ipiccy_image-6.jpg
Succesul în carieră cel mai frecvent depinde de străduința și implicarea persoanei. La fel, un rol important în carieră îl joacă și creativitatea. Totuși, în lumea modernă în care majoritatea oamenilor dețin deja aceste calități, atitudinea este cea care face diferență. Este important să echilibrezi profesionalul și personalul, în special atunci când lucrezi într-o companie lider cu standarde înalte ale calității, așa cum e compania australiană de IT cu oficiul în Moldova „Complexica”. În acest context, am discutat cu Eugeniu Sclifos, un tânăr care în timp record a reușit să obțină succes demonstrând rezultate remarcabile.

Eugen și-a ales cariera în IT încă din școală, chiar înainte de liceu, și nu avea o dilemă cu ce își dorește să facă mai departe. „Eram destul de confortabil cu obiectele reale, așa precum matematica, fizica, chimia, biologia și informatica. Și deja prim clasa a 8-a știam ce vreau să fac, la ce universitate vreau să ajung și chiar la ce facultate și specialitate vreau să învăț. Respectiv, a fost o decizie destul de ușoară”, povestește tânărul. 


Sursă foto: Eugen Sclifos

Cu compania „Complexica” acesta făcuse cunoștință înainte să ajungă să lucreze acolo. „În anul doi sau trei al facultății, am efectuat un stagiu de practică în cadrul companiei, iar când eram în anul patru, cei de la «Complexica» m-au contactat pentru un interviu deoarece dețineau câteva poziții vacante. Eu însă doream să finalizez semestrul și să mă eliberez de sesiune. Astfel, în iarnă, i-am contactat deja eu, iar în martie, după finalizarea examenelor, am început să lucrez la ei”, relevă Eugen.

Tânărul lucrează în cadrul companiei deja de patru ani, începând cu 2018. Potrivit acestuia, la început, cea mai mare dificultate pentru el a fost să înceapă să lucreze în echipă, deoarece până atunci majoritatea lucrurilor îndeplinite în timpul studiilor erau atribuite doar lui. ,,Nu trebuia să împărtășesc sarcinile și cu alții. Astfel, aceasta a fost prima schimbare pe care a trebuit să o fac în cadrul echipei”. 

Primul proiect la care a lucrat Eugen a fost un sistem SM pentru o compania australiană. „Nu a fost un proiect foarte mare, a fost un proiect doar pentru câteva persoane și a durat jumătate de an. Însă acum sunt implicat într-un proiect care durează trei ani și probabil va mai dura, iar numărul persoanelor și inginerilor implicați în el este de 5-6 ori mai mare”. 


Sursă foto: Eugen Sclifos

Primul proiect l-a dezvoltat împreună cu un mentor, timp de câteva luni. Apoi a început să dezvolte proiecte în mod independent, iar ulterior, după doi ani, a ajuns să conducă echipe și să gestioneze proiecte. 

„La început am avut și eu un mentor în cadrul companiei, căci fiind angajat trebuie să fie cineva care să te ajute să te încadrezi în echipă. M-am manifestat destul de bine, am avut inițiativă, am venit cu propriile idei și deja după jumătate de an, am primit o invitație de deplasare în Australia, unde am început cu câțiva colegi un nou proiect care a durat un an.”

Tânărul povestește că după această experiență a mai revenit în Australia, unde deja devenise parte din echipa de membri ai celui mai mare proiect pe care compania „Complexica” îl avea în acea perioadă. „Mi s-a propus ca eu să gestionez acel proiect, respectiv am avut ocazia să-mi asum responsabilitatea, chiar dacă nu aveam atât de multă experiență. Am fost nevoit să mă bazez pe propriile cunoștințe și mi-a reușit destul de bine. Sunt foarte recunoscător companiei, oamenilor din management și mentorilor pentru că mi-au oferit libertatea să experimentez și să mă manifest”, spune Eugen.

Atunci începător, acum mentor

Pe parcursul celor patru ani de când tânărul lucrează în cadrul companiei, acesta a reușit să crească din funcția de software engineer la cea de team lead, iar ulterior la cea de software architect. „Acesta și era scopul pe care îl aveam în universitate, de pe băncile facultății mi-am dorit ca în următorii cinci ani să ajung la un astfel de rol important în cadrul unei companii”, subliniază acesta.


