Potrivit platformei Ce Consum Eu, para este un fruct de sezon care fortifică sistemul imunitar al omului datorită conținutului său ridicat de vitamina C. De asemenea, para stimulează producția de celule albe în organism și ajută la funcționarea eficientă a întregului corp. Respectiv, știind toate aceste beneficii, am decis, în perioada unui sezon al virozelor, să vă propunem o listă cu rețete pe care să le faceți cu acest fruct potrivit vremii reci.
Ținând cont de un timp instabil și de temperaturile scăzute pe care le resimțim în perioadele friguroase ale anului, am decis să-ți recomandăm cinci bucate dulci din pere care pot fi preparate cu ușurință acasă. Aroma perelor nu doar îți va gâdila senzorii olfactivi, dar și va aduce un beneficiu imunității tale.
Am consultat mai multe surse culinare și am adunat cele mai savuroase rețete cu pere.
Ingrediente
# 5-6 pere medii
Pentru aluat:
# 3 ouă la temperatura camerei;
# 100 de grame de zahăr;
# 100 de grame de făină;
# 100 de grame de unt;
# 1 plic de zahăr vanilat sau 1 linguriță de esență de vanilie;
# 1 plic de praf de copt (10 grame de praf de copt).
Pentru caramel:
# 150 de grame de zahăr;
# 20 de grame de unt.
Metodă de preparare
Tăiem perele în două, scoatem interiorul și apoi fiecare jumătate o tăiem în două sau trei părți, în funcție de mărimea acestora.
Pregătim caramelul. Într-o tigaie antiaderentă punem zahărul și îl topim la foc mic până când obținem o textură caramelizată. Adăugăm untul și amestecăm bine. Ungem o formă de 20 de centimetri cu unt și turnăm caramelul în ea. Întindem caramelul pe fundul formei și aranjăm bucățile de pere într-un cerc.
Pregătim aluatul. Într-un bol se sparg cele trei ouă. Se adaugă zahărul și vanilia, apoi se amestecă bine până când obținem o spumă pufoasă și relativ densă. Treptat, se toarnă untul topit în compoziție continuând să amestecăm pentru a menține textura. Se adaugă făina și praful de copt, apoi compoziția se amestecă până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Aluatul rezultat este turnat peste perele și caramelul pregătite anterior.
Prăjitura se coace aproximativ o oră într-un cuptor preîncălzit la 170 de grade Celsius. În cazul în care prăjitura nu se rumenește, puteți porni și partea de sus a cuptorului cu 10 minute înainte să o scoateți. Lăsați prăjitura să se odihnească timp de cinci-șapte minute, apoi răsturnați-o pe o farfurie și serviți-o fie rece, fie caldă, însoțită de înghețată.
Ingrediente:
# 250 de grame de aluat foietaj;
# 500 de grame de pere conservate (aproape șase jumătăți de pere);
# 50 de mililitri de frișcă;
# 1 ou;
# 2 linguri de zahăr;
# 2 linguri de migdale măcinate;
# 1 lingură de făină.
Metodă de preparare
Perele conservate se scot din sucul lor și se lasă să se scurgă, apoi se taie în felii nu foarte groase. Într-un bol se amestecă oul cu frișca, făina și zahărul pentru a forma o compoziție omogenă. Aluatul rezultat se întinde și se aranjează într-o tavă rotundă având opțiunea de a folosi una cu diametrul de 26 cm. Se presară migdalele măcinate peste aluat, apoi se așază feliile de pere deasupra migdalelor. Compoziția cu ou se toarnă uniform peste pere. La început, se coace compoziția într-un cuptor preîncălzit la 220 de grade Celsius pentru primele 10 minute, apoi se micșorează temperatura și se continuă coacerea încă 20 de minute la 185 de grade Celsius.
Ingrediente:
# 1 foaie de aluat foietaj;
# 4 pere;
# 4 mere;
# 1 lingură de scorțișoară;
# 50 de grame de unt;
# 5 linguri de zahăr;
# vanilie;
# 1 ou;
# semințe de mac, migdale și zahăr pudră pentru ornat.
Metodă de preparare
Perele și merele se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se amestecă cu zahăr, scorțișoară, unt și se călesc până când merele și perele devin moi, iar lichidul se evapora complet. Compoziția se scoate de pe foc, se adaugă vanilie și se lasă să se răcească. După răcire, aluatul de foietaj se taie în opt părți egale.
Se împart patru bucăți de aluat și fiecare se înțeapă cu furculița, apoi se taie în mod egal. Pe bucata de aluat deja înțepată, se adaugă două linguri din amestecul de pere și mere călite, apoi se așază o altă bucată de aluat peste presând ușor pe margini. Același procedeu se repetă pentru toate bucățile înțepate.
