1541599287661.jpg

Cristina are 24 de ani și este cea care a reușit să se salveze de violența domestică. Copilăria ei a fost doar începutul tuturor greutăților ce urma să le trăiască. Acum, femeia este mămica unui copil și încearcă să uite amintirile urâte din trecut.

Câțiva ani în urmă, Cristina a pierdut-o pe mama sa, iar ultima amintire cu tatăl său e din ziua în care a ieșit pe ușă și nu s-a mai întors. De atunci, aceasta a trăit la rude, a cunoscut mai mulți bărbați, iar când l-a întâlnit pe ultimul, a crezut cu adevărat că va fi un sprijin pentru ea, cu ajutorul căruia va reuși să-și întemeieze o familie, mai ales când a aflat că vor avea împreună un copil.

„Noi nu am făcut nuntă, dar speram că vom face o familie adevărată. Chiar eram fericită, dar fericirea a ținut două săptămâni… A început să bea, apoi a început să mă bată”, a mărturisit Cristina.

Fiind deja în a opta lună de sarcină, Cristina tot era bătută, ba mai mult, ea era acuzată că îl amăgește, iar că acest copil nu este al lui.

„Când mă lua la bătaie, mai întâi mă apuca de păr ca să mă țină și să mă bată mai bine. Eu încercam să-mi apăr burta, să nu lovească în copil. M-a bătut așa de tare, încât peste trei zile am născut”, a spus Cristina Petrov despre perioada în care l-a purtat în pântec pe Dumitru, un copil care, păzit de mama sa, s-a născut sănătos acum aproape un an.

Întorcându-se acasă la bărbatul ei, mămica nu a fost primită. Atunci s-a gândit că nu are nici măcar un acoperiș deasupra capului și nici la cine să meargă, așa a aflat de „Centrul Maternal Pro Familia din Căușeni”. La acest centru, Cristina și copilul său au parte de susținere, ajutor medical, psihologic și juridic, iar acum vrea să-și găsească o meserie.

„Aici mă simt în siguranță, am de toate, sunt ca acasă. Aș vrea ca în viitor să fiu fericită alături de copilul meu și să-l educ cât pot de bine, chiar dacă sunt o mamă singură, să fiu atentă cu el și să am grijă. Nu am lucrat niciodată. El și alții înaintea lui, nu mi-au dat voie”, a mai spus ea.

Până la acei 24 de ani, tânăra mămică nu votase niciodată, dar acum aceasta vrea să fie un cetățean activ. A participat la o sesiune de informare și la o simulare a zilei alegerilor, fiind o premieră pentru ea.

Atelierul de educare electorală, dedicat femeilor în dificultate, face parte dintr-o amplă campanie de informare și implicare civică privind drepturile electorale a mai multor categorii de alegători din Republica Moldova.

Aceste campanii sunt realizate de 12 organizații neguvernamentale din toată țară, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri inclusive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului Buna Guvernare, dar și al Ambasadei Olandei, prin Programul Matra.

Foto: undp.org

Preluat de la: zugo.md