rsz_1dana_and_violette_basoc_raquette_sisters_01.jpg
Trecuseră vreo treizeci de secunde de când ne-am dat mâinile și Violette deja povestea despre cum ea nu ar mai fi repetat experiența creării unei afaceri de la zero: „Poate așa trebuia să fie. Poate așa trebuia să funcționeze formula noastră. Eu nu cred că există o formulă pentru fericire, succes sau orice vrei tu, una sigură și gata de urmat pentru toți, a noastră așa a fost, dar nu aș vrea s-o repet”. Peste încă două minute a venit și Dana și ne-am pomenit la o masă trei femei monocromatice, purtam toate negru puțin diluat de vreun element alb cald sau bej. Peste alte câteva minute am aflat de la surorile Raquette că totul este doar alb și negru.

Dana și Violette Basoc au pornit în 2012 o afacere în modă, iar azi sunt cel mai cunoscut brand de haine care vine din Moldova. Nu mă interesa prea mult cum e să faci o afacere în Moldova, nu căutam un ghid, prea multe s-au scris despre asta, voiam să știu mai degrabă ce spun proprietarele afacerii despre parcursul lor, nu cum au pornit, dar unde au ajuns și unde visează să ajungă.

Dana. Atunci în Moldova nu exista modă. Nu exista o formulă pentru astfel de afacere. De aici și vine ne dorința noastră de a repeta experiența. Suntem un pic nostalgice după acea perioadă. E o nostalgie mai ales pentru faptul că atunci lucrurile erau mai simple, mai complicate, dar totuși mai simple. Des discutăm despre asta, când vine Violette la Chișinău și ne plimbăm pe străzi sau stăm la un ceai, „ți-ai imaginat vreodată că lucrurile vor deveni atât de complicate, că vor exista atâtea sute de detalii de care să ții cont?”. Uneori vii la Chișinău doar pentru a alege un nasture.

Pentru că sunteți pedante?

Dana. Ușor obsedate de perfecțiune.
Violette. Meticuloase.
Dana. În timp, am ajuns persoanele care știu cum să facă lucrurile corect. Cred că avem ochi pentru lucrurile care trebuie făcute. În Moldova și în România este foarte ușor să te evidențiezi doar făcând lucrurile corect. Nu trebuie să faci nimic extraordinar, e suficient să scrii corect un text și gata, ești diferit de restul. Iar asta necesită meticulozitate.

Echipa cu care lucrați ce zice despre asta?

Violette. Aproape toți cei cu care lucrăm sunt cei cu care am fost de la început. De asta probabil și suntem acuzate că ar fi greu să lucrezi cu noi. Foarte greu acceptăm oameni noi în echipă. Suntem un cerc închis. Suntem o afacere de familie, abia la prima generație.

Afacerea trebuie să fie pentru mai multe generații?

Dana. Noi credem în asta, ăsta este scopul nostru. Nu vrem să creștem o afacere pe care să o vindem după asta. E copilul nostru, nici nu-mi imaginez cum am putea să o vindem.

Și sunteți gata să faceți asta toată viața?
Dana. Evident.

Țineți minte momentul în care ați decis că trebuie să apară Raquette?

Violette. Ținem minte locul, ora și ce fel de lumină venea din geam.

E prea intim să întreb?

Violette. Nu. Eram în salonul apartamentului nostru, am zis hai să o facem. Dana m-a întrebat cum o să ne numim, eu am zis „Raquette” și Dana a zis „OK”. Nu au fost alte variante, nici nu am stat să ne gândim. Așa am început – fără nici măcar un brainstorming.

4

Și până atunci care a fost practica voastră în modă?

Violette. Eu am mai stricat câteva haine, recunosc.
Dana. Prima haină pe care am cumpărat-o din banii mei, în clasa a 5-a, e un hanorac pe care îl poartă mama acum. Se pare că am avut ochi pentru haine de calitate dintotdeauna. Raquette e din dragostea pentru modă.
Violette. Pentru modă și bun gust. Și bunul gust prevalează moda.
Dana. Bun gust în tot ce facem, în a face afaceri, în a promova un produs, în a conduce o echipă, în a ține un magazin. Nu ne vedem într-un business pe care nu îl putem promova ca valoare, probabil nu am putea vinde alcool sau țigări, de exemplu.

Care e valoarea Raquette?

