all.jpg
Trei colecții de haine adaptate necesităților persoanelor cu dizabilități au fost create și lansate pentru prima dată în Republica Moldova cu participarea designerilor autohtoni și a femeilor cu dizabilități. Evghenii Hudorojcov, Ana Popova și Duca Clothing s-au alăturat campaniei UNFPA „Combatem stigma cu stil” și au creat articole vestimentare ajustate nevoile femeilor cu dizabilități, adică stilate și comode în același timp.

Întrebat ce l-a motivat să se implice într-un astfel de proiect, designerul Evgheni Hudorojcov a spus: „În primul rând motto-ul nostru ca designeri este să facem lumea mai frumoasă prin ceea ce creăm. Scopul meu principal a fost să transmit stare de bine și confort acestor persoane, iar în al doilea rând, un moment foarte important pentru noi, ca brand, este să combatem stigma și prejudecățile. În viziunea noastră, noi toți suntem atipici, doar că fiecare în modul lui, de aceea nu facem diferențe între oameni”.

Potrivit designerilor, o haină adaptată necesităților persoanelor cu dizabilități este cea care poate fi îmbrăcată mai ușor, spre exemplu, are lipici sau magneți în loc de nasturi tradiționali, are decolteuri mai largi, se bazează pe stofe naturale și, în același timp, poate fi acomodată la diverse situații.

„Recunosc că la început aveam suspiciuni de a mă implica într-un astfel de proiect. Fiind prima mea experiență de a lucra cu persoane cu dizabilități, îmi era frică că ținutele nu vor ieși bine. În procesul de lucru însă, am început să le cunosc nevoile, să discutăm mai multe în materie de stil și comoditate, să schițez adaptările și să aplic creativitatea. Am înlocuit nasturii sau fermoarele cu lipici pe laterală în așa fel ca pantalonii să fie mai largi și persoana să îi poată îmbrăca mai ușor. De regulă e mai greu să adaptezi ceva frumos la ceva comod, dar mă bucur că prin aceste ținute, am reușit să scot în evidență atuurile fiecărei femei, indiferent de tipul de dizabilitate pe care îl are”, a menționat Ana Popova, designeră vestimentară, care a creat o colecție de pijamale.

Lansarea celor trei colecții de rochii, costume și pijamale la Chișinău a inclus un defileu la care au participat 15 femei și fete cu dizabilități. Ele mărturisesc că a fost o experiență unică, prin care s-au simțit la egalitate cu ceilalți, iar necesitățile lor au fost luate în considerare.

„Participând la acest eveniment, am avut curajul de a ieși din tipare și a demonstra lumii că anumite branduri și frumusețea unei haine, pot fi prezentate și de noi, femeile cu dizabilități. Este deja a doua oară când particip la astfel de defileu, prima oară a fost în toamnă în cadrul Moldova Fashion Days, când m-am simțit frumoasă și apreciată și mi-a îmbunătățit încrederea în propriile mele forțe”, a spus Daniela Caraman, participantă.

„Chiar dacă am fost sprijinită în defilarea mea de un cadru de mers, m-am simțit mândră și onorată să port ținutele designerilor noștri autohtoni, mi-am descoperit stilul și stofele pe care până acum le ocoleam crezând că nu mă voi simți comod în deplasare, dar nu a fost așa deoarece designerii au înțeles necesitățile și au făcut toate ajustările necesare. Astfel, aranjată frumos de stiliști, am depășit orice stereotip și am mers comod și cu încredere pe podium”, mărturisește entuziasmată, Mariana Țîbulac-Ciobanu, participantă la defileu.

Campania „Combatem stigma cu stil” a fost lansată la inițiativa UNFPA Moldova pentru a promova incluziunea și oportunitățile egale de afirmare în industria de modă și cea de textile.

„Sperăm că această revoluție a incluziunii pe care am început-o, să continue. UNFPA va depune eforturi pentru a aduce experiența brandurilor internaționale, care au colecții adaptate persoanele cu dizabilități, în industria ușoară din Republica Moldova și a spori capacitățile producătorilor autohtoni în acest sens. Mulțumesc partenerilor care au susținut această campanie și îndemn alte companii din sectorul industriei ușoare, designeri, precum și organizații internaționale să se alăture acestei mișcări, iar împreună să spargem stereotipurile și prejudecățile legate de persoanele cu dizabilități” , a menționat Nigina Abaszada, eeprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova.


Campania „Combatem stigma cu stil” a fost desfășurată în perioada septembrie-decembrie de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu ZIPHOUSE, Asociația Producătorilor din Industria Ușoară (APIUS) și Asociația „MOTIVAȚIE” în Moldova. Campania a inclus mai multe acțiuni de sensibilizare publică printre care participarea persoanelor cu dizabilități la „Moldova Fashion Days”, organizarea unui Hackaton pentru 20 de tineri designeri, care au conceput schițe vestimentare ajustate, elaborarea a trei colecții vestimentare în baza lor, precum și promovarea vocilor persoanelor cu dizabilități în mass-media.

Preluat de la: diez.md