gastro1.jpg
Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să se împartă cu noi cu diferite găselnițe culinare din Chișinău.


 GastroVeranda – un loc de atracție în centrul Chișinăului

Vara trecută, când încă nimeni nu știa de pandemia ce va urma, îmi plăcea mult să iau micul dejun la Gastro Dvorik, localul care se afla chiar lângă Gastrobar. Din păcate, acea locație minunată a fost închisă, însă proiectul a fost relansat într-un loc nou. Gastro Veranda și-a deschis ușile pe 13 august. Localul se află în centrul orașului, lângă Biblioteca Națională (31 August 1989, 78 A).

GastroVeranda, deocamdată, activează în regim de testare, iar meniul va fi adaptat în timp. Programul de muncă este de la 10:00 până la 00:00. Începând cu această săptămână, puteți servi aici și micul dejun.

Noul local se mândrește cu veranda sa: este spațioasă, distanța socială dintre mese este respectată. Sâmbătă seara, la ora 18.00, toate locurile erau ocupate, atmosfera era degajată, am văzut acolo multe familii cu copii (da, aici accesul copiilor la cină nu este interzis).

Imediat la intrare, este amplasat barul. A fost numit Salat Bar, căci de ceva vreme echipa Gastrobar s-a apucat să cultive și micro-verdețuri, care apoi se regăsesc în meniul localului.

La bucătăria improvizată în aer liber, dirija chiar cheful Gastrobar, Vitalii Voroncihin, față de care am un respect deosebit.
La loc de cinste la GastroVeranda se află cuptorul cu lemne, unde se coace Focaccia – un produs clasic de panificație, specific bucătăriei italiene.

Să începem excursia noastă gastronomică la Gastro Veranda. În meniu avem diverse specialități din fructe de mare, carne si diverse poziții care vor fi pe placul vegetarienilor, cum ar fi: set Falafel, salată de tomate cu pesto, mix de salată cu avocado și tomate cherry.
Eu am ales următoarele:

#1. Focaccia cu Gorgonzolla și miere de trufe – (105 mdl). Indic doar prețul pentru că gramajul nu este prezent în meniu.

Focaccia se coace în cuptorul cu lemne timp de 3-4 minute la o temperatură de 300 de grade. Focaccia a fost absolut delicioasă. Blatul delicios, cu aromă de pâine coaptă în cuptor, în combinație cu gorgonzolla și mierea de trufe m-a făcut să închid ochii de plăcere. Nu am mai auzit de o astfel de combinație. Este invenția bucătarului șef. Mi-a destăinuit că mierea de trufe este un mix între pastă de trufe și miere. Dacă ajungeți la Gastro Veranda, comandați fără să stați mult pe gânduri această poziție. La alegere mai sunt și alte feluri de focaccia, cum ar fi: cu Mozarella & pesto, Prosciutto & rucolla, buratta & chery, cu șuncă, ciuperci și anghinare sau focaccia cu somon și fenicul (фенхель).

#2. Fajitas de vită (185 MDL)

Este o rețetă tradițională mexicană, cee ce înseamnă carne gătită la grătar, servită cu tortilla și asezonată cu ceapă și ardei grillați. O mâncare pe cât de ușoară, pe atât de gustoasă.

Fajitas este servit pe o tigaie fierbinte. Peste el se toarnă tequilla și se aprinde. Dacă sunteți pasionat de bucătăria mexicană, atunci fajitas de vită este alegerea perfectă. În meniu mai este și fajitas de pui (145 MDL). Mi-ar place ca Fajitas-ul să se aprindă chiar la masa clientului, deoarece flacăra care se înalță peste carnea prăjită este un adevărat spectacol. La Gastrobar Veranda, fajitas-ul se servește alături de două sosuri delicioase. Unul dintre aceste este din roșii și parcă aș fi vrut să fie un pic mai picant. Dar asta deja este părerea mea subiectivă.

#3. Midii în sos Tom Yum (145 MDL – porție medie)

Practic, mai mereu când veneam în vizită la Gastrobar, comandam midii, pentru că le consider cele mai bune din oraș. Mereu proaspete și delicioase. Cele de la Gastro Veranda nu au fost o excepție. Au fost servite cu un baghet proaspăt și o felie de lime. Stoarceți lime-ul peste midii și savurați!

O mică remarcă ar fi legată de baghet, este prea puțin și nu îmi ajunge ca să o înmoi în tot sosul. Am comandat una suplimentar, costă 9 lei. Ar fi bine ca din start să fie două baghete în porție. În meniu se mai regăsesc porții de midii la 99 de lei și 260 de lei (în funcție de apetitul pe care-l aveți).

#4. Banană grill cu ciocolată de lapte, funduc și lapte condensat (59 MDL)

Este un desert must try dacă ajungeți la Gastro Veranda. Așa ceva nu am mai gustat până acum. Am rămas surprins de acest desert și îl pot recomanda cu încredere și dumneavoastră. Să nu vă fie teamă niciodată să experimentați și să gustați lucruri noi.

#5. Creme Brulee cu sorbet de căpșuni (59 MDL)

Acest desert clasic francez va rămâne mereu actual. La Gastro Veranda este gătit așa cum se cuvine, iar sorbetul de căpșuni, servit alături, adaugă prospețimea necesară. În farfurie am mai găsit căpșuni și afine. 10/10.

Sunt curios de pozițiile noi care vor apărea pe parcurs în meniu. Cu siguranță, voi mai reveni aici și vă îndemn și pe dumneavoastră să veniți cu familia sau prietenii aici. Pentru că vă puteți delecta cu o mâncare deosebită, gătită de adevărați profesioniști, prețuri bune și atmosferă de milioane. De altfel, ca în toate proiectele marca Gastrobar.

***

Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.

Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md