1-36.jpg
Finlanda are multe motive pentru mândrie, de la miile de lacuri, până la șoferi de Formula 1. Acum li s-a adăugat încă unul. Finlanda a devenit prima țară din lume care a lansat un set de emoji naționali.

Emoticoanele au fost necesare pentru a arăta „câteva emoții, cuvinte și obiceiuri finlandeze greu de explicat”, potrivit This is Finland, publicat de Consiliul pentru Promovarea Finlandei în străinătate.

Setul include 56 de imagini – de la saună, Moomin-mamă și Nokia până la concepte atât de dificile precum „a bea acasă”, „cea mai lungă noapte” și „senzația că vei întâlni pe cineva”. Și, desigur, nu a fost fără Tom of Finland, „sisu” și Micul Crăciun. Iată câteva dintre cele mai expresive emoji cu descrieri originale.

# Sauna (senzația de a merge la saună)

Sauna este un loc sacru pentru finlandezi. Țara are trei milioane de saune la cinci milioane de oameni. Finlandezii merg dezbrăcați la saună – deseori cu întreaga familie. Fiecare finlandez are propriile sale obiceiuri de baie, dar acestea includ în mod necesar purificarea atât a sufletului, cât și a trupului.

# Lavatanssit (senzația că vei întâlni pe cineva)

Undeva, poate în parc, în sat sau lângă lac, oamenii se întâlnesc pentru a dansa tango sau alte dansuri, chiar mai mistice. Se îmbracă și dansează toată noaptea în pavilionul de dans sub muzica orchestrei care cântă melodii vechi și noi.

# Sigilă inelată Saimaa

„Noutate! În ciuda unei concepții greșite persistente, urșii polari nu se plimbă pe străzile din Helsinki. Dar avem o specie pe cale de dispariție: sigiliul inelat Saimaa. Există aproximativ 370 dintre ei în întreaga lume. Ei locuiesc doar în Finlanda în Lacul Saimaa, de unde și-au luat numele. Face parte din speciile rare de focă de apă dulce. Zăpada și gheața sunt vitale pentru protejarea sigiliilor tinere Saimaa.”

# Micul Crăciun 

Micul Crăciun finlandez, piccuyoulut este un eveniment grandios. Ceea ce a fost la Pikkuyoulut va rămâne acolo pentru totdeauna.

# Speranța moare ultima 

Finlanda este renumită pentru lipsa de succes la Eurovision Song Contest. „De fiecare dată așteptăm victoria, dar obținem zero puncte. Pentru a ne răzbuna, în 2006 am trimis un grup de monștri la concurs – și surpriză, am câștigat.”

# Sisu (senzația de insistență)

„În Finlanda, potrivit proverbului, putem merge chiar și printr-o piatră cenușie. Natura arctică ne-a oferit perseverență – «sisu», așa cum o numim noi. Înseamnă să nu te retragi.”

# Puterea feminină 

Finlanda a fost prima țară din lume care a dat femeilor dreptul de a vota atât ca alegători, cât și în calitate de candidate. Femeile finlandeze sunt muncitoare foarte educate și active. Pronumele hän înseamnă atât „el” cât și „ea”.

# Kalsarikännit (senzația când vrei să stai acasă, în lenjerie, să bei alcool și să nu mergi nicăieri)

# Kaamos (noapte lungă de iarnă)

Iarnele finlandeze sunt lungi și întunecate. În Laponia, soarele nu răsare deloc în decembrie-ianuarie. În finlandeză, noaptea polară se numește Kaamos.

# Moomin-mama (iubire necondiționată)

Moomin-mama este o mamă calmă și reținută, care nu permite lucrurilor mici să o dezechilibreze. Se asigură că Casa Moomin este întotdeauna în siguranță și plină de dragoste, atât pentru familia ei, cât și pentru vizitatori.

 

 

Preluat de la: diez.md