Dacă ai privit cel puțin un film de Bollywood, cu siguranță știi deja că India este o țară a contrastelor: zgârie-norii moderni stau alături de temple ridicate cu secole în urmă, iar tradițiile străvechi se împletesc cu influențele contemporane. Această diversitate se reflectă și în bucătăria indiană, unde deserturile extrem de dulci sunt servite după cine intens condimentate. Moldoveanca Elena Vîrlan, care locuiește în India de aproximativ cinci ani, ne-a povestit mai multe despre tradițiile culinare din țara respectivă. Vă invităm să le descoperiți!
Elena s-a mutat cu traiul în India după ce s-a căsătorit, soțul său fiind indian de origine. Acum, ea locuiește în statul Kerala din sud-vestul țării și afirmă cu mare încredere că nu se mai deosebește cu nimic de localnici. „De la început a fost mai greu, dar deja am reușit să mă adaptez. În prezent, pot spune chiar că iubesc India.”
Adaptarea la o lume complet diferită a durat în jur de un an. Inițial, moldoveanca avea mai multe întrebări privind aspectul vizual al țării și unele obiceiuri locale, însă, cu timpul, s-a obișnuit. „Îmi întrebam soțul de ce blocurile, chiar și cele noi, parcă sunt murdare. Și el îmi zicea, țin minte, că e din cauza ploii. Pe parcurs, m-am convins și eu de asta. Aici plouă foarte mult și abundent și evident că ploaia murdărește construcțiile. Deodată, vizual e un pic deranjant, dar după ceva timp petrecut aici, nici nu mai vezi. Devine o normalitate.”
Normalitate a devenit și bucătăria indiană, cel puțin o parte din ea. Pentru prima dată, Elena a gustat un fel de mâncare tradițional indian atunci când locuia în Emiratele Arabe Unite. Experiențele din acea perioadă au făcut-o să cunoască un fapt important despre bucatele pe care indienii adoră să le mănânce – sunt foarte picante: „Chiar și atunci când îi spui bucătarului că nu vrei să fie picant absolut deloc, să știi că oricum, măcar 30 %, va fi.”
Despre faptul că mâncarea indiană este foarte picantă Elena s-a convins și atunci când a mers, împreună cu soțul său, într-un local tradițional. „Am comandat keema [un preparat pe bază de carne tocată, de obicei miel sau vită, gătită cu condimente aromate, roșii, ceapă și uneori mazăre sau cartofi] și un fel de turtiță, iar când am gustat, pur și simplu mi-a luat gura foc. Era atât de iute! Mai ales că mie nu prea îmi place mâncarea picantă.”
Atunci, Elena l-a întrebat pe soțul său: „Cum indienii pot mânca așa ceva?”, dar deja peste câteva zile, i-a propus să meargă din nou în acel local. I se făcuse poftă de keema.
„După o perioadă de relație, țin minte că mama lui a venit la Dubai și i-a adus mâncarea preferată, făcută de ea, în containere. Iar el nu a mâncat față de ea. A adus-o și am mâncat amândoi.”
Prima impresie a Elenei despre mâncarea gătită de mama soțului său a fost: „Uau!”. La care a adăugat: „De fiecare dată când o să-ți mai aducă, să-mi aduci și mie numaidecât”. Și pentru că dorința iubitei sale era pe primul loc, bărbatul o respecta. Mereu. „Mama lui așa și a aflat despre mine. A văzut că băiatul ei nu mănâncă față de ea și a înțeles că are pe cineva cui îi duce mâncarea.”
Moldoveanca ne-a relatat că indienii, de fapt, sunt foarte ospitalieri. Atunci când știu că trebuie să le vină cineva în vizită, fac meniu și încep a găti, uneori chiar cu o zi înainte, cele mai delicioase bucate. „De obicei, oaspeții sunt întâmpinați cu ceai, suc și diverse gustări. Una dintre cele mai populare gustări este samosa, care poate fi umplută cu pui, cartofi sau legume. De asemenea, sunt servite nuci, fistic și migdale.”
Un produs alimentar important în bucătăria indiană este considerat orezul, din care sunt pregătite diferite feluri de bază. „La orice sărbătoare, ei mănâncă biryani – un preparat din orez cu carne de pui sau miel, în funcție de preferințe, gătit cu multă masala, adică multe condimente. Mai pun și câte un ou fiert uneori. Mie nu-mi place, de exemplu, nu îl ador. Dar ei mănâncă și la nunți, și la zile de naștere. La ei peste tot este biryani.”
Alte preparate pe bază de orez pe care indienii adoră să le mănânce, deși nu neapărat sunt ale lor tradiționale, includ mandi – un fel asemănător ca principiu cu biryani – și fried rice – orez prăjit cu diferite condimente.
Pe lângă acestea, Elena ne-a spus că în orice familie se mănâncă carne (pui, miel sau vită), pește, legume sau leguminoase pregătite cu un sos special foarte picant și consistent. Termenul folosit pentru a descrie aceste mâncăruri este curry, iar cel mai popular preparat din această serie este chicken curry, gătit în diferite stiluri. Varianta preferată a protagonistei noastre este butter chicken, care e mai cremos și nu atât de picant.
„Ei nu au pâine, dar au diferite tipuri de turtițe pregătite din făină de grâu sau de orez. Eu ador paratha, care este ca o turtă prăjită de-a noastră, doar că mai moale, mai pufoasă. Mie îmi place să o mănânc așa goală, fără nimic.”
