iPiccy-collage.jpg
Cricova reprezintă cel mai mare complex subteran cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense și vinurile excelente. Istoria acestui loc uimitor datează din anul 1952. Aici s-au păstrat cele mai vechi tradiţii vinicole, iar renumitele beciuri adăpostesc exemplare adunate din toate timpurile şi din toate colţurile lumii.

Evenimentul care a avut loc sâmbătă, 29 februarie în orașul subteran de la Cricova, a inclus numeroase activități și zone de distracții pentru toți vizitatorii perlei vinificației moldave.

Povestea Land of Wine a început cu un tunel, prin care invitaţii au fost teleportaţi într-un basm plin de culoare şi magie. Ghidaţi de personaje mistice, oaspeţii trec printr-o Pădure Fermecată, pentru ca mai apoi să fie remuneraţi cu un pahar de izvar sau punci delicios, în funcţie de preferinţă.

Evenimentul a început cu o excursie în renumitele beciuri Cricova, care adăpostesc o remarcabilă colecţie de vinuri „Oenoteca”, care işi are începuturile din anul 1954. Plimbarea prin labirinturile hrubei are forma unui pahar de vin, iar colecția de vinuri naționale numără aproape 1,3 milioane de sticle, fiecare având calități excepționale și o istorie neordinară.

Cea mai veche sticlă de vin pe care o putem întâlni în colecția respectivă datează încă din anul 1902, aceasta numindu-se „Evreiesc de Paști”.

Prima persoană renumită care a fost în vizită la beciurile din Cricova a fost Iurii Gagarin – prima persoană care a zburat în spațiu.

După ce a vizitat beciurile de la Cricova în 1965, cosmonautul rus afirmase: „În aceste labirinturi există o varietate de vinuri extraordinare. Chiar și cea mai pretențioasă persoană își va găsi aici un vin pe placul său”.

Aici am întâlnit și un cuplu din Chișinău, Andrei și Violeta, care au venit pentru prima dată la vinăria din Cricova: „În primul rând, am aflat că aici sunt peste un milion de sticle de vin, iar atmosfera este una cu o tentă istorică, plină de elemente arhaice care se combină foarte frumos într-un asemenea anturaj.”

Pentru cei mai curajoşi, organizatorii au pregătit și o zonă a groazei: alei cu vrăjitori, pedepse publice și creaturi misterioase. Pentru ca basmul să fie cu adevărat plin de magie, a fost instalată o scenă pe care au evoluat acrobaţi, magicieni, echilibrişti, dar şi cover band-uri.

Pentru copii, a fost pregătită o zonă aparte cu animatori şi personaje de poveste. Aici, copiii au avut posibilitatea să-şi exprime creativitatea prin desene sau să interacţioneze cu animăluţele de la MiniZoo, iar pentru o varietate mai mare a petrecerii timpului, au fost create zone de mini cinema, unde cei mici puteau viziona cele mai îndrăgite desene animate.

Vizitatorii au avut pentru degustare 14 feluri de vin fiert, care erau produse din vinuri albe, rosé, roșu, chiar și punci fără alcool.

Gheorghe, care a venit din Brăila pentru acest eveniment, spune că vinurile de aici sunt foarte bune, iar atmosfera a fost la nivelul așteptărilor: „Îmi place foarte mult la acest eveniment. Am venit la invitația unui prieten, iar atmosfera și vinul bun de aici sunt tot de ce ai nevoie pentru a te simți într-adevăr bine”.

La Cricova, a venit și un domn din Italia, în vârstă de 73 de ani. Enzo Shivali, fost profesor universitar specializat în drept, ne-a povestit că de când a ieșit la pensie preferă să călătorească prin lume, iar despre evenimentul de la Cricova a aflat într-un anunț de pe internet și cu acest prilej a hotărât totodată să viziteze și țara noastră pentru o săptămână.

„Îmi place foarte mult aici, îmi place cum decurge organizarea evenimentului și în general vinul este foarte bun, dar m-a surprins faptul că mulți vorbesc în limba rusă, ceea ce este straniu dat fiind faptul că în constituția Republicii Moldova este menționat că limba oficială de stat este limba română și nu alta. Dar indiferent de limba pe care o vorbesc, oamenii sunt foarte prietenoși și amabili cu toții”, a spus Enzo.

Evenimentul Cricova „Land of Wine” prin decorul inedit precum şi prin lumina radiantă a felinarelor a fost un spectacol de nedescris, iar prin priveliștea frumoasă, bunăvoința participanților și atmosfera de poveste a lăsat o impresie pozitivă atât vizitatorilor din țară, cât și celor care au vizitat-o pentru prima dată.

Preluat de la: diez.md