Thumb-1.jpg
Agenția spațială americană (NASA) a publicat o serie de imagini uimitoare cu „Marea Pată Roșie” de pe Jupiter, surprinse marți dimineața de sonda Juno care a survolat această planetă la doar 9.000 de kilometri distanță, scrie Agerpres.

Aceasta a fost prima dată când a putut fi observat de la o distanță atât de mică acest anticiclon gigantic având un diametru de 16.350 de kilometri, de 1,3 ori mai mare decât Pământul.

„Timp de secole oamenii de știință au făcut observații, au pus sub semnul întrebării și au emis teorii legate de 1Marea Pată Roșie” de pe Jupiter, a declarat Scott Bolton din cadrul Southwest Research Institute din San Antonio, responsabilul științific al misiunii. „Acum avem cele mai bune imagini luate vreodată cu această furtună emblematică”, a completat el într-un comunicat.

În fotografiile publicate pe site-ul NASA, se poate vedea acest loc ce pare a pluti în mijlocul unui ecosistem siniliu și formând un fel de vârtej roșu.

Omul de știință a explicat că va fi nevoie de timp pentru ca echipa să analizeze toate datele transmise de cele opt instrumente de pe Juno care au fost toate îndreptate către „Marea Pată Roșie” în timpul acestui survol. „Aceste date vor oferi o clarificare cu privire la originile, starea actuală și cea viitoare a acestui fenomen”, a mai spus Scott Bolton.

Lansată la 5 august 2011, Juno s-a plasat pe orbită în jurul lui Jupiter la data de 4 iulie 2016. Următorul survol este planificat pentru 1 septembrie.

Thumb (1)

Photo Credit: missionjuno.swri.edu

Photo Credit: missionjuno.swri.edu

Photo Credit: missionjuno.swri.edu

Photo Credit: missionjuno.swri.edu

Photo Credit: missionjuno.swri.edu

Preluat de la: diez.md