1537443355232.jpg

Au dat frâu liber imaginației și au acceptat provocarea care le-a adus experiență, diplome și premii. Cei mai iscusiți fotografi, începători și profesioniști, au participat la cea de-a doua ediție a concursului „ZIP Fashion Photography Contest”.

Timp de două zile, 16 fotografi au realizat lucrări ce au pus în valoare articole de îmbrăcăminte pentru femei și bărbați create de tinerii designeri din Moldova, iar pe 18 septembrie concursul s-a încheiat cu vernisajul expoziției de fotografie fashion și premierea câștigătorilor.

Aceștia au concurat în două categorii: 12 fotografi experimentați în realizarea fotografiei de modă și 4 fotografi tineri, care își doresc să abordeze fotografia fashion, iar creațiile lor au fost apreciate atât de profesioniști în domeniu, cât și de public, iar unii fotografi au avut noroc în ambele domenii.

„Emoțiile sunt mari, deoarece am avut parte de două mențiuni: Simpatia publicului și locul 3 în categoria profesioniști. Sincer, nu m-am așteptat și aș spune că locul 3 nu e o poziție chiar atât de rea, până la urmă contează participarea și, nu în ultimul rând, experiența.

Muza a fost în faptul că mereu mi-au plăcut provocările, mai ales că am avut la dispoziție doar o zi ca să caut model, să găsesc hainele, locul și în general conceptul pentru această ședință foto. A fost ca un test pentru mine să văd dacă reușesc să fac asta într-o zi și iată că mi-a reușit.

Lucrările fotografilor începători au fost bune și sper că acest concurs îi va motiva mai departe să participe la diferite concursuri fotografice și să ne bucure cu noi creații”, susține, pentru ZUGO, Ion Pleș Alexandru, fotograf.

Pentru titlul de câștigători au luptat mulți, însă doar doi au reușit să fie beneficiarii unui fond de premii în valoare de 20.000 lei ce le va oferi șansa de a crește profesional, prin participarea la cursuri sau competiții internaționale de specialitate. Astfel, Arcadie Manah este deținătorul primului loc în categoria profesionali, iar Gabriela Cucu – categoria începători.

„Trăirile și emoțiile pe care le am la momentul dat sunt exact ca și fotografia cu care am câștigat: alb-negru, nici prea fericit, dar nici trist nu pot spune că sunt. Nu am participat ca pentru o competiție, am făcut-o pentru mine, am făcut ceea ce-mi place și pentru ca să mă bucur de imaginea pe care am creat-o”, menționează Arcadie.

Fotografiile expuse au fost analizate de juriu, însă nu au scăpat și de ochiul publicului care se declară plăcut surprins de profesionalismul fotografilor și artistismul de care au dat dovadă, menționând că lucrările sunt originale și pline de creativitate.

„Sunt impresionată de cât de originale și minunate sunt lucrările expuse astăzi. Cunosc jumătate din fotografi și tot ce pot spune e că sunt foarte bravo. Dat fiind faptul că sunt din acest domeniu, am simțit cumva o diferență între lucrările fotografilor profesionali și a începătorilor, însă cred că au toate șansele să ajungă la nivele tot mai înalte.

Cât despre outfiturile prezentate, pot spune că sunt plăcut surprinsă de inovațiile, tendințele și ideile tinerilor designeri. Consider că trebuie de investit în ei, deoarece au idei geniale care merită atenție”, adaugă Alina, tânără prezentă la eveniment.

„Sunt pentru a doua oară la un eveniment de acest tip și tot ce pot spune e că mi-a plăcut foarte mult, deoarece am observat că fotografii au o viziune diferită, originală și plăcută ochiului. Admirând lucrările lor reușești să pătrunzi într-o altă lume”, susține Cristian, vizitator.

Acest proiect a fost finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii, in parteneriat cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei, Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS) şi Revista InSTYLE.

Preluat de la: zugo.md