Bucățile pregătite se așază într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se ung cu ou și se presară cu mac și migdale. Coacerea se face la 180 de grade Celsius timp de 15 minute. După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr și sunt gata de savurat. Este recomandabil să așteptați puțin până se răcesc înainte de a le gusta.
Ingrediente
Aluat:
# 50 de grame de miez de nucă;
# 2 pere mici coapte;
# 1 lămâie;
# 125 de grame de zahăr pudră;
# 120 de grame de făină;
# 2 lingurițe de praf de copt;
# 3 ouă;
# 125 de mililitri de lichior de ouă;
# 125 de mililitri de ulei.
Ornament:
# 2-3 linguri de zahăr pudră;
# 1 pară;
# 12 jumătăți de miez de nucă.
Metodă de preparare
Începeți prin a toca miezul de nucă și a decoji perele. Tăiați perele în sferturi, curățați-le de semințe și tăiați-le cubulețe. Stropiți cubulețele de pere cu jumătate din sucul de lămâie. Preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius. Într-un castron, amestecați zahărul pudră cu făina și praful de copt. Adăugați nucile tocate și amestecați bine. În alt vas, bateți ouăle, lichiorul de ouă și uleiul. Adăugați apoi compoziția de făină amestecând bine până când obțineți o compoziție omogenă.
După ce ați amestecat ingredientele, continuați să omogenizați aluatul timp de un minut, nu mai mult. Repartizați aluatul într-o tavă specială pentru brioșe, prevăzută cu hârtii speciale. Presărați cubulețele de pere deasupra aluatului și introduceți tava în cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Lăsați brioșele să se răcească pe un grătar de bucătărie. După răcire, pudrați brioșele cu zahăr și decorați-le cu felii de pară. Stropiți-le cu restul sucului de lămâie și adăugați nucile.
Ingrediente:
# 200 de grame de făină;
# 3 ouă medii;
# 180 de grame de zahăr tos fin;
# 8 grame de praf de copt;
# 125 de grame de iaurt natural;
# 150 de grame de ciocolată amăruie;
# 100 de mililitri de ulei de floarea-soarelui sau de arahide;
# 40 de grame de cacao;
# 1 linguriță de esență de vanilie;
# 1 vârf de cuțit de sare;
# 2 pere mari bine coapte și zemoase.
Metodă de preparare
Într-un vas punem ouăle întregi, zahărul și esența de vanilie. Amestecăm timp de două-trei minute, până când textura capătă o culoare deschisă. Adăugăm iaurtul, uleiul, sarea și amestecăm cu viteză mică încă un minut. Încorporăm făina cernută, apoi adăugăm cacao și praful de copt, ambele cernute. Amestecăm până când obținem o compoziție omogenă. Adăugăm în aluat 100 de grame de ciocolată tăiată în bucăți potrivite și amestecăm. Aluatul se pune într-o formă rotundă, ideal ar fi o formă cu fund detașabil.
După pregătirea aluatului, curățăm perele și le tăiem pe lungime eliminând sâmburii. Apoi, le tăiem în feliuțe subțiri, de aproximativ un centimetru grosime. Așezăm feliile de pere într-o formă de rază acoperind întreaga suprafață a prăjiturii. Apăsăm ușor pentru a le fixa. Distribuim celelalte 50 de grame de ciocolată printre feliile de pară. Coacem prăjitura cu pere și iaurt într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de circa 30-40 de minute.
Toate rețetele sunt estimate pentru o porție (de la două la șase persoane, în dependență ce ați dorit să preparați). Informațiile despre ingredientele și metodele de preparare au fost inspirate de pe blogurile culinare din Moldova – Valerie’s Food și Gusturi și Culori (primele două rețete) – și blogurile culinare din România – Poftă Bună cu Gina Bradea, Laura Sava și Laura Adamache (următoarele trei rețete).
Nota bene. Para este considerată sora mărului, deoarece face parte din aceeași familie și ambele sunt numite poame. Au aproximativ aceeași perioadă de dezvoltare și conțin aceleași vitamine și minerale, dar în proporții diferite.
Pomul fructifer care ne dăruiește aceste fructe se numește păr. Acesta a fost cultivat încă din antichitate în Europa de Vest, nordul Africii și estul Asiei. Deși a existat mult timp în stare sălbatică, fructele sale rămânând necomestibile, în timpul Imperiului Roman se cunoșteau deja 40 de soiuri de păr comestibil.
Dacă îți este curios sau curioasă să afli rețete și informații despre alte tipuri de fructe sau legume care fac parte din cultura sau gastronomia Moldovei, atunci așteptăm în privat sau la adresa noastră de e-mail [email protected] un mesaj de la tine!
Preluat de la: diez.md