DSC_3740.jpg
Antreprenori și specialiști în publicitate, VR, design grafic, animație, producție video și audio, dezvoltarea de jocuri și muzică, cu toții au fost prezenți la primul eveniment care a accelerat dialogul între specialiștii creativi din SUA și Moldova.

Pe parcursul evenimentului Collider, specialiștii din SUA au împărtășit antreprenorilor din Moldova secretele succesului lor, trend-urile din domeniul creativ la nivel mondial și totodată au stabilit și niște parteneriate pentru colaborările ulterioare.

Fiind un domeniu aflat într-o fază incipentă de dezvoltare, dar cu un mare potențial, industria creativă necesită mai multă promovare pentru a crește mai repede și pentru a progresa. Iar pentru a facilita acest lucru, Collider a adunat cele mai creative minți din țară și de peste ocean pentru a face schimb de experiență. Cu această ocazie a fost prezentat și conceptul Asociației Companiilor din Industriile Creative din Moldova ( COR), care urmează să reunească sub aceeași umbrelă și să valorifice potențialul instituțiilor din domeniu.

Tinerii din Moldova sunt foarte talentați și pot genera idei frumoase, acest lucru este constatat și de unii dintre cei mai cunoscuți profesioniști la nivel mondial. „Noi suntem în Moldova de puțin timp, dar am reușit să facem cunoștință cu mulți oameni creativi. Aici comunitatea persoanelor din acest domeniu este destul de restrânsă și se crează impresia că toți se cunosc între ei. Cert este că toți sunt talentați și mi-ar face plăcere să conlucrez cu aceste persoane. Domeniul creativ din Moldova este tânăr și cu un mare potențial de dezvoltare.”, a menționat Jim Read, director creativ la „Turner`s truTV”.

În cadrul discuțiilor, speakerii au relatat despre experiența pe care au acumultat-o pe parcursul anilor în calitate de creatori. Antreprenorii nu au ezitat să povestească și eșecurile care i-au motivat să meargă mai departe, dar și cele mai stălucite colaborări pe care nu le vor uita. Spre exemplu Tim, înainte să fie acceptat într-o companie, a fost refuzat de mai mult de 20 de ori, iar Robb s-a lăudat cu experiența conlucrării cu Michael Jackson, Foo Fighters și YouTube.

„Timp de două zile am vorbit cu designeri grafici, de animație și jocuri video din Moldova, am cunoscut oameni cu o experiență frumoasă, care își fac munca cu multă pasiune. Eu cred că nu doar antreprenorii creativi din Moldova pot prelua experiența celor din SUA, ci și noi trebuie câte ceva să învățăm din ceea ce fac specialiștii sectorului serviciilor creative de aici.”, a menționat Robb Wagner, findatorul „Brand-Building Entertainment”.

„Cred că colaborarea în domeniul creativ dintre Moldova și SUA ar fi una frumoasă, deoarece astfel am putea să ne dezvoltăm reciproc. Voi sunteți tineri și creativi, sunteți flămânzi după lucruri noi și sunteți foarte muncitori. Lucrurile pe care noi le complicăm în SUA, voi aici le faceți să sune într-un mod simplu. Mă inspirați prin faptul că puteți focaliza pe unele lucruri atât de multă pasiune și talent. Voi merge SUA, dar deja caut oportunități de muncă cu experții locali”, spune Tim Thompson, fondator al RevThink.

Evenimentele care promovează discuțiile și schimbul de experiență dau șansa participanților să învețe din exterior niște practici, care i-ar determina să depășească anumite impedimente. Antreprenorii susțin că angajații în domeniul creativ nu trebuie să preia idei, ci trebuie să fie apți să contruiască poduri de colaborare și să creeze relații de parteneriat. „Noi credem că suntem mici și slabi, când de fapt suntem mici și puternici. La noi sunt companii micuțe care dau din coate tare și se implică mai mult în proiecte decât majoritatea companiilor din SUA , iar acest lucru este interesant pentru ei. Nouă ne remâne să  învățăm să fim deschiși și flexibili pentru noi colaborări. Până acum companiile creative din Moldova nu au colaborat, dar planificăm să pornim o mișcare serioasă de creștere a industriilor creative”, spune Olga Radu de la Casa IMAGO, membru fondator COR.

Cu toate laudele obținute de la antreprenorii de peste Ocean, cei de aici susțin că Moldova mai are mult de muncit la acest capitol, iar în urma unor asemenea evenimente, care accelereză dialogul dintre specialiștii de pe continente diferite, creatorii au numai de câștigat. „Deocamdată industria creativă din țara noastră este în stare embrionară și într-o ascesiune covârșitoare. Este foarte multă dorință de a face mult mai multe decât se poate în Moldova, iar acesta cred că este unul dintre cele mai frumoase semne care ne îndeamnă să activăm în continuare. În America această industrie există cel puțin de un secol, de aceea ar trebui să învățăm absolut totul de la ei. Noi avem creier, noi avem potențial de la care alții ar putea să învețe, în schimb ei au foarte multe cunoștințe. Îmi doresc ca industria creativă de la noi să fie competitivă cu alte țări din Europa și există potențial pentru asta”, spune Serge Zănoagă, Fondator al Umbrela Studio.

Faptul că industria serviciilor creative este una relativ nouă pe piața din Moldova, conform opiniei speakeri-lor este un lucru benefic. „Moldova are un viitor în ceea ce ține de serviciile de creativitate, deoarece acest domeniu încă nu este atât de bine explorat aici, prin urmare sub influența experiențelor de peste hotare, antreprenorii ar putea evita multe greșeli din trecut, pe care le-au făcut alte state și să avanseze din contul cunoștințelor obținute din cadrul schimburilor de experiențe”, subliniază Nika Offenbac, partener și producător executiv la studioul „And/Or”.

Evenimentul, care a adunat zeci de reprezentanți din industriile creative din Moldova, a fost organizat în cadrul Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Începând cu anul 2017, sectorul creativ a fost identificat pentru sprijin suplimentar din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, datorită potențialului de creștere și a capacității de a păstra tinerii în țară.

Preluat de la: diez.md