Cu furtuni uriașe, vânturi puternice, aurore și condiții extreme de temperatură și presiune – așa a fost surprins Jupiter de telescopul spațial James Webb al NASA.
„Este cu adevărat remarcabil faptul că putem vedea detalii despre Jupiter împreună cu inelele sale, sateliții săi mici și chiar galaxiile într-o singură imagine”, a spus pentru NASA astronoma planetară Imke de Pater, profesoară emerită a Universității din California, Berkeley.
Imaginile au fost obținute cu instrumentul Near-Infrared Camera (NIRCam) al lui Webb, care dispune de trei filtre specializate cu infraroșu ce pot dezvălui detaliile uimitoare ale lui Jupiter. Având în vedere că lumina infraroșie este invizibilă ochiului uman, lumina a fost cartografiată în spectrul vizibil.
Marea Pată Roșie, o furtună atât de vastă încât ar putea înghiți Pământul, apare albicioasă în aceste noi imagini, la fel cum arată și alți nori, pentru că reflectă o cantitate însemnată de lumină solară.
Noile imagini au fost create prin reunirea mai multor capturi făcute de Telescopul Webb. Putem vedea aurore care se întind până la mari altitudini, deasupra polilor de nord și de sud ai planetei. Aurorele strălucesc printr-un filtru care este cartografiat în culori mai roșiatice, care evidențiază, de asemenea, lumina reflectată de la norii mai joși și ceața înaltă.
Totodată, în imaginea de ansamblu, Webb a surprins Jupiter și inelele sale, care sunt de un milion de ori mai puțin strălucitoare decât planeta în sine, precum și doi sateliți naturali numiți Amalthea și Adrastea. Punctele neclare din josul imaginii sunt galaxii care au fost surprinse de telescop „James Webb”.
Amintim că, pe 12 iulie, NASA a publicat cea mai clară și mai detaliată imagine în infraroșu a universului îndepărtat, realizată de telescopul spațial „James Webb”, care a fost lansat în decembrie anul trecut.
Preluat de la: diez.md