1487339590368.jpg

11 metri cubi și 10 tone de hârtie, cam asta înseamnă un miliard de dolari, cam așa arată gaura din bugetul statului. Artistul Ștefan Eșanu, împreună cu toți care i-au susținut ideea, a arătat întregii Moldove cum arată un miliard de dolari. Expoziția „La Datorie” s-a desfășurat ieri, 16 februarie, în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

„La Datorie” este o instalație din două piese care se completează semantic și vizual în care poți vedea ce înseamnă în realitate un miliard de dolari și cum cetățenii de rând înțeleg ce înseamnă pentru ei o datorie.

„Ideea este că s-au întâmplat niște lucruri în societatea noastră, de care nu suntem foarte mândri și din păcate lucruri de acestea avem destule. Situația în care suma de un miliard a dispărut din sistemul bancar m-a impresionat cumva să cercetez, să-mi dau seama cât e asta. Ciudat e că am simțit un gol informațional, un gol în sensul în care nu-mi dădeam seama cât e această sumă. Curiozitatea mea a fost atât de mare încât am început să cercetez, dar nu am găsit conturată cifra în asemenea volumul. Eu am simțit de datoria mea să îmbin aceste lucruri, datoria financiară și datoria morală a neamului prin această instalație”, a spus artistul și organizatorul Ștefan Eșanu.

Pe lângă instalația miliardului, artistul a realizat interviuri cu 30 de cetățeni ai Republicii Moldova, în care oamenii au vorbit despre ceea ce simt când au o datorie, atunci când au o datorie față de țară. Filmulețul a fost ecranizat în cadrul expoziției.

„Eu cred că e o atitudine, este clar, chiar și autorul acestei instalații a relatat foarte bine că e o atitudine și o explicație la ceea ce oamenii încă nu au conștientizat, adică pierderea acelui miliard. Fiecare dintre noi a încercat să-și imagineze în câte mașini luxoase această sumă se măsoară, dar nu poți să-ți dai seama cam cum arată un miliard, pentru că un cetățean cu un salariul mediu în RM nu poate realiza cât e asta”, a menționat vizitatoarea Daniela Donici pentru ZUGO.

Zeci de oameni au fost curioși să vadă cum arată această sumă și au rămas surprinși de dimensiunea acesteia. Cei prezenți au apreciat ideea artistului și au considerat-o binevenită pentru societatea noastră.

„Eram curios să văd cu arată fizic un miliard de dolari. Mi se pare că este foarte interesant și important ca astfel de proiecte să genereze întrebări. Este foarte important ca noi să încercăm măcar să ne trezim, să ne punem întrebări și înțelegem ce putem să facem. În momentul în care vezi un miliard care arată așa, îți dai seama cât de nenorociți îs cei care au furat toată suma asta. Noi toți vorbim despre furtul miliardul, dar nu am stat niciodată să mă gândesc cât e asta. Cred că nimeni dintre noi nu putea să-și imagineze că un miliard are fix 11 metri cubi. Cred că ceea ce lipsește societății noastre acum, este capacitatea de a pune întrebările corect”, a relatat vizitatorul Dumitru Marian.

 „La Datorie” este un proiect de artă contemporană ce își propune să dea o formă foarte concretă unui eveniment pe cât de grav pentru economia Republicii Moldova, pe atât de abstract în mințile noastre.

Pentru toți curioșii care doresc să vadă cum arată un miliard de dolari, expoziția „La Datoria” îi așteaptă în perioada 16-28 februarie în incinta Bibliotecii Municipale „B.P Hasdeu”.

Preluat de la: Zugo.md