Sursă foto: Eugen Sclifos

„Am devenit team lead și am reușit să-mi fac destul de mulți prieteni, chiar dacă trebuie să-i și conduci și gestionezi. Astfel, m-am dezvoltat atât pe plan profesional cât și cel social. Pentru mine a fost cumva o surpriză să devin atât de rapid team lead, propriu zis, nu m-am văzut niciodată în această poziție, software architect îmi era scopul, acum reușesc să le comasez ambele poziții în același timp”. Poziția de software architect îi este mai aproape de suflet deoarece din școală era destul de apropiat de obiectele reale, așa precum matematica, iar această poziție nu este departe de acest domeniu, respectiv „mă simt mult mai bine în acest rol, dar mă simt confortabil și în rolul de team lead, adică să gestionez o echipă”, mărturisește tânărul.

Eugen ne-a povestit cum pe parcursul timpului a învățat să devină tolerant și să înțeleagă că persoanele sunt diferite și dețin un caracter diferit. „Trebuie să încerci să-i înțelegi pe toți”. De asemenea, acesta ne-a mărturisit că fără compromisuri nu ajungi departe, iar perfecționismul trebuie lăsat undeva mai departe căci nu tot timpul îți poți atinge scopurile sau obiectivele așa cum ți-ai imaginat. La fel, a necesitat să învețe să fie organizat și să-și planifice toate lucrurile pe care dorește să le facă pentru că chiar și cu un plan de activități uneori nu reușești să le îndeplinești 100 %.

Tânărul deja al doilea an este mentor în cadrul stagiului de practică pentru studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei. „În calitate de mentor încerc să-i ajut pe cei care fac internship-ul pentru că și eu am fost în locul lor și știu cât de mult ai nevoie ca cineva să te ajute”. Astfel, Eugen mereu încearcă să le explice că este absolut normal să ofere întrebări și să-și asume anumite riscuri. „Încerc să-i motivez să se manifeste, indiferent dacă consideră că este ceva ok sau nu. Îi îndemn să iasă în evidență, să facă primul pas, să devină mai competitivi pentru că doar astfel poți să evoluezi și să te dezvolți”, spune el.

Despre studiile la universitate

„Paralel cu studiile de la universitate am studiat de sine stătător și pentru mine nu a fost atât de dificil să fac tranziția la job. Totuși, studiile de la universitate nu sunt suficiente ca să acopere toate cerințele de pe piața de muncă, deși acest fapt este la fel unul normal”.  Eugen specifică că universitatea nu ar trebuie să ne formeze ca specialiști gata pe care îi poți include în câmpul de muncă. Universitatea formează un fundament, o bază, care permite ulterior să te încadrezi de sinestătător, să devii mai autonom și să înveți în direcția în care ai nevoie și pe care ți-ai ales-o. 

Eforturile zilnice de a deveni un specialist mai bun

Periodic, în funcție de cât îi este de încărcată ziua, Eugen încearcă să învețe chestii noi. Are o „coadă” de articole pe care vrea să le citească sau pe care nu a reușit să le lectureze până la final. Tot timpul este atent la ultimele trenduri și analizează dacă i se potrivește. „E vorba despre descoperirile în tehnologie, precum un tool nou sau altceva ce poți implementa în cadrul proiectelor sau în cadrul echipei. IT-ul este un domeniu care se schimbă cu o viteză foarte rapidă, astfel, tot timpul trebuie să fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă”.

De asemenea, pentru a ajunge la rezultatele pe care le deține astăzi, tânărul a trebuit să-și îmbunătățească skills-urile în limbile străine, acum vorbește limba engleză. „Cel mai interesant este că deși la școală și universitate limba de bază a fost franceza, acum vorbesc mai bine limba engleză. Am învățat de sinestătător și acum practic în fiecare zi simt nevoia să vorbesc în această limbă”. 

La fel, tânărul a mai avut nevoie să-și îmbunătățească abilitățile de management. „La început eram o persoană cu accentul pe skills-urile tehnice și am avut nevoie să-mi îmbunătățesc skills-urile soft, adică cum să gestionez o echipă și/sau un proiect. Este complet diferit atunci când îți gestionezi timpul și sarcinile tale și atunci când gestionezi un număr mare de persoane, cu un volum diferit de lucru și trebuie cumva să distribui sarcinile pentru ei”. 

Eugen dorește să-și continuie studiile și posibil să se implice în domeniul academic. Își planifică să facă un master și ulterior posibil studiile de doctorat. La fel, își dorește să facă pe viitor cercetări și/sau chiar să și predea. 

Preluat de la: diez.md