0MBB2A09JA.jpg
Dacă te afli într-o situație periculoasă și ai nevoie de ajutor, smartphone-ul tău îți poate sala viața. Este important să știi cum să-l utilizezi corect și ce funcții să ai activate. Cu siguranță ai auzit de mesajele S.O.S. Așadar, dacă îți activezi această funcție în telefonul tău, în situații de risc major poți trimite un mesaj prietenilor apropiați sau rudelor fără ca să scoți dispozitivul din buzunar.

Dacă te afli într-o situație periculoasă și ai nevoie de ajutor, smartphone-ul tău îți poate sala viața. Este important să știi cum să-l utilizezi corect și ce funcții să ai activate. Cu siguranță ai auzit de mesajele S.O.S. Așadar, dacă îți activezi această funcție în telefonul tău, în situații de risc major poți trimite un mesaj prietenilor apropiați sau rudelor fără ca să scoți dispozitivul din buzunar.

SOS – „Save our Soul”este semnalul internațional de primejdie în codul Morse, trei puncte, trei linii, trei puncte (• • • – – – • • •). Acest semnal de primejdie a fost adoptat de guvernul german în aprilie 1905, și a devenit standard mondial la data de 1 iulie 1908. Primul SOS a fost trimis la 10 iunie 1909 de nava de pasageri RMS Slavonia, când a naufragiat în largul Insulelor Azore.

În funcție de sistemul de operare a telefonului (iOS sau Android), mesajul SOS poate fi activat și transmis diferit.

#Cum activezi funcția SOS de pe un dispozitiv iOS

Când efectuezi un apel cu funcția S.O.S., dispozitivul tău iPhone apelează în mod automat numărul de urgență. De asemenea, poți să adaugi contacte pentru urgențe. După terminarea unui apel de urgență, dispozitivul tău iPhone alertează contactele pentru urgențe printr-un mesaj text, cu excepția cazului în care alegi să anulezi această acțiune. Dispozitivul tău iPhone le trimite locația ta actuală și, pentru o anumită perioadă de timp după ce intri în modul S.O.S., trimite actualizări contactelor tale pentru urgențe atunci când locația ta se schimbă.

Iată cum se efectuează apelul pe un dispozitiv sau iPhone 8 sau un model ulterior:

#1. Apasă și menține apăsat pe butonul lateral și unul dintre butoanele de volum până când apare cursorul S.O.S. urgențe.

#2. Trage cursorul S.O.S. urgențe pentru a apela serviciile de urgență. Dacă ții în continuare apăsat pe butonul lateral și pe butonul de volum, în loc să tragi cursorul, va începe o numărătoare inversă și va fi emisă o alarmă. Dacă ții apăsat pe butoane până când se oprește numărătoarea inversă, dispozitivul tău iPhone va apela automat serviciile de urgență.

Iată cum să efectuezi apelul folosind un dispozitiv iPhone 7 sau un model anterior:

#1. Apasă rapid de cinci ori butonul lateral (sau din partea de sus). Va apărea cursorul S.O.S. urgențe.

#2. Trage cursorul S.O.S. urgențe pentru a apela serviciile de urgență.

După terminarea apelului, dispozitivul tău iPhone va trimite contactelor tale pentru urgențe un mesaj text cu locația ta actuală, cu excepția cazului în care alegi să anulezi această acțiune. Dacă Serviciile de localizare sunt dezactivate, acestea vor fi activate temporar. Dacă îți schimbi locația, contactele tale vor primi o actualizare, iar tu vei primi o notificare aproximativ 10 minute mai târziu.

Atunci când locația ta este partajată, vei primi un memento de oprire la fiecare 4 ore timp de 24 de ore. Pentru a opri trimiterea actualizărilor, atinge bara de stare și selectează „Opriți partajarea localizării”.

Dacă pornești accidental numărătoarea inversă, o poți anula. Pe un dispozitiv iPhone 8 sau un model ulterior, eliberează butonul lateral și butonul Volum. Pe un dispozitiv iPhone 7 sau un model anterior, apasă pe butonul Oprire, apoi atinge Opriți apelarea.

Dacă apelați accidental servicii de urgență, puteți încheia apelul. Atinge pictograma roșie Încheiați apelul, apoi confirmă că dorești să oprești apelarea.

dfgh

Mai multe detalii despre modul de activare sau dezactivare a funcției SOS pe un dispozitiv iOS găsiți AICI!

#Cum activezi funcția SOS de pe un dispozitiv Android

Pentru ca să activezi opțiunea S.O.S. Emergency pe Android, intră în Setări > Caracteristici avansate și dă scroll până la Trimitere de mesaje SOS și activează această opțiune. Pentru ca să adaugi contactele de urgență, apăsă pe Trimitere mesaje către și selectează persoanele care vrei să primească SMS în momentul în care te afli în pericol.

Dacă te afli într-o situație de urgență, apăsă rapid de 3 ori butonul lateral de pornire al telefonului. În acel moment telefonul tău trimite automat câte un SMS contactelor pentru urgențe cu locația în care te afli în acel moment, două fotografii realizate cu camerele foto din față și din spate, și o scurtă înregistrare auto de 5 secunde în care poți transmite contactelor să apeleze la 112, în cazul în care tu nu ai făcut-o deja.

ffdsvfgrsd-768x713

Mai multe detalii despre modul de activare sau dezactivare a funcției SOS pe un dispozitiv Android găsiți AICI!

#Cum activezi funcția SOS de pe un dispozitiv Huawei

Ca să activezi opțiunea S.O.S. Emergency pe telefonul tău Huawei, intră în Settings > Security and privacy > Emergency SOS. Activează opțiunea S.O.S., apoi adăugă contactele pentru urgențe. Dacă te afli într-o situație de urgență, apăsă rapid de 5 ori butonul lateral de pornire al telefonului. Contactele pe care le-ai bifat vor primi automat un SMS cu locația ta.

Huawei-Honor-4X-Diwali-Theme-and-SOS-feature

SMS-urile se vor trimite chiar dacă datele mobile sau funcția GPS nu sunt activate, deoarece această opțiune le va activa în mod automat. În mod normal aceste mesaje sunt trimise gratuit, însă cele cu conținut multimedia (înregistrare vocala și fotografii) pot fi taxate suplimentar, în funcție de operatorul de telefonie mobilă.

Preluat de la: diez.md