Logo-pe-fotografie-2.jpg

Până în prezent, Chișinăul păstrează o serie de mozaicuri din perioada sovietică. Acestea ascund poveștile unei întregi epoci, precum și măiestria și tehnica artiștilor locali. În acest articol vom vorbi despre panoul „Labirintul cunoașterii”, creat de Filimon Hămuraru în jurul anului 1981 și amplasat pe fațada Liceului Teoretic „Nikolai Gogol”.

Potrivit ru.diez.md, mozaicul este realizat din smalt (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale), în culorile portocaliu, roșu și galben, cu elemente de verde și gri. De fapt, mulți mozaiști sovietici au ales smaltul ca material principal în executarea panourilor, deoarece acesta este rezistent la factorii de mediu, are culori aprinse și intense și o textură interesantă. În plus, smaltul este ușor de modelat și de tăiat în bucăți de mărimea și forma necesară, ceea ce îl face tocmai potrivit pentru crearea detaliilor în arta mozaicului.

Pe rețelele sociale, multe persoane scriu că lucrarea ar înfățișa un labirint al cunoașterii. Probabil lucrul dat se datorează simbolurilor matematice prezente pe panou sau chiar faptului că acesta se află pe fațada unei instituții de învățământ.

Filimon Hămuraru (1932-2006) a fost un renumit artist, mozaist, scenograf, profesor, ceramist și sculptor moldovean. În 1954, a absolvit Școala republicană de pictură „I. Repin”, în 1962 – Institutul unional de stat pentru cinematografie. În 1962, a devenit membru al Uniunii Cineaştilor, iar un an mai târziu – membru al Uniunii Artiștilor Plastici. A fоst mențiоnat cu diplоme la cоncursurile republicane și uniоnale „Arta cărții”. În 1967, a devenit laureat al Premiului republican al ULCT din Mоldоva „Bоris Glavan”, iar în 1982 i s-a decernat titlul de Om Emerit în Arte din RSSM.

Printre cele mai remarcabile lucrări ale artistului se numără mozaicurile „Sănătatea”, „Știința”, „O femeie dând binete”; „File de trandafiri”, dar și vitraliile „Eliberarea”, „Gustul vinului”, „Legenda vinului”.

Totodată, Hămuraru are multe schițe și ilustrații importante, realizate inclusiv pentru operele „Frunze de dor”, de Ion Druţă, „Măsoară-mă, bunele, am un kilometru”, de Ariadna Șalari, „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, „Balade din câmpie”, de Ion Druţă, „Frumoasa Lumii”, de Mihai Eminescu, „Andrieș”, de Emilian Bucov, „Sat uitat”, de Andrei Lupan, „Unchiul meu Păcală”, de Aurel Ciocanu, „Făt-Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Preluat de la: diez.md