world-prison-cells-prisoners-38-5b46015644a67__700.jpg
Din ce în ce mai mulți oameni ajung după gratii. Potrivit Institutului de Cercetare a Politicii Penale, peste 10,35 milioane de persoane din întreaga lume sunt private de libertate și-și execută pedeapsa în închisoare.

În comparație cu anul 2000, numărul total al femeilor care au ajuns după gratii a crescut cu aproximativ 50%, în timp ce populația penitenciară masculină a crescut cu aproximativ 18%. Dar, rata populației din penitenciare variază considerabil pe tot globul. De exemplu, în SUA sunt 698 de deținuți la 100 000 de cetățeni, în timp ce în Danemarca la același număr de cetățeni sunt doar 61 de deținuți. Și există și mai multe diferențe. Un deținut dintr-un penitenciar ar putea avea acces la instrumente muzicale și la jocuri video, ori ar putea să se lupte într-o celulă mică pentru o bucată de hârtie igienică, scrie boredpanda.com.

Vedeți mai jos o selecție de fotografii în care este arătat modul în care diferite țări își tratează criminalii lor.

#Închisoarea Aranjuez, Spania

Aici li se permite deținuților să stea împreună cu familia, au și camere special amenajate. Tot acest lucru se face pentru ca copiii să simtă cât mai puțin că au părintele după gratii.

#Închisoarea Luzira, Uganda

Aici deținuții își asumă responsabilitatea pentru menținerea armoniei și funcționalității unităților în care trăiesc, inclusiv creșterea și recoltarea hranei, pregătirea și distribuirea acesteia în închisoare. Învățarea este încurajată, mulți oameni învăță și predau abilități de tâmplărie altora.

#Închisoarea Bastøy, Norvegia

Pentru această închisoare este utilizată o întreagă insulă și aceasta este organizată sub formă de comunitate locală cu aproximativ 80 de clădiri, drumuri, zone de plajă, peisaj cultural, teren de fotbal, teren agricol și păduri. De asemenea, aici există un magazin, bibliotecă, birou de informare, servicii de sănătate, biserică, școală, servicii sociale guvernamentale, doc, feribot (cu agenție de transport maritim) și un far cu facilități de închiriat spații pentru întâlniri și seminarii mai mici.

#Închisoarea din San Diego, Colmubia

Deținutele din închisoarea femeilor din San Diego din Cartagena primesc un gust de libertate în fiecare seară, în timp ce se transformă în bucătari și chelnerițe al un restaurant colorat deschis la o terasă din interiorul penitenciarului.

#Închisoarea Halden, Norvegia

Închisoarea Halden este o închisoare de maximă siguranță în Halden, Norvegia. Are trei unități principale și primește prizonieri din întreaga lume, dar nu are dispozitive de securitate convenționale. A doua cea mai mare închisoare din Norvegia a fost înființată în 2010, cu accent pe reabilitare. Designul său simulează viața în afara închisorii. Aici, prizonierii, pot practica muzica, sportul, de asemenea, ei interacționează cu personalul neînarmat pentru a crea un sentiment de comunitate.

#Închisoarea „Delfinul Negru”, Rusia

La închisoarea renumită „Delfinul negru” din Rusia de la graniță cu Kazahstanul, deținuții împărtășesc celule mici  de 50 de metri pătrați cu uși din oțel. Deținuții sunt supravegheați 24 de ore din 24. În această închisoare sunt trimiși cei mai brutale criminali, inclusiv criminali în serie, canibali și teroriști. Singura modalitate de a scăpa este prin moarte.

#Închisoare din El Salvador

Aceste celule sunt de doar 12 metri lățime și 15 metri înălțime, dar de obicei în ele stau mai mult de 30 de persoane. Inițial construite pentru a servi ca celule de 72 de ore de exploatație, dar mulți deținuți stau mai mult de un an în ele. Majoritatea zilelor din închisoare le petrec confecționându-și din propriile haine hamacuri în care dorm unul peste celălalt.

#Închisoare din Filipine

CPDRC este o închisoare de securitate maximă în care prizonierii efectuează ore de dans ca parte a exercițiilor și reabilitării lor zilnice, iar multe dintre spectacolele lor sunt filmate și lansate online, făcându-le o caracteristică populară printre fani și adevărate celebrități on-line.

#Penitenciarul Muala, Malawi

Penitenciarul Maula din Lilongwe, Malawi, este foarte aglomerat. În 2015, aproape 200 de persoane au fost înghesuite într-o celulă de 60 de persoane. Deținuții de acolo, dintre care mulți sunt migranți etiopieni, trebuie să împartă o toaletă la 120 de persoane și o robinet la 900 de persoane. Deținuții sunt hrăniți doar o dată pe zi, din cauza micului buget al guvernului malawian. Unul dintre cele mai importante momente pentru deținuți este sportul. Bărbații au voie sa joace fotbal, iar femeile pot juca baschet.

#Închisoare din Haiti

Închisoarea civilă din Haiti este supraaglomerată. În 2016, 174 deținuți au scăpat în timpul unei revolte care l-a lăsat pe un gardian mort și pe alții răniți.

#Închisoarea Evin, Iran

Deși regimul iranian a negat continuu acest lucru, închisoarea Evin este cunoscută ca o fabrică virtuală de tortură. Datorită numărului de intelectuali închiși în interiorul zidurilor sale, închisoarea a fost poreclită  „Universitatea Evin”. Închisoarea este extrem de supraaglomerată, igiena este slabă, iar temperatura poate ajunge până la 45 de grade Celsius. Nu există nici o formă de aer condiționat, iar aerul din celule are miros de transpirație și deșeuri umane. Calitatea apei este rea și alimentele abia comestibile vin în porții foarte mici. Instituțiile medicale sunt practic inexistente. Contactul cu lumea exterioară este complet tăiat. Sunt interzise vizitele de familie și apelurile telefonice, iar chiar gardienilor i se ordonă să tacă.

#Închisoarea El Buen Pastor, Columbia

Închisoarea femeilor El Buen Pastor din Bogota, Columbia, conține celule care au fost proiectate să găzduiască 2 deținuți, dar acum locuiesc între 10 și 20 de femei. Corupția și violența sunt proeminente printre deținuți. În ciuda condițiilor dure, El Buen Pastor face încercări de a-și umaniza deținuții prin organizarea unui concurs anual de frumusețe.

Preluat de la: diez.md