Igor-Gruia-main.jpg
Igor Gruia este un tânăr moldovean de 20 ani, care în prezent este bucătar șef în unul dintre cele mai apreciate restaurante cu specific Italian din orașul Grünstadt, Germania, „Der Fliegende Italiener”. Originar din satul Baimaclia, raionul Cantemir, Igor de mic a fost pasionat de două lucruri: fotbal și bucătărie.


#Despre dragostea pentru fotbal

„Întotdeauna mi-a plăcut sportul, în special fotbalul. Când aveam 14 ani, în satul meu de baștină s-a deschis o școală de sport, unde se practica și fotbalul și am mers fără să stau pe gânduri. De la competiții între sate am ajuns să fiu selectat ca să joc pentru raionul nostru ca portar. Eram mic și cu vise mari, și pentru că credeam în ele am ajuns să joc la Chișinău pentru „Școala Sportivă Cantemir”, pentru cupa Moldovei. Îmi doream tare sa câștig, însă ne-am ales cu locul 3”, își amintește tânărul.

fotbal

În timp ce era portar, Igor nu înceta să gătească. Încurajat de cei apropiați a decis să devină bucătar, iar piedicile parvenite la început nu l-au descurajat, dimpotrivă, l-au determinat să lupte.

„După ce am terminat clasa a IX-a, am decis să fac o școală profesională la Cahul, însă nu mai erau locuri libere și mi s-a propus să învăț de cofetar. Am acceptat, ulterior când am făcut practică la o patiserie, mi-am dat seama că pot mai mult. Apoi, timp de 6 luni am învățat în cadrul unei școli profesionale din Chișinău, dintre care timp de 3 luni am făcut practică. Am fost un elev activ, pasionat de toate bucatele și mereu creativ, de atunci îmi place să creez propriile rețete”, povestește Igor.

1
A început să lucreze ca bucătar la „Versenz Café” și, între timp, a primit o ofertă pe care nu a putut să o rateze: să devină bucătar șef într-un hotel din Onești, România. A acceptat cu drag, dar pentru că nu avea pașaport român, a revenit în țară. Aici și-a continuat munca într-un alt local din capitală, „Trattoria Della Nonna”.

„Ca bucătar șef la Trattoria am lucrat aproximativ 9 luni. Concomitent mă ocupam de deschiderea noilor restaurante, unde eram chemat să fac meniurile”, a menționat tânărul.

12
#De la visuri la propria afacere

„Ca fiecare bucătar, visam să-mi deschid propriul local. Împreună cu un prieten am deschis un restaurant cu specific european, pe care l-am numit „Paffos””,  a mărturisit tânărul.

Cu toate că avea o afacere frumoasă acasă, a decis să continue să descopere noi culturi și obiceiuri. A activat ca bucătar în Scoția, după care a participat la faimosul show de bucate din România, „Chef la cuțite”, unde a obținut 3 cuțite, iar acum se bucură de titlul de bucătar-șef într-un restaurant cu specific italian din orășelul Grünstadt, Germania.

2 chef la cutite

#Planuri pe viitor

„Aș vrea să mă întorc în Moldova cât mai curând, să mai deschid un restaurant și să îmi văd familia. Nu i-am văzut de mult timp și dorul mă apasă. E frumos să te bucuri de succes, dar când cei apropiați nu sunt aproape, doare. În Moldova aș vrea să mai deschid un local fast-food. Sunt sigur că îmi va reuși, însă asta puțin mai târziu. Acum mă bucur de privilegiile pe care mi le oferă Germania”, a spus Igor.

3

Mai jos puteți vedea niște fotografii cu bucatele pregătite de Igor:

4

5

6

7

8

11

13

14

Preluat de la: diez.md