11178209-l.jpg
Votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante evenimente politice din ultimele câteva decenii, scrie Independent.

Brexit-ul a marcat plecarea unei naţiuni din alianţa europeană şi a declanşat unele discuţii cu privire la posibilitatea ca alte state să îi urmeze exemplul în următorii ani.

În timp ce Marea Britanie care părăseşte UE este, fără îndoială, cea mai mare diviziune pe care o vom putea întâlni în Europa în viitor, există mişcări în întreaga Europă care ar putea duce la separarea fizică a unor naţiuni întregi.

Mai ales în Scoţia, unde cei care militează pentru independenţă solicită în mod voit un al doilea referendum privind separarea de restul Regatului Unit după votul din 2014 a fost respins de populaţie.

În ediţia 2017 a Atlasului Transforming World, care utilizează hărţi şi alte vizualizări de date pentru a ilustra aspecte globale majore, Bank of America Merrill Lynch se concentrează pe o hartă a mişcării secesioniste din ce în ce mai puternice de pe întreg continentul.

“Multe zone din Europa prezintă puternice mişcări secesioniste (de exemplu, Scoţia, Catalonia, Basc, Flandra, Veneto) sau au partide politice care susţin o mai mare autonomie a guvernării”, scriu autorii raportului.

Cele mai mari diviziuni din Europa apar în state precum Marea Britanie, Spania sau Italia. Cu toate acestea, probleme apar şi în est, unde amintim Transnistria, Găgăuzia şi Transilvania.

Vezi harta de mai jos:

harta

Preluat de la: diez.md