0411_Placinta-on-Fire-1920x1440.jpg
În Republica Moldova, turismul e la el acasă! Au demonstrat-o laureații Galei Turismului 2018 – persoane și organizații, care s-au implicat activ, pe parcursul ultimului an, în dezvoltarea și consolidarea sectorului, prin punerea în valoare a destinațiilor turistice, a bucătăriei și vinurilor moldovenești, a ospitalității poporului nostru sau a tradițiilor seculare în materie de dans, muzică sau meșteșugărit. Evenimentul emblematic pentru industria turismului, ajuns la ediția a III-a, avut loc în data de 23 martie, în prezența mai multor oficiali de rang înalt și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în RM.

Gala anuală este organizată de Federația de Promovare a Turismului din Republica Moldova, în colaborare cu Asociația Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM) și Asociația Patronală a Industriei Turismului, cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și a organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO).

Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Guvernul Suediei consideră turismul drept un motor de creștere economică. Pentru că acesta aduce dezvoltare locală și comunitară, locuri de muncă în regiunile rurale și dezvoltarea infrastructurii. De aceea, susținem promovarea Moldovei drept destinație autentică de turism – viticol, rural, gastronomic și de aventură.  Mă bucur să constat că astăzi, industria ospitalității este în plină ascensiune, iar asociațiile de turism din sectorul privat se implică tot mai dedicat în elaborarea și implementarea de politici și strategii, care să transforme Moldova într- o destinație remarcabilă pe piața mondială a turismului.”

Daniel Thomson, Șeful Interimar al Misiunii USAID Moldova: „USAID este unul dintre cei mai fideli susținători ai industriei turismului din Republica Moldova. Eforturile noastre de consolidare a sectorului s-au cristalizat astăzi în niște rezultate frumoase. Numărul turiștilor străini care au vizitat Moldova a crescut cu 17 procente în ultimii doi ani, iar grație brandului turistic de țară „Pomul Vieții”, Moldova a ajuns în topul celor mai recomandate destinații de călătorie pentru 2018.”

Vitalie Zaharia, directorul general, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO): „Felicitări întregului sector turistic din Republica Moldova. Gala Turismului este un eveniment care a fost așteptat de reprezentanții acestui sector, care au muncit extrem pe mult pe parcursul anului trecut . Pentru Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) sectorul turismului este unul prioritar și ne bucurăm de o susținere în acest sens, nu doar al sectorului și al instituțiilor de stat dar și al partenerilor de dezvoltare, în special al Proiectului de Competitivitate din Moldova.”

Conceptul de Gală a Turismului își propune să identifice punctele forte ale sectorului turistic din Republica Moldova și să le promoveze nu doar la nivel internațional, printre turiștii și investitorii de peste hotare, dar și la nivel local. Obiectivul organizatorilor este ca fiecare cetățean să cunoască cel puțin 10 atracții turistice ale Moldovei, pe care să le recomande străinilor care vor vizita țara noastră. Pe termen lung, Gala Turismului urmează să se transforme într-o platformă care să promoveze inițiativele și reformele sustenabile din industria turismului din Republica Moldova.

Gala Turismului 2018 a celebrat cele mai importante realizări din sectorul turistic și a răsplătit eforturile celor mai notabili promotori ai acestuia. Astfel, 400 de participanți au luptat pentru titlul de „cel mai bun”, în 20 de categorii: de la „Top 10 agenții de turism”, „Top 10 destinații turistice” sau „Top 10 unități de cazare” până la „Top 10 bucate tradiționale”, „Top 10 vinuri moldovenești” sau „Top 10 restaurante locale recomandate străinilor”. Voturile publicului, exprimate pe pagina www.galaturismului.md, au format 30% din rezultatul final, decizia juriului – 40%, iar cea a grupului de experți – alte 30%. Iată primii trei câștigătorii din fiecare categorie, care au acumulat cel mai mare punctaj:

Categoria: Proiecte de dezvoltate a turismului din Republica Moldova

spot

Locul I – Fii Oaspetele Nostru

Locul II – Lansarea noului Spot de Promovare a Turismului

Locul III – Crearea Centrul de Informare pentru Turiști

Categoria: Unități de cazare turistică din Republica Moldova amplasate în afara Chișinăului

pensiunea_butuceni_3

PC: travel.md

Locul I – Agro Pensiunea Butuceni

Locul II – Hotel Purcari

Locul III – Hanul lui Hanganu

Categoria: Branduri care promovează turismul din Republica Moldova

Moldova-620x335

Locul I – Pomul Vieții

Locul II – Cricova

Locul III – Wine of Moldova

Categoria: Evenimente care generează flux de turiști străini

descopera-154_0-1091x600-920x506

Locul I – Ziua Națională a Vinului

Locul II – DescOperă

Locul III – Festivalul Marțisor

Categoria: Destinații turistice recomandate turiștilor străini

maxresdefault

Locul I – Orheiul Vechi

Locul II – Cramele Cricova

Locul III – Castelul Mimi

Categoria: Vinuri din Republica Moldova recomandate turiștilor străini

finewine.md

PC: finewine.md

Locul I – Negru de Purcari

Locul II – Cricova Cuvee Prestige Brut

Locul III – Roșu de Bulboaca – Castel Mimi

Categoria: Vinării din Republica Moldova recomandate turiștilor străini

10257037_696759020427967_526715256028427122_o

PC: finewine.md

Locul I – ASCONI

Locul II – ETCETERA

Locul III – CRICOVA

Categoria: Ambasadori ai turismului din Republica Moldova

maxresdefault (1)

