ukc16.jpg
Astăzi, 19 mai, este sărbătorită Ziua Vâșâvankăi, dedicată portului tradițional ucrainean, iar echipa #diez v-a pregătit o serie de fotografii îmbibate cu tradiție ucraineană.

Pentru prima dată, această sărbătoare a fost celebrată în Ucraina, în anul 2006, când o studentă a Universității Naționale din Cernăuți și-a invitat colegii să vină la ore îmbrăcați în vâșâvanka. Inițiativa a fost susținută atât de profesori, cât și de elevii întregii instituții de învățământ. Timp de câțiva ani, sărbătoarea a fost celebrată doar în cadrul universității, apoi această tradiție s-a răspândit în alte orașe ale Ucrainei, iar astăzi a fost sărbătorită și la noi.

Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova și Asociația Tineretului Ucrainean „Zlagoda” au organizat astăzi, 19 mai, evenimentul „Ziua mondiala a cămășii ucrainene Vâșâvanka”.

Prin acest eveniment, care promovează și valorifică costumul autentic ucrainean ca parte a culturii din Moldova, organizatorii își propun să contribuie la facilitarea incluziunii ucrainenilor din Moldova precum și a coeziunii sociale pentru dezvoltarea Moldovei în spațiul multicultural european. 

Iată cum a decurs sărbătoarea vâșâvankăi ucrainene, în câteva fotografii.

Preluat de la: diez.md