1535715241832.jpg

Un grup de tineri activi și-a luat angajamentul ca, timp de 11 zile, să pună în valoare edificiile Chişinăului, clădiri cu o semnificaţie majoră pentru ţara noastră, dar care trec neobservate pentru mulţi dintre noi. Modul în care au făcut-o, însă, a fost unul neobişnuit.

Cu plăcerea şi dorinţa de a redescoperi farmecul clădirilor de mare importanţă, cei 12 tineri, participanți la „3D Printed Chișinău Expo”, au trebuit să-şi aleagă un anumit obiectiv pe care să-l studieze şi să-l prezinte și celorlalți prin intermediul programului Digital Storytelling meets 3D Printer.

„Organizația noastră face activități utile și diverse deja de doi ani, iar de data aceasta am decis să creăm un altfel de eveniment, să inventăm ceva nou. Am decis ca această inițiativă să pună accent pe clădirile frumoase din Chișinău și, anume din acest motiv, am ales: Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Arte, Turnul de Apă și Biserica Teodora de la Sihla, toate patru aflate în centrul capitalei”, a explicat coordonatorul de programe la American Resource Center și organizatorul evenimentului, Nata Aandreev.

Tinerii au început acest drum fără a cunoaşte prea bine arta fotografiei, dar şi cum ar putea să editeze o imagine. Totuşi, acest lucru nu i-a împedicat să meargă mai departe, deoarece au avut alături pe cei care să-i înveţe toate secretele domeniului în cadrul mai multor traininguri. 

„A fost o informare utilă pentru noi, interesantă. Am învățat care sunt setările de bază, atât a aparatului foto, cât și a programului prin care am editat, despre diafragmă. Partea cea mai interesantă este că putem vedea roadele muncii noastre, adică rezultatul, așa ca să ne bucurăm de el”, au mărturisit Ceslava și Cindy, membre ale unei echipe.

După ce s-au pregătit informativ, tinerii au mers să pună totul în practică. Aceștia au reușit să capteze prin obiectivul lor unele dintre cele mai frumoase clădiri din centrul capitalei. Participanții inițiativei s-au împărțit în grupuri și au prezentat puțin din istoria, arhitectura și frumusețea edificiului, prin demonstrații de fotografie.

„A fost o experiență minunată, prima de acest gen. Am cunoscut noi oameni, am interacționat cu aceștia, am făcut foarte multe fotografii. Multe încercări au fost, până am ajuns să realizez ceva cu adevărat frumos. Mă bucur că trainerii au avut răbdare cu noi, ca să deprindem aceste lucruri, precum: metoda prin care încărcăm imaginea în soft, setăm parametrii imaginii, ca apoi, aceasta să fie printată 3D”, a spus Simion, autorul proiectului „Arta prin trei obiective”.

Într-un final, tinerii ingenioși au transformat fotografia într-o lucrare 3D, care a fost apreciată de observatorii prezenți la eveniment. Astfel, aceștia au reușit să-i surprindă pe toți prin creațiile realizate cu multă muncă și suflet și au demonstrat că clădirile importante ale țării trebuie admirate, nu uitate.

Foto: 3D Printed Chișinău Expo

Preluat de la: zugo.md