ipiccy_image-1.jpg

Că tot a venit weekendul, echipa #NeamPornit ne propune să facem o escapadă în satul Cojușna, raionul Strășeni, la doar 15 kilometri față de orașul Chișinău. Localitatea are o ofertă turistică foarte diversă începând cu atracții culturale, religioase, meșteri populari dar și oferta oeno-gastronomică.

Vizita în satul Cojușna începe din centrul localității unde vei descoperi o alee pietonală care se află în parcul central în care este amplasat monumentul victimelor deportărilor sovietice. Tot în centrul localității poți vizita Casa de Cultură, un edificiu cultural cu o capacitate de aproximativ 400 de locuri unde se desfășoară evenimentele culturale ale satului.

Un edificiu important care poate fi vizitat este biserica din localitate, ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Istoria construcției acestei biserici a început în anul 1815 și a fost finalizată în 1855. Cel mai important fapt este că biserica nu a fost niciodată închisă, iar pe lângă biserică se află și vechiul cimitir care este o mărturie vie a istoriei localității.


Sursă: Instagram/be_our_guest_moldova

Următoarea destinație sunt două ateliere meșteșugărești. În cadrul primului atelier aveți posibilitatea să învățați tehnica cioplirii în lemn și să descoperiți lucrările meșterului popular. O altă experiență de care veți avea parte este tehnica croșetatului goblen.

În localitate sunt trei vinării și crame, prima dintre care este Chateau Cojușna în cadrul căreia aveți parte de o vizită ghidată prin beciurile vinăriei, prezentarea procesului de vinificație și de producere a divinului. De curând în cadrul vinăriei activează un restaurant pentru turiști iar în viitor, proprietarii preconizează deschiderea unui hotel cu 25 de camere pentru cazare.

O altă vinărie ce neapărat trebuie vizitată este micro vinăria ,,Pomusoara Dulcisoara” fondată de Geo Lupașcu. Aceasta produce vinuri artizanale, în cantități limitate. Vizitând această vinărie veți avea o experiență̆ deosebită, personală, unde veți degusta un vin de autor cu gusturi deosebite. Iar spre sfârșit puteți descoperi istoria Cramei Leonid dar și arhitectura beciului acesteia.

Tot în satul Cojușna este o companie de producere a butoaielor, unde sunt păstrate vinurile până a fi îmbuteliate. Aici puteți descoperi tehnica de fabricare a butoaielor și etapele necesare până la produsul final.


Sursă: Instagram/be_our_guest_moldova

Preluat de la: diez.md