italia-inundatii2.jpeg

Peste 20 de râuri au ieșit din albie în Italia, provocând decesul a 13 persoane și forțând peste 13 000 de oameni să își părăsească locuințele. Acest lucru s-a întâmplat după ce precipitațiile din ultimele șase luni, conform estimărilor, au căzut într-o zi și jumătate, scrie BBC.

Mai multe cadavre au fost găsite joi, 18 mai, după ce aproape toate râurile au ieșit din albie între Bologna și coasta de nord-est, la 115 km distanță. De asemenea, au avut loc aproximativ 280 de alunecări de teren.

Primarul din Ravenna, un oraș grav afectat de inundații, a declarat pentru BBC că este cel mai grav dezastru din ultimul secol.

Michele de Pascale a descris pagubele provocate de inundații ca fiind catastrofale, care au costat locuințele, bunurile și, pentru unii, viețile oamenilor din orașul său și din întreaga regiune.


Sursă foto: GETTY IMAGES

Joi au avut loc mai multe evacuări la vest de Ravenna și au fost găsite mai multe cadavre, inclusiv cel al unui cuplu într-un apartament din localitatea Russi, care fusese inundat cu câteva ore înainte.

Ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, a declarat că condițiile tropicale au ajuns deja în Italia, 20 de centimetri de ploaie căzând în 36 de ore, iar în unele zone până la 50 de centimetri.

În ultimii 40 de ani nu a fost construit niciun baraj regional, a spus el, și este nevoie de o nouă abordare a ingineriei hidraulice.


Sursă: BBC

Guvernul premierului Giorgia Meloni a convocat o reuniune de criză marțea viitoare.

Elly Schlein, fost vicepreședinte al regiunii Emilia-Romagna, a declarat că guvernele succesive au eșuat în mod constant să abordeze vulnerabilitatea Italiei la inundații și la alte fenomene hidrice extreme, cum ar fi seceta.


Sursă foto: EPA

Stefano Bonaccini, președintele regional al regiunii Emilia-Romagna, a declarat că pagubele se ridică la miliarde de euro.

Preluat de la: diez.md