Locul I – Ansamblul „JOC”

Locul II – Eugen DOGA

Locul III – Carla’s Dreams

Categoria: Transportatori avia care operează curse în Republica Moldova

traveluxblog.com

PC: traveluxblog.com

Locul I – Turkish Airlines

Locul II – Austrian Airlines

Locul III – Wizz Air

Categoria: Agenții de turism receptor din Republica Moldova

IMAG0019

PC: Solei Turism

Locul I – Solei Turism

Locul II – Tatrabis

Locul III – Best Moldova

Categoria: Surse media de promovare a turismului din Republica Moldova

29134974_1660302550758058_1956486824_n

Locul I – moldova.travel

Locul II – orheianca.eu

Locul III – diez.md

Categoria: Oameni ai turismului receptor din Republica Moldova

Locul I – Veronica RAEȚCHI – TOMESCU

Locul II – Cristina FROLOV

Locul III – Anatolie BOTNARU

Categoria: Meșteri populari care promovează Republica Moldova

Locul I – Vasile GONCIARI

Locul II – Tatiana POPA

Locul III – Maria CRISTEA

Categoria: Transportatori auto care operează curse în Republica Moldova

1200px-Eurolines_Bova._AB_2009-5,_Minsk,_Belarus._ЕВРОЛАЙНС,_Минск,_Беларусь

Locul I – Eurolines

Locul II – Alverstur

Locul III – Pasager.md

Categoria: Ghizi de turism din țară recomandați turiștilor străini

maxresdefault (2)

Locul I – Elena SCOBIOALĂ

Locul II – Nicolae BULAT

Locul III – Natalia COJUHARI

Categoria: Unități de cazare turistică din Republica Moldova amplasate în Chișinău

640a9c39ad5945aea64d56b157f2eaac_LARGE

PC: cvent.com

Locul I – Radisson Blu Leogrand Hotel

Locul II – Nobil Luxury Boutique Hotel

Locul III – Berd’s Design Hotel

Categoria: Restaurante recomandate turiștilor străini

PC: realitatea.md

Locul I – La Plăcinte

Locul II – Popasul Dacilor

Locul III – La Taifas

Categoria: Agenții de turism emițător din Republica Moldova

Locul I – Voiaj Internațional

Locul II – Toco Tur

Locul III – Solei Turism

Categoria: Oameni ai turismului emițător din Republica Moldova

Locul I – Afanasie EȘANU

Locul II – Igor MÎRA

Locul III – Tatiana MIRON

Categoria: Bucate îndrăgite de turiștii care vizitează Republica Moldova

PC: goadventure.md

Locul I – Plăcinte

Locul II – Sarmale

Locul III – Zeamă

Marina Gospodarenco, director de marketing, Oficiului Național al Viei și Vinului, locul III Categoria „Branduri care promovează turismul din Republica Moldova”:   „Brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” duce faima Republicii Moldova peste hotarele țării. Datorită pașilor importanți parcurși în ultimii ani de sectorul vitivinicol, Vinul Moldovei – produs al mândriei naționale și exponent al tradițiilor vinicole milenare- devine tot mai cunoscut și mai apreciat atât în țară cât și peste hotare.”

Svetlana Matvieci, blogger, Orheianca.eu, locul II, categoriaSurse media de promovare a turismului din Republica Moldova”: „Premiul este o recunoaștere a eforturilor și implicării mele în promovarea Moldovei ca destinație turistică. Prin intermediul blogului Orheianca.eu îmi doresc să contribui și mai mult la îmbunătățirea imaginii Moldovei și în special a destinațiilor turistice din raionul Orhei.”

Anatol Botnaru, director, Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, locul I, categoria „Unități de cazare turistică din Republica Moldova amplasate în afara Chișinăului”: „ Acest premiu este o confirmare că toate acțiunile întreprinse împreună cu partenerii strategici de dezvoltare contribuie la poziționarea Moldovei ca fiind o destinație turistică atractivă pentru turiștii străini. Vizitatorii sunt impresionați de autenticitatea satului moldovenesc, a gastronomiei locale și a tradițiilor noastre, de aceea este bine să le arătam Moldova așa cum este ea. Vă invit la Butuceni ca să savurați din mierea satului.”

Preluat de la: diez.md