Violette. Less is better și Less is more…but always less.
Dana. Și asta aplicat la tot ce facem.
Violette. Noi suntem foarte alb-negru.

Ce este pentru voi alb-negru?

Violette. Știi e despre tot și despre nimic.
Dana. E despre cum e să fii simplu și sofisticat, în același timp.

Lumea are mai multe fațete?

Violette. Eu cred că totul poate fi cadrat în alb și negru. La facultatea de Drept ne învățau că femeia fie este gravidă, fie nu este, nu există „un pic gravidă”.

1

Sistem binar cu doar două aspecte?

Violette. Da. Am mai zis asta într-un interviu, eu cred că aș îmbrăca toată lumea în alb și negru. Celelalte culori sunt frumoase doar în natură.
Dana. Când eram la liceu aveam uniforme alb-negru, pe colegii noștri asta îi deranja foarte mult, noi eram ok. Asta ne dezvolta încă de pe atunci creativitatea – cum să te îmbraci în aceleași culori, dar într-o combinație nouă de fiecare dată.

Haina îl face pe om?

Violette. Da.
Dana. Haina îți dă o atitudine și o prezență.

Cine este femeia Raquette?
Violette. Suntem des întrebate, nu știm cum să răspundem. Fiecare femeie e frumoasă în felul ei. Dacă studiem istoria „frumuseții”, atunci vedem că azi frumusețea e atipică, e frumos ceea ce e altfel sau poate chiar ceea ce reprezintă un defect. De asta nu vrem să creăm pentru o anumită femeie, ci pentru toate femeile. Vrem să le îmbrăcăm pe toate – de la studente, la superstaruri.
Dana. Stilul Raquette e feminin cu note masculine. E o femeie care știe să-și păstreze feminitatea cu o atitudine masculină.
Violette. Dar nici nu vrem să adăugăm în colecțiile noastre elementul foarte matur sau foarte feminist. Ținutele noastre trebuie să fie suficient de cool pentru o fată de 16 ani, dar și suficient de „problem-solving” pentru o femeie de 35.

Asta e greu?

Violette. Foarte.

Și când iei creionul în mână și te gândești la cele două femei de 16 și 35 de ani, cum le împaci?

Violette. Niciodată nu mă gândesc „hai să fac o rochie pentru o oarecare fată”. Eu mai degrabă mă așez să fac o rochie tare faină. Pentru mine toate lucrurile trebuie să aibă un mesaj, Dana știe și de asta acum râde. Îi trimit foarte des fotografii de tot felul în care mă întreb care e mesajul acestora sau al acestei culori de galben pe pereții unei case? Eu cred că tot ce face omul trebuie să transmită o emoție, o dispoziție. Ei uite că această dispoziție și căutarea ei e cel mai greu proces. Asta este muza. Odată demult o căutam în alte magazine și branduri. Acum, că ne-am definit ADN-ul foarte bine, o căutăm în noi.

Dana. Și ne reușește, oamenii ne recunosc deja semnătura. Chiar dacă e destul de minimalistă.

5

Unde stă muza?

Violette. În filme și muzică, vezi, trăiesc cu asta (arătând spre tricoul negru cu inscripția „Alternosfera” pe el). Ne inspiră femeile, văd o femeie frumoasă în aeroport și mă gândesc „wow, aș vrea s-o îmbrac și pe ea.” Ne inspiră și bărbații, găsesc o stofă mai dură uneori și, descoperind în ea multă masculinitate, vreau s-o fac într-o croială foarte simplă și elegantă.
Dana. Eu mă inspir mult din călătorii și, de exemplu, atunci când vreau să fac o sesiune foto în stil tropical, după ce vizitez Spania sau sunt obsesiv de inspirată de cultura marocană, după ce revin din Africa, se întâmplă ca Violette să-mi zică să mă opresc, pentru că nu se potrivește colecției. Trebuie să ne întâlnim undeva la mijloc întotdeauna că de altfel, nu ajungem nicăieri.
Violette. După inspirații mereu urmează procesul de suprapunere a inspirației mele cu cea a Danei.

Vă întâlniți de fiecare dată?

Dana. Da, asta e partea cu provocarea, până a întâlni și suprapune ideile, fiecare dintre noi își face treaba ei. După care trebuie să le discutăm și dezbatem, iar asta trezește și mai multă creativitate, ne gândim cum să facem așa ca să le combinăm și împăcăm pe toate.

