de calciu. Poți consuma edamame ca garnitură simplă sau poți adăuga acest ingredient la salatele pe bază de quinoa, cu puțină ceapă.

Foto: nwradu.com, wall-street.ro, protv.ro, etselquemenges.cat, caietcuretete.com

Preluat de la: zugo.md