Mariana-Dudnic-1-1.jpg

Mariana Dudnic, violonistă originară din Republica Moldova, face parte din Orchestra Simfonică Sanremo deja de trei ani. Muziciana a reușit, grație talentului și muncii sale, să impresioneze o Italie întreagă și să-și realizeze unul dintre cele mai importante visuri din copilărie — să se facă cunoscută în lume datorită artei. Violonista a participat la cel mai important concurs muzical din regiune, astfel ducând, prin numele ei, faima Moldovei la Sanremo.

Festival della Canzone Italiana este o competiție muzicală care are loc în orașul Sanremo din regiunea de nord a Italiei – Liguria. De obicei, această competiție este numită Festivalul din Sanremo după locul de desfășurare a concursului. Evenimentul este cea mai importantă competiție muzicală din Italia și cea mai veche competiție de muzică pop din Europa.

Mariana s-a angajat în cadrul Orchestrei Simfonice din Sanremo în urma unei audiții pe care a susținut-o cu brio. Violonista menționează că a văzut anunțul de audiții pentru selectarea membrilor adjuncți și s-a grăbit să trimită CV-ul. Astfel, muziciana, începând cu 2021, face parte din una dintre cele mai populare orchestre din Italia.

Mariana recunoaște că rădăcinile și tradițiile moldovenești au fost prima sursă de inspirație și cunoaștere a muzicii.

Cel mai mare impact în formarea profesională a violonistei l-a avut Chiril Paraschiv, profesorul ei de vioară de la Chișinău.

După liceul de muzică, Mariana a fost admisă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde a studiat un an, iar în 2002 a început să frecventeze Conservatorul de muzică „Santa Cecilia” din Roma, pe care l-a absolvit în 2006.

Deși este specializată în muzică clasică, Mariana nu pierde ocaziile în care își poate manifesta legăturile cu tradițiile spațiului românesc. Astfel, ea frecvent colaborează cu Mihaela Bolog, profesoară și fondatoare a Romania Academy Music, care mai este și instructoare de canto la Vocal Team Lucia în Italia. 

Împreună cu Mihaela și grupul său de studenți de la academie Mariana a reușit să înregistreze piesa „O colindă Românească”. De asemenea, în 2023, ea a fost membra juriului de la Festivalul Concurs Internațional România, care s-a desfășurat în prima ediție la Roma.

La fel, în data de 17 ianuarie 2024, Mariana a participat la concertul organizat de către Ambasada Republicii Moldova și Ambasada României în Italia, sub semnul Europei Unite. În cadrul acestui concert, ea a interpretat „Balada” lui Ciprian Porumbescu, alături de alte piese ale compozitorilor clasici precum Vivaldi, Corelli, Strauss și Fauré.

Violonista menționează că ori de câte ori are ocazia să vorbească cu cineva despre originea ei, spune cu mare mândrie că vine din Republica Moldova.

În viziunea Marianei, muzica tradițională a oricărei țări este cea mai aproape de sufletul poporului respectiv. Ea afirmă că există simfonii care au fost inspirate de la un simplu cântec popular și dezvoltate până la compoziții clasice complexe. Una dintre cele mai importante lecții învățate de ea este: „Să nu-ți uiți niciodată rădăcinile!”.

Violonista crede că fiecare persoană are propriul său mod de interpretare a notelor, iar asta se deosebește prin muzicalitate personală, sunet personal la instrument, voce și talent.

Pentru Mariana experiența de la Sanremo a fost ceva deosebit la nivel emoțional. Violonista a menționat că Teatrul Ariston, unde se desfășoară festivalul, și însuși Festivalul din Sanremo au un farmec aparte.

Violonista a colaborat cu mulți muzicieni iluștri în diverse domenii ale muzicii, cum ar fi muzica clasică, opera, muzica de film, teatru și muzica pop. Printre aceștia se numără: Uto Ughi, Giuseppe Gibboni, Cecilia Gasdia, Ennio Morricone, Nicola Piovani, Luis Bacalov, Riz Ortolani, Paolo Buonvino, Enrico Montesano, Al Bano etc.

Cel mai provocator atunci când faci parte dintr-o orchestră de talie internațională, așa precum Orchestra Simfonică Sanremo, poate fi orice. Moldoveanca știe că dificultăți mereu există, dar pe ea o motivează satisfacția și posibilitatea de a trăi muzica la un nivel înalt.

Preluat de la: diez.md