Unde se lucrează cel mai bine?

Violette. La fabrică, acolo unde lucrurile se întâmplă.
Dana. Acasă. Am descoperit că îmi place să petrec mult timp de una singură, eu cu gândurile mele.

6

Unde e pentru voi acasă?

Violette. Nu pot să-mi dau seama unde îmi place să mă aflu mai mult: la Chișinău sau la București sau la Paris. Peste tot cred.

Raquette este un brand moldovenesc?

Dana. Pe site-ul nostru este scris că suntem made in Moldova. Pentru noi este foarte important să se știe că suntem din Republica Moldova și ne mîndrim că datorită fiecărei comenzi plasate de un client din străinătate, un om în plus află despre țara noastră.

E greu să ieși din Moldova?

Dana. Este provocator. În Moldova, cum am mai spus, este foarte ușor să te diferențiezi de alții cu un produs de calitate. Dacă ieși, asta nu este suficient. Competiția e foarte mare și te trezești undeva la capătul listei. Chiar și ajunși în România, să ne facem văzute și să afle lumea despre noi și chiar să ajungem în top branduri românești e deja clar: a trebuit să muncim mai mult.

Ce ați făcut?

Dana. Le-am dat un produs de calitate.
Violette. Și am știut și cu cine să ne asociem. Primim multe solicitări de colaborare, dar alegem totuși cu cine lucrăm, cine va fi femeia care va purta rochia Raquette într-o sesiune foto, de exemplu.

Refuzați?

Dana. Facem asta constant. Ne-am învățat în timp să spunem „nu”. Pentru noi e foarte important să știm exact la ce sesiune foto sau eveniment merge rochia noastră, cine o poartă, cine creează stilul și când știm că rochia ar putea fi pusă într-o lumină proastă și nepotrivită, atunci refuzăm.

3

Cum au ajuns ținutele Raquette să fie purtate de vedetele mondiale?

Violette. Am fost abordate la început de câțiva stiliști din afară, după care de câteva agenții de PR și mai apoi am fost contactate direct de câteva dintre vedete, fără a fi intermediate de vreun stilist sau agenție. Și până acum ținem legătura cu ele.
Dana. Am înțeles atunci că avem loc pe piața din UK, prima pe care intrasem. Am făcut o mică cercetare internă, am descoperit că nu prea există branduri concurente pe nișa noastră cu acest raport calitate-preț.
Violette. Noi ne poziționăm ca un brand upper contemporary, dar la preț suntem contemporary, suntem competitivi din punctul ăsta de vedere.

Deci cum a fost, voi ați căutat clienții mari sau ei v-au găsit?

Violette. Ei ne-au găsit și asta probabil s-a întâmplat prea repede.
Dana. Noi nu eram gata. Dar am zis că nu e momentul să punem acum frânele.

Momentul când ați spus voi „Oho, Raquette este un brand matur de tot”?

Dana. Eu cred că noi nu am spus niciodată „oho” despre noi. Niciodată nu a fost suficient de „oho” pentru noi. Eu am așa un soi de intuiție că ceva mai mare urmează și parcă țin minte că ceva încă mai este acolo și uite că vine.
Violette. Am avut mini „oho-uri”. Primul a fost totuși atunci când am văzut costumul nostru în Alegerea Vogue Italy. Era un articol despre ținute de Crăciun, cu link spre site-ul nostru, deci era o mega publicitate gratuită.
Dana. Și coperta Elle Slovenia, despre care nici nu știam că urma să apară acolo ținuta noastră.
Violette. Mmmm sau când am văzut îngerașii Victoria’s Secret în ținutele noastre – Gizele Oliveira și Sara Sampaio. Cel mai mare oho, a fost totuși când rețeaua de magazine Selfridges ne-a propus să ne vândă exclusiv la ei. Noi încă nu am acceptat, încă ne mai gândim. Suntem un brand care ține mult la comunicarea directă cu clientul său și preferăm să vindem fără intermediari, să aflăm de la clienți direct ce cred despre hainele pe care le facem. Dana. Ne temem că e prea devreme.

Anastasia Taburceanu

Citiți continuarea interviului în Altitude, revista de bord Air Moldova.

Preluat de la: diez.md