1535127359368.jpg

Cantitatea deșeurilor de plastic a ajuns să fie o adevărată catastrofă pentru mediul ce ne înconjoară. Gunoiul care este în ocean și adus de valuri pe plajele din întreaga lume, ucide viața marină, dăunează mediului și poate afecta sănătatea noastră.

Este important să înțelegem care este impactul neglijenței față de mediul ce ne înconjoară. Privește câteva exemple de plaje, unde deșeurile au provocat un adevărat dezastru, astfel ca să înțelegi cât de importante sunt acțiunile tale.

1. Republica Dominicană

În iulie curent, plajele paradisului de pe coasta sudică a Republicii Dominicane au devenit depozite de gunoi din plastic, din cauza tuturor deșeurilor aduse de curentul de la Santo Domingo și din provinciile din jur. Pentru curățarea urgentă a apelor de coastă, s-au cheltuit circa 10 milioane de dolari. Sute de muncitori urbani și voluntari s-au alăturat luptei împotriva blocajelor.

2. Guadelupa

În mai 2018, după 7 ani, Guadelupa a fost atacată din nou de algele brune. Acestea formează așa-numitele „plute” sau marea Sargasso, unde sute de animale marine și pești se blochează, se cufundă și mor. 

3. Sochi, Rusia

De mai mulți ani, plajele largi din Sochi, de pe litoralul Mării Negre, s-au transformat în locuri nu prea bune pentru odihnă. Lățimea de 100 de metri a plajei s-a diminuat în primăvara anului 2018 cu aproape un metru. Acest lucru a fost cauzat de construirea satului olimpic și a portului, care se află chiar lângă gura râului Mzymta.

4. Bali, Indonezia

În ultimii ani, coasta de aur a orașului Bali a dispărut încet sub un munte de gunoi pe fondul problemelor crescânde cu deșeurile de plastic. Alcătuită din 17 mii de insule, aceasta este a doua cea mai mare sursă de resturi marine din lume după China. 

„Este foarte neplăcut să înotați printre gunoi. Valurile aruncă plastic pe țărm în fiecare zi. Este teribil”, spune un călător austriac.

5. Florida, SUA

În vara acestui an au existat 2 focare de mari dimensiuni ale creșterii algelor din Florida, care ucid pești și animale marine și amenință sănătatea populației.

„Nu mai există apă turcoază. Acum, apa este mai degrabă albastru închis. Și plaja suferă de pește mort, care moare din cauza condițiilor nefavorabile din apă”, spune Andrea Henderson.

6. Gabes, Tunisia

La începutul lunii august, pescarii din regiunea Gabes au fost surprinși de cantitatea mare de pești morți aruncați pe plajă. Potrivit unui corespondent Mosaïque FM din Gabes, acest lucru se datorează otrăvirii cu amoniac sau fosfogips.

7. Anapa, Rusia

În această vară, tot mai mulți turiști din Anapa se plâng de un număr mare de alge din Marea Neagră, menționând că „este foarte murdar, miroase neplăcut, iar apa pare mai mult ca un fel de supă de alge marine”, scrie adme.ru.

Foto: adme.ru

Preluat de la: zugo.md