STM_1495.jpg
Cea mai mare bătălie a roboților Sumo desfășurată vreodată în țara noastră – „SumoBot Challenge Moldova 2018” a adunat 160 de copii din 27 de localități ale Moldovei. Cele 80 de echipe, ghidate de antrenori, s-au pregătit intens pe parcursul ultimelor două luni, au construit și au programat roboți performanți, de înaltă eficiență mecanică și au dezvoltat strategii complexe.

Evenimentul s-a desfășurat la data de 25 noiembrie și a fost organizat de Asociația Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC) cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova. În cadrul concursului roboții autonomi au avut misiunea să scoată adversarii din ringul de joc, respectând toate regulile stabilite prin regulament. Robotul Sumo trebuia să se încadreze în parametrii de 15×15 cm și nu trebuia să utilizeze mai mult de 4 motoare în procesul de luptă.

_Z9A2488 _Z9A2763 _Z9A2869

Competiția Națională de Robotică „SumoBot Challenge Moldova 2018” este o motivație în plus pentru toți elevii de a studia științele exacte. La astfel de concursuri, ei pot aplica în practică toate cunoștințele acumulate pe parcursul anului,  pot învăța concepte inginerești și programarea într-un mod interesant și accesibil și în același timp, își dezvoltă creativitatea, abilități de soluționare a problemelor, de comunicare și lucru în echipă, atât de necesare pentru profesiile viitorului.

Ionela Titirez,  Manager Dezvoltare Antreprenoriat și Educație TIC, Proiectul de Competitivitate din Moldova: „Astfel de competiții au un impact pozitiv asupra copiilor, deoarece oferă un program de instruire practic, unic și atractiv, care îi ajută să asimileze mai ușor cunoștințele teoretice de știință și tehnologie, astfel sporesc calitatea educației, în special în ceea ce privește disciplinele exacte. În plus, ne bucură faptul că participarea la competiții de robotică crește interesul elevilor pentru domeniile tehnice și inginerești, atât de importante pentru dezvoltarea țării. ”

STM_1603 STM_1617

Printre învingători se numără echipele „RoboTIC Invent” de la Liceul „Prometeu Prim” din mun. Chișinău, care s-a clasat pe locul III, „Phoenix” de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din mun. Chișinău – pe locul II și „PowerBot” de la Tekwill Academy Kids – pe locul I. La ceremonia de premiere, câștigătorii s-au ales cu premii și cu motivația de a continua să studieze în continuare științele exacte.

Preluat de la: diez.md