Printre celelalte feluri de turte adorate de indieni se numără:
# roti – subțire, făcută din făină de grâu integral și apă, gătită pe o tigaie fierbinte;
# naan – mai moale și pufoasă, preparată din făină albă și coaptă într-un cuptor special (tandoor);
# dosa – subțire, preparată din orez și linte, gătită pe o tigaie mare și plată;
# chapati – foarte similară cu roti, dar mai subțire.
De asemenea, indienii din sudul țării adoră putu – un preparat făcut din făină de orez și cocos ras, gătit la aburi. Se servește la micul dejun sau ca gustare, în special alături de curry. „Este ca un fel de miez de pâine fărâmat, strâns într-un bol. Când pui mâna în el, se fărâmă.”
Elena ne-a povestit că ea nu mănâncă bucatele tradiționale indiene zilnic, deoarece acestea sunt prea picante și consistente pentru ea. Astfel, de obicei, are în meniu pui prăjit, cartofi, ouă, fructe de mare, pește, putu, diferite snackuri și alte preparate mai aproape ca idee de bucătăria europeană. Totuși, pentru că de gătit în casa ei se ocupă câteva indience, care nu neapărat știu cum să prepare supe sau paste, atunci când are pofte mai neobișnuite, moldoveanca merge să mănânce în oraș. „Este important să știi să mănânci în locuri curate. Noi, când ieșim în oraș, mâncăm doar în restaurante sigure. Nu ne ducem acolo unde vedem că este murdărie sau unde gheretele deja cad.”
În ceea ce privește mâncarea stradală din India, Elena ne-a povestit că deseori cumpără câte ceva atunci când merge în vacanță. „În junglă nu ai de unde să mănânci altceva. Doar la aceste gherete, unde se vând diferite snackuri, pâine cu ou, fidea instant. Nu sunt foarte multe feluri de mâncare, dar e important că tot este destul de curat. E ok.”
Despre deserturile indiene moldoveanca ne-a spus că acestea sunt foarte, foarte dulci și că ea nu prea le înțelege: „Se încleie gura când mănânci un desert de-al lor”.
Printre cele mai populare se regăsește gulab jamun – bile mici de aluat prăjit făcute din lapte praf sau lapte condensat și înmuiate într-un sirop dulce de zahăr cu aromă de trandafir și cardamom –, jalebi – un desert crocant, care se face prin prăjirea aluatului sub formă de spirale și înmuierea acestora într-un sirop de zahăr – și rasgulla – biluțe pufoase de brânză de vacă, fierte în sirop de zahăr.
Deserturile, de cele mai multe ori, sunt servite alături de ceai. „Mie îmi place foarte mult karak chai, care se prepară într-un mod special, cu lapte proaspăt. Este foarte gustos. Dar ei au și alte tipuri, chiar și picant.” Cel mai popular ceai în India este masala chai – un amestec de ceai negru, lapte, zahăr și o varietate de condimente aromatice, precum cardamom, scorțișoară, ghimbir, cuișoare și piper negru.
„Așa e India. Ori prea sărac, ori prea bogat. Ori prea dulce, ori prea picant. Nu există o linie de mijloc ca în alte țări.”
Fiind o mare iubitoare de cafea, Elenei i-a fost foarte complicat când s-a mutat în India, deoarece nu avea de unde lua o cafea bună. „În oraș sunt doar câteva localuri unde se face și tot, un latte doar, nu neapărat foarte bun. Am căutat chiar să cumpăr un aparat de cafea, dar sunt doar dintre cele mari. Și femeile care mă ajută cu gătitul acasă, la început, îmi făceau fie cafea foarte slabă, fie foarte tare, încât mă durea capul. Acum e mai bine, deja au înțeles cum trebuie să fie ca să-mi placă.”
În ceea ce privește alcoolul, acesta, în India, este interzis, deși există unele magazine specializate unde se vinde. La sărbători, în locul băuturilor alcoolice, localnicii servesc diferite sucuri, limonade sau cocktailuri simple.
Bonus pentru cei mai fideli cititori/cele mai fidele cititoare #diez: rețeta chicken curry
Ingrediente necesare:
# 3 linguri de ulei de măsline;
# 1 ceapă mică, tocată;
# 2 căței de usturoi, tocați;
# 3 linguri de praf de curry;
# 1 linguriță de scorțișoară măcinată;
# 1 linguriță de boia de ardei dulce;
# 1 frunză de dafin;
# ½ linguriță de rădăcină de ghimbir proaspăt rasă;
# ½ linguriță de zahăr alb;
# sare, după gust;
# 2 jumătăți de piept de pui fără piele și dezosate, tăiate în bucăți mici;
# 1 lingură de pastă de roșii;
# 1 cană de iaurt simplu;
# ¾ cană de lapte de cocos;
# ½ lămâie, suc;
# ½ linguriță de piper cayenne.
Pasul #1. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adăugați ceapa și prăjiți-o până se rumenește ușor.
Pasul #2. Adăugați usturoiul, praful de curry, scorțișoara, paprica, foaia de dafin, ghimbirul, zahărul și sarea. Amestecați încontinuu timp de două minute.
Pasul #3. Adăugați bucățile de pui, pasta de tomate, iaurtul și laptele de cocos. Aduceți la fierbere, reduceți focul și fierbeți timp de 20-25 de minute.
Pasul #4. Îndepărtați frunza de dafin, adăugați sucul de lămâie și piperul cayenne. Fierbeți încă cinci minute.
Pasul #5. Serviți cu plăcere!
Timp total de pregătire: 45 de minute
Randament: patru porții
Rețeta a fost preluată de pe site-ul allrecipes.com.
Preluat de la: diez.md