tatianapuiu2.jpg
În weekend a avut loc hackathonul #JustHack organizat cu scopul de a crea soluții software pentru sectorul justiției.

Cei 15 participanți au partajat mai mult 10 idei de soluții tehnice pentru sectorul juridic, dintre care două au fost selectate pentru realizare. Participanții, fiind diferite domenii (jurisprudență, programare, design, comunicare), au format două echipe și au început să lucreze la proiecte. Iată ce prototipuri au prezentat la sfârșitul hackathonului.

„JustDocs” – generator de documente juridice

Echipa și-a propus să creeze un site simplu care ar facilita crearea documentelor juridice: accesezi website-ul, alegi documentul, introduci datele tale și printezi, astfel nu ai nevoie să achiți un jurist profesionist pentru a obține un document oficial, cum ar fi o cerere de chemare în judecată, sau alte documente pentru cauzele mai puțin complicate.

Componenta echipei: Dragoș Străinu, Ecaterina Donciu, Rodion Guștiuc, Mihai Efros, Eugen Cernei, Vladimir Cocieru, Marina Zarija

LEGIS” – chat-bot jurist

Echipa și-a propus să folosească tehnologia ”machine learning” pentru a crea un chat bot asistent juridic. Poți să îi adresezi întrebări despre situația ta și el îți va sugera soluția de rezolvare a problemei tale din sute de documente, acte, legi, hotărâri, etc. Proiectul are mai multe provocări tehnice, dar echipa este gata să caute soluții și să lanseze produsul în câteva luni.

Cristian Rusu, Lasco Daniil, Poponet Nicolae, Balaban Tatiana, Alexandru Tonu, Dorin Puscasu, Pascaru Nicolae

Ambele proiecte au primit finanțare din partea AGER (Asociația de Guvernare Eficientă și Responsabilă) și Freedom House.

Proiectele prezentate la hackathon au fost doar prototipuri ale produselor software. Echipele vor continua să lucreze asupra ideilor și peste câteva luni soluțiile vor fi accesibile publicului larg.

Tatiana Puiu (Freedom House), Marina Zarija (JustDocs) și Olesea Stamate (AGER)

AGER este o organizație neguvernamentală, națională, activitatea căreia este dedicată promovării principiilor bunei guvernări, creșterii gradului de transparență și responsabilitate a guvernului, atît la nivel central cît și la cel local.

Freedom House este o organizație internațională cu sediul în Washington, D.C., al cărui obiectiv principal este promovarea democrației liberale în lume.

Proiectele de la hackathon au fost publicate pe platforma de colaborare și creare a proiectelor Justice.pman.md, creată de Freedom House pentru facilita reforma judiciară în Republica Moldova.

Participanții hackathonului, juriul și organizatorii.

Preluat de la: Diez.md