taskent.jpg

Până în prezent, Chișinăul păstrează o serie de mozaicuri din perioada sovietică. Acestea ascund poveștile unei întregi epoci, precum și măiestria și tehnica artiștilor locali. În acest articol vom vorbi despre panoul amplasat pe perimetrul acoperișului și pe fațada unei clădiri din capitală numită „Tașkent”.

În perioada sovietică s-au construit, în mare parte, doar clădiri de același tip, scopul lor principal fiind caracterul practic, nu stilul arhitectural neobișnuit. Cu toate acestea, există în capitală o clădire care iese în evidență. Este cunoscută ca „Tașkent” și se regăsește pe bulevardul Moscova din sectorul Râșcani. Se remarcă prin înrămarea ferestrelor, precum și prin mozaicurile cu ornamente orientale amplasate pe perimetrul acoperișului și pe fațadă, scrie ru.diez.md.

În 1966, un cutremur puternic a lovit capitala Uzbekistanului, Tașkent. Acesta a distrus un număr imens de clădiri rezidențiale, administrative, comerciale și industriale. Atunci, specialiști din toate republicile sovietice, inclusiv constructori moldoveni, au mers să ajute localnicii. Orașul a fost reconstruit în trei ani și jumătate, însă pentru a-l face să radieze din nou, clădirile au fost decorate cu panouri mozaice. Tema lucrărilor variază. În unele cazuri, acestea reprezintă figuri geometrice multicolore, în timp ce în altele înfățișează diverse personaje și scene din viața cotidiană.

Câțiva ani mai târziu, mai exact în data de 4 martie 1977, Moldova a fost lovită de unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria țării – 7,2 grade pe scara Richter. Din fericire, victime nu au fost înregistrate, însă mai multe orașe au avut de suferit, inclusiv capitala. Astfel, Uzbekistanul a decis să răspundă la bunătate cu bunătate. Un tren special de asamblare pentru construcții a fost trimis în Moldova. În sectorul Râșcani, specialiștii din Tașkent au construit trei clădiri rezidențiale.

Arhitectura clădirilor reflectă modernismul sovietic. Nu a fost posibil nici fără tendința din Tașkent – mozaicurile. Modelele orientale au decorat una dintre clădiri. Lucrarea a fost realizată în culorile alb-galben-albastru. În arta și arhitectura islamică, albastrul simbolizează cerul și apa – elemente importante în viață și cultură. În plus, această culoare crea contrast și sublinia detaliile arhitecturale ale clădirilor, făcându-le mai atractive din punct de vedere vizual.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Preluat de la: diez.md