Nadya.jpg
În 2007, Nadya Izosimova a absolvit facultatea de Artă grafică la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. După facultate, spera să lucreze în domeniului designului și graficii computerizate, nicidecum identificându-și viitorul cu pictura. Treptat însă, a înțeles că are nevoie tot mai mult de autoexprimare ca artist. Ideea de a fi un artist liber aici în Moldova este o adevărată aventură ne-a povestit ea, dar despre cum e să fii pictor aici, acasă și multe alte detalii curioase despre Nadya, aflați în interviul ce urmează.


„Sunt pictor în sensul larg al acestui cuvânt”

Nadya Izosimova spune despre ea că este omul care își caută drumul vieții prin pictură. „Sunt pictor în sensul larg al acestui cuvânt.”

Spune că despre destinul său artistic a înțeles acum câțiva ani. Era mai degrabă un proces perplex de autocunoaștere și definire, pentru că în cea mai mare parte a vieții sale creative nu prea înțelegea cât de importantă este exprimarea sa artistică ca artist. „Acum mă aflu în procesul de înrădăcinare cu arta picturii”, ne mărturisește Nadya.

#gallery-5 { margin: auto; } #gallery-5 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-5 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-5 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Despre verbul „a picta” spune că e ca și cum ai vedea că ai aripi. Pentru ea a picta înseamnă „a fi liber în propria-ți exprimare, cufundându-mă în ceea ce se întâmplă în exterior, observând frumusețea, dându-mi totodată oportunitatea să-mi deschid inima pentru ea”.

#gallery-6 { margin: auto; } #gallery-6 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-6 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-6 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Artistul este ca un cercetător

Eram curioși să aflăm ce crede Nadya despre experimentele artistice de stiluri și cât de important este pentru un artist să-și găsească propria nișă de exprimare, ba chiar autograful artistic, de ce nu.

„Cred că nu este atât de importantă exprimarea între stiluri, cât este de important să fii mereu gata să experimentezi cu stilurile. Pentru mine este tare important ca mereu să fiu în mijlocul unui flux creativ viu, ca să nu mă agăț de obiceiuri vechi, să caut mereu modalități noi de autoexprimare. Deseori, artiștii, experimentând cu stilurile sau materialele, pleacă din pictură și se regăsesc în muzică, video sau performance-uri. Oriunde, de fapt, pentru că artistul este ca un cercetător, are întotdeauna nevoie să descopere ceva nou.”

„Îmi place sinceritatea și acea «cruditate» în artă”

Despre ceea ce creează în prezent Nadya spune că este mai aproape de expresionism, dar nu-i place să pună etichete. Nu crede că și-a găsit propriul stil de a picta, ci mai degrabă uniformizează acest lucru cu detaliile care o inspiră pe moment, impulsurile care o fac să creeze instantaneu.

„Îmi place expresionismul abstract – ilustrațiile destinate copiilor, street art-ul, icoanele, grafica medievală de carte, arta naivă. Îmi place sinceritatea și acea „cruditate” în artă – micile imprefecțiuni care o fac atât de vie și deosebită.”

Artista ne povestește că exprimarea ei prin artă este vitală, pentru că așa ea reușește să discute cu oamenii despre emoții, trăiri sau despre anumite experiențe proprii din viață. Arta unește, iar Nadya face acest lucru prin pictură.

„Pentru mine, comunicarea prin artă cu este oportunitatea de a împărtăși experiențele și sentimentele mele cu alții într-un mod special, mult mai profund. Adesea este foarte greu să spui ceea ce simți doar prin cuvinte, sau invers, nu vrei să vociferezi anumite stări. Și totuși, există multe lucruri în interiorul nostru care cer să fie văzute de ochii lumii, dar din cauza imaterialității sau naturii emoționale a acestora, nu pot fi exprimate decât prin artă.”

#gallery-7 { margin: auto; } #gallery-7 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-7 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-7 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

„Este foarte energizant și motivant atunci când înțeleg că munca mea este înțeleasă sau că a atins profund pe cineva sau cineva simte acel câmp energetic cu pictura”, spune artista despre cât de important este ca arta ei să fie nu doar înțeleasă, ci și simțită.

„Este întotdeauna o mare bucurie pentru mine, așa înțeleg că sunt pe drumul cel bun. Desigur, este o prostie să te aștepți la acest lucru din partea tuturor. Dar ceea ce fac este important în primul rând pentru mine, iar în al doilea rând, știu că există oameni care sunt inspirați de munca mea, ceea ce înseamnă că merită să continui.”

„Să fii artist în Moldova – adevărată aventură!”

Și totuși, cum e să fii artist în Moldova? „O adevărată aventură!”, spune Nadya.

„Este nevoie de multă credință și de o dorință foarte mare de a continua ceea ce-ți place să faci. În acest caz, totul este posibil! Dar în general, cred că situația este cam aceeași peste tot. În Moldova nu este cea mai proastă opțiune. Dacă arta este o modalitate de exprimare absolută și de supraviețuire, de ce nu, atunci mereu se vor găsi soluții și oportunități. Desigur, uneori este necesar să depășim hotarele țării, mai ales când vine vorba de cunoștințe noi și de piața de desfacere a domeniului picturii. Dar la acest capitol este încă dificil, mai ales că lucrurile se mișcă încet, iar schimbările au loc foarte lent.”

Și totuși, indiferent de cât de greu le-ar fi artiștilor să supraviețuiască și să fie apreciați în Moldova, Nadya spune că nu și-ar dori să plece din țara ei. Mai mult decât atât, spune că se simte confortabil creând acasă. Plus la toate, îi place că societatea și, în general, spațiul artistic îi oferă posibilitatea să fie inovatoare în anumite situații.

„Îmi place că aici poți fi unul dintre primii în multe lucruri. Poți crea ceva cu adevărat nou pentru regiunea noastră și poți influența situația în domeniul artei, de exemplu. Aleg să-mi investesc puterile în țara mea și doar așa poți vedea mai apoi rezultatul muncii pe care o faci. Există câmp fertil pentru creativitate și multe subiecte la care putem lucra, identificându-ne astfel domeniul care ne place cel mai mult.”

#gallery-8 { margin: auto; } #gallery-8 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-8 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-8 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

„Vreau să rămân sinceră în primul rând cu mine”

Când am întrebat-o pe Nadya dacă are vreo regulă după care merge în viață, a spus că totul este foarte simplu: „Vreau să rămân sinceră în primul rând cu mine”. Acest lucru o ajută să meargă liber și fără așteptări prin viață. Așa artista savurează tot ce-i oferă această „călătorie”.

Ne povestește că își dorește tare mult să realizeze o expoziție cu picturile ei în această toamnă, iar până una alta, puteți să-i vedeți lucrările pe pagina ei de Facebook sau Instagram.

Spre final, am rugat-o pe Nadya să-și spună sieși celei din trecut un mesaj, la care ea a zis: „Nu te teme de nimic, eu sunt aproape, tu ai tot de ce ai nevoie cu adevărat pentru a merge înainte!”.

Iar sieși, celei din viitor i-a zis: „Străduiește-te să nu îți pierzi drumul, rămâi sinceră cu tine însăți și nu trăda pentru nimic în lume ceea ce este valoros în interiorul tău!”.

Preluat de la: diez.md