Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi, 14 februarie 2025, 90 de ani. În cinstea sa, mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova au fost redenumite, inclusiv liceul din Băcioi, municipiul Chișinău. Colectivul didactic al acestuia a decis să se apropie și mai mult de valorile pe care le-a promovat Vieru în anul 2008, pe când poetul încă era în viață. Directoarea liceului, Natalia Eftode, ne-a povestit cum a reacționat autorul celor mai frumoase poezii pentru copii la această decizie, dar și cum instituția păstrează vie amintirea și opera sa.
Liceului Teoretic Băcioi i-a fost atribuit numele „Grigore Vieru” pe 30 ianuarie 2009, la scurt timp după formarea primei clase liceale în anul 2008.
Anterior la Băcioi era școală medie. Nu există date precise care să ateste anul înființării acesteia, însă în arhivă se păstrează o carte de eliberare a actelor de studii, conform căreia prima promoție a absolvit în 1956. În ceea ce privește clădirea – sediul pe care îl avem și astăzi, alcătuit din trei blocuri de studii (un bloc central și două blocuri laterale) –, aceasta a fost dată în exploatare în anul 1987. Totuși, instituția în sine este mult mai veche.
Decizia de a transforma școala medie în liceu a fost luată în contextul numărului mare de elevi care își doreau să urmeze învățământul liceal. Până în 2008 la Băcioi existau câte două-trei clase paralele de elevi, iar cei care doreau să urmeze studiile liceale erau nevoiți să se înscrie la o instituție din sectorul Botanica. Pentru a le oferi posibilitatea de a-și continua educația în localitate, conducerea școlii a inițiat procesul de schimbare a statutului. După întocmirea și depunerea documentației necesare la autoritățile competente, cererea a fost aprobată. Astfel, în vara aceluiași an, Ministerul Educației și Tineretului a oficializat transformarea Școlii Medii nr. 100 în liceu.
Câteva luni mai târziu, în noiembrie, colectivul didactic a decis că liceul ar trebui să poarte numele unei personalități din țară. Astfel, în cadrul unei ședințe, s-a propus ideea de a-i acorda instituției numele poetului Grigore Vieru. Aceasta a venit din partea unui profesor și a fost votată în unanimitate.
Apoi am înaintat decizia către Consiliul Local al Comunei Băcioi și, totodată, am delegat acasă la Grigore Vieru o colegă din echipa managerială. Poetul a primit-o călduros, dar s-a mirat de solicitarea noastră. «Păi eu sunt în viață», a zis. «Cum să las numele? Sunt atâtea personalități. Poate vă mai gândiți?». Colega noastră însă a insistat, știind mai ales că toți am votat pentru ca liceul să-i poarte numele. Domnia sa a ieșit din odaie, s-a mai gândit puțin și a revenit cu o scrisoare. Se numește «Consimțire». A semnat-o Grigore Vieru astfel: «Cu frățească iubire». Și a scris: «La capătul vieții, cred că am dreptul moral ca liceul din Băcioi să îmi poarte numele».
Potrivit directoarei instituției, aceste cuvinte, atât de puternice și pline de sens, au adus o mare onoare comunității școlare. Astfel, de-a lungul anilor, profesorii și elevii Liceului Teoretic „Grigore Vieru” și-au tot amintit de ele, promovând cu mândrie numele, opera și valorile la care a ținut poetul. „În identitatea liceului nostru se regăsesc mai multe valori promovate de poet. «Acasă» este una dintre ele – casa părintească, locul în care te simți în siguranță. Prin tot ce facem, încercăm să ne asigurăm că Grigore Vieru ar fi mândru să știe că liceul nostru este «acasă» pentru toți elevii săi.”
În 2012, liceul a primit în vizită o delegație din județul Alba, România, care, în colaborare cu Administrația Publică Locală și Uniunea Scriitorilor, a adus în dar bustul poetului. Acesta a fost amplasat în holul liceului, devenind un simbol important pentru instituție. Pe lângă bust, în liceu se păstrează și o colecție de cărți semnate de Grigore Vieru.
Pentru noi acestea au o valoare inestimabilă, de aceea am hotărât să amenajăm un mic muzeu, care la fel îi poartă numele. Acesta a fost inaugurat în 2014 și, pe lângă opera poetului, găzduiește diverse obiecte de patrimoniu, cum ar fi covate, costume naționale, icoane, prosoape și alte obiecte tradiționale, unele din secolul trecut sau chiar mai vechi. De asemenea, păstrăm ca amintire și venetele (albumele foto) promoțiilor care au absolvit deja liceul. Printre activitățile pe care le desfășurăm în această sală se numără lecțiile tematice, atelierele de lectură și recitalurile de poezii.
În general, pe parcursul anului, în Liceul Teoretic „Grigore Vieru” sunt organizate mai multe activități menite să promoveze creațiile marelui poet, dar și dragostea față de lectură. De exemplu, în semestrul I, elevii sunt încurajați să scrie poezii-dedicații, fiecare în stilul său propriu. Cele mai reușite lucrări sunt cizelate de profesorii de limba și literatura română și, ulterior, prezentate public, în cadrul unei sărbători desfășurate anual pe 14 februarie, de ziua poetului.
Aceste poezii sunt concentrate de mai mulți ani într-o carte digitală. Până când nu am avut posibilitatea ca să edităm o carte fizică, în schimb, păstrăm online toate aceste creații ale elevilor noștri. Deja mulți dintre ei au absolvit liceul, iar dedicațiile lor rămân vii și valorificate.
Mai multe activități tematice, totuși, au loc în cadrul săptămânii Limbii Române, care la Băcioi se desfășoară în februarie. „Am ales anume această perioadă pentru a coincide cu Ziua Națională a Lecturii și cu Ziua Internațională a Cititului Împreună. În aceste zile încercăm să punem și mai mult accent pe scrisul în grafia latină, pe limba română scrisă și vorbită corect, pe toate valorile la care a aspirat Grigore Vieru.”
Tradițional, săptămâna se încheie cu un eveniment de suflet, un spectacol literar-muzical. Genericul acestuia diferă de la an la an, dar în cadrul său, drept simbol este cel al cărui nume poartă liceul.
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, fostul județ Hotin, într-o familie de plugari români. A absolvit școala de șapte clase din satul natal în anul 1950, după care a urmat școala medie din orășelul Lipcani.
Debutul său a avut loc în anul 1957, când a publicat o plachetă de versuri pentru copii, intitulată „Alarma”. O cotitură în destinul poetului a avut loc în 1968. Aceasta a fost consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău”, cu o prefață de Ion Druță. Cartea a fost apreciată de criticii literari drept cea mai originală apariție poetică. În 1988, i s-a acordat cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – „Diploma de Onoare Andersen”.
A decedat pe 18 ianuarie 2009. Post-mortem, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.
Actualmente, Grigore Vieru e omagiat prin diverse monumente și locații. În Moldova există 23 de instituții de învățământ, un bulevard și câteva străzi care îi poartă numele. Pe 11 februarie 2010, bustul său a fost instalat în Aleea Clasicilor.
Preluat de la: diez.md