5-1-1.jpg
Anual, zeci de mii de turiști vizitează Veneția, un oraș unic din nordul Italiei, care își păstrează farmecul și autenticitatea de secole. Cu o mulțime de obiective culturale și atracții turistice, este ușor să te pierzi în labirintul străduțelor înguste și al canalelor acvatice. În acest articol, îți propunem un traseu pe care poți să îl parcurgi timp de o zi, ce îți va permite să descoperi cât mai mult din frumusețea și istoria Veneției.

Locația I – Gara

Ora de sosire: 10.00

Cunoștința cu orașul începe încă din Gara centrală Venezia Santa Lucia, de unde poți lua un autobuz care te va costa 1,50 euro, însă îți recomand să faci o plimbare, astfel reușești să traversezi piața de pește, cunoscută pentru diversitatea acesteia. De asemenea, poți admira arhitectura, străzile ascunse și frumusețea Veneției neaglomerate.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Locația II – Marea școală din San Rocco

Ora de sosire: 10.45

Prima destinație turistică este Marea Școală din San Rocco. Clădirea acesteia datează încă din anul 1560. Interiorul bisericii și al sălii capitulare au fost decorate de unul dintre cei mai mari artiști ai timpului său, Tintoretto. El a petrecut aproape 25 de ani lucrând la acest proiect și a creat peste 50 de opere în acest spațiu.

Pe lângă lucrările lui Tintoretto, Scuola Grande di San Rocco găzduiește și alte opere de artă de renume, inclusiv sculpturi de Alessandro Vittoria și o colecție de picturi de Giovanni Bellini, Tițian, Paolo Veronese.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Biletul de intrare costă 8 euro. Pentru ca să treci malul, poți folosi o barcă, astfel vei putea admira Veneția de pe apă. Călătoria te va costa 2 euro.

Locația III – Teatrul La Fenice

Ora de sosire: 13.00

Teatro La Fenice este unul dintre cele mai renumite opere din lume, construit încă în 1792. Acesta este cunoscut pentru arhitectură, acustică excelentă și istorie bogată. În secolul al XIX-lea, acesta a fost un loc de desfășurare a celor mai faimoase opere din lume, inclusiv lucrări de Verdi și Rossini. În anii ’50, teatrul a găzduit premiera mondială a operei Venere prigioniera a compozitorului Luigi Dallapiccola.

Printre spectacolele actuale de la Teatrul La Fenice se numără opera La traviata de Giuseppe Verdi, precum și alte opere precum Don Giovanni de Mozart și Turandot de Puccini.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Intrarea în teatru te va costa 7 euro, iar biletul la spectacol începe de la 30 de euro.

Locația IV – Gallerie dell’Accademia

Ora de sosire: 14.30

Gallerie dell’Accademia este un muzeu care cucerește prin arhitectura sa, dar și prin opere expuse. Istoria muzeului începe în secolul al XVIII-lea, când Academia de Arte Frumoase din Veneția a început să strângă o colecție de lucrări de artă pentru a fi utilizată ca model pentru studenți. Astăzi, colecția de opere de artă a Gallerie dell’Accademia este compusă în mare parte din opere de artă venețiană din perioada Renașterii și a barocului. Printre artiștii celebri ai căror lucrări sunt expuse se numără: Tițian, Tintoretto, Paolo Veronese, Giovanni Bellini, Jacopo Sansovino, Antonio Canova și mulți alții.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Intrarea în muzeu te va costa 7 euro.

Locația V – Canale Grande

Ora de sosire: 17.00

„Artera centrală” a Veneției sau Canale Grande este una dintre cele mai importante atracții turistice. Acesta se întinde pe o distanță de aproximativ 4 km și leagă diverse zone ale Veneției. În preajma canalului se află clădiri impresionante ca: Palatul Ca’ d’Oro, Palatul Barbarigo, Palatul Dario și Palatul Ca’ Rezzonico. Însă, cea mai atractivă parte a acestuia este mediul artistic datorat aglomerației de pictori. De asemenea, de aici poți lua o gondolă pentru a explora orașul.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Locația VI – Piazza San Marco

Ora de sosire: 17.40

Piazza San Marco reprezintă un adevărat simbol al Italiei. În piață domină Basilica di San Marco, care este o biserică cu o arhitectură unică, cu mozaicuri bizantine colorate și cu un exterior care amintește de un palat, și Campanile di San Marco, ce reprezintă un turn înalt de 98 de metri, care oferă o priveliște panoramică asupra pieței și a orașului.


Sursă: Toa Heftiba

Piața San Marco este spațiul principal al desfășurării evenimentelor precum Carnavalul din Veneția, care atrage mii de turiști în fiecare an.

Îți recomand să închei călătoria cu un apus pe Ponte di Rialto, care a fost proiectat de către Antonio da Ponte în anul 1591, și traversează Canalul Grande care leagă cele două cartiere istorice ale orașului: San Marco și San Polo.


Sursă: arhivă personală

Apropo, dacă planifici să mergi în Veneția în anul 2023, nu uita că va trebui să achiți o taxă de intrare în oraș.

Notă: materialul a fost realizat după experiența de călătorie în martie 2023. Între timp, prețurile menționate pot suferi diferite modificări.

Autoare: Nadejda Gliga

Preluat de la: diez.md