diez.jpg
Irina Agache este o artistă și fotografă din România care a provocat elevii Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești, România, să realizeze o expoziție de fotografii „Emoție”. La aceasta au participat copii cu vârste între 11 și 17 ani.

„În decembrie 2018 am început să predau un curs de fotografie la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești. Timp de șase luni, de două ori pe lună, am făcut naveta București-Mărășești pentru a-i învăța pe copiii care fac acum parte din clubul foto, cum să-și exprime emoțiile prin fotografii”, spune artista.

„Când intri în Mărășești, în afara de istoria cu care este încărcat acest oraș, pare că timpul a stat într-un loc demult apus. Cam cum vezi că se întâmplă în multe orașe de provincie, secate de oameni, resurse și perspective. Cu toate astea, însă, cei rămași își continuă existența în locurile astea pustiite. După procesul inițial de selecție a membrilor clubului, am descoperit în Mărășești mulți adolescenți creativi și dornici să-și exprime emoțiile și gândurile prin fotografie. Experiențele sunt mai puține și mai apăsătoare aici. Părinții sunt plecați în străinătate la muncă, iar furia exprimată prin violență și deznădejdea sărăciei creează un mediu în care viitorii adulți cresc sub o presiune constantă și cu un suport emoțional precar”, povestește Irina.

„Cursul m-a ajutat să îmi exprim mai deschis sentimente și stările prin fotografiile făcute în cadrul acestuia. Experiența a fost și este una de neuitat. Am dorit ca cei care îmi văd fotografiile să simtă aceleași emoții puternice pe care le-am simțit si eu sau să îmi înțeleagă mesajul transmis”, mi-a spus Ana-Maria Grosu, 15 ani, elevă în clasa a noua

Fotografie de Ana Maria Grosu

„M-a impresionat să văd, în timpul cursului, acuratețea și autenticitatea cu care și-au exprimat emoțiile, lucru care mi-a demonstrat că dacă oferi copiilor o modalitate prin care să se exprime creativ, o vor face.

Regula de bază de care am ținut cont, pe tot parcursul cursului, a fost să le permit libertatea de a se exprima în felurile lor unice, fără să intervin asupra procesului de creație, iar asta i-a ajutat să-și descopere un anumit stil. Toate ideile și editările foto au fost făcute de ei, pornind de la temele de bază și de la un instructaj tehnic de fotografie”, a explicat fotografa.

Elevii și-au expus fotografiile din proiectul „Emoții”, pe 1 iunie, în cadrul primului Club Foto din Mărășești, al Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu”, scrie vice.com.

Găsești mai jos mai multe fotografii din proiect.

Fotografie de Beatrice Chiriac

Fotografie de Beatrice Chiriac

Fotografie de Mario Ștefan

Fotografie de Panait Gabriela

„Cu ajutorul cursului am învățat să scriu cu lumină, ceea ce de fapt chiar înseamnă fotografia. Prin imaginile mele am vrut să transmit emoțiile simțite de noi, ființele imperfecte ale unui creator perfect”, a spus Rahela Toader, 17 ani

Fotografie de Rahela Toader

Fotografie de Samuel Trifan

Fotografie de Ștefania Tănase

Fotografie de Simina Ilie

„Acest curs de fotografie înseamnă foarte mult pentru mine fiindcă prin el mi-am descoperit unele lucruri importante, cum ar fi să gândesc liber și creativ, adică să fac artă din orice. De asemenea, mi-a întărit încrederea în mine”, a spus Tufaru Tabita, 15 ani

Preluat de la: diez.md