collage-34.jpg
În ultimii ani, potrivit unui studiu, diaspora Moldovei este în top 10 cele mai mari diaspore din lume. Victor Furtună, este un tânăr care a ales să facă parte din diaspora din Dubai. Tânărul a reușit să se afirme în lumea modei din Orientul Mijlociu, muncind în calitate de vânzător, trainer și floor manager la unele dintre cele mai renumite branduri internaționale. În prezent, Victor lucrează la Gucci și are în subordine 30 de persoane, și visează ca în doi ani să ajungă managerul unuia dintre cele mai mari magazine Gucci din Dubai, având în subordine peste 100 de angajați. Succesul lui Victor pare atât de tangibil, în realitate, însă, i-a luat mult efort ca să ajungă acolo unde este, iar parcursul lui nu a fost însoțit în exclusivitate de reușite. 

În octombrie 2019, se împlinesc șase ani de când tânărul s-a stabilit la Dubai. A ajuns acolo prin intermediul unei agenții, care angaja tineri din Moldova, în domeniul vânzărilor, în Emiratele Arabe Unite. „La agenție am venit mai mult de 100 de doritori, toți cu gândul de a ne angaja la Dubai, dar într-un final, după un interviu din trei etape, am fost angajați doar șapte. Am plecat când aveam 22 de ani și prima mea experiență de muncă a fost în calitate de vânzător la Burrberry”.

Decizia de a lăsa totul în Moldova și a pleca nu a fost grea, poate pentru că tânărul nu se identifică cu ceea ce se întâmplă la noi. Era pe atunci student în anul III la UTM, la facultatea de IT, când a decis să lase totul și să-și schimbe radical viața. „Unul dintre cele mai importante motive a fost dorința mea să mă dezvolt și să mă regăsesc în domeniul care mă captivează. Trebuia să iau decizia într-o zi, și am luat-o fără să stau mult pe gânduri. Viața mea radical s-a schimbat în acea zi. Am lăsat universitatea, dar am finalizat-o anul trecut, cu toate că am schimbat specialitatea din IT în management”. În așa mod, viața lui Victor s-a schimbat radical în doar câteva ore.

„Viața mea în Dubai se împarte în perioade. În prima jumătate de an totul îmi părea foarte ciudat, pentru că părerea despre Dubai mi se schimba în fiecare zi. Poate că am fost scos din zona mea de confort, dar am ieșit repede din această stare, pentru că sunt persoana care acceptă provocările”.

2

Victor crede că cheia succesului în Dubai e cât de repede te poți adapta.

„Am în subordine mai mult de 30 de persoane”

Primul șoc pe care l-a avut a fost diversitatea de naționalități cu care a trebuit să lucreze. „Trebuia să fiu deschis la minte, să nu judec, am avut noroc că mediul în care am crescut a fost prielnic și am învățat aceste reguli simple de mic. Dacă ar fi să vorbim despre naționalități, se observă o stratificare. De exemplu, în Dubai se apreciază europenii mai mult, în detrimentul persoanelor din India, Pakistan, Filipine. Am avut momente în care am fost favorizat doar pentru că vin din Europa.”4

Tânărul a început să lucreze la Burberry. După un an în calitate de vânzător a avansat la nivel de trainer, și pentru că era imperativ dezvoltarea personală, a ales să se dezvolte în domeniul managementului și așa a ajuns la Dolce & Gabbana. „După un an jumătate, dorind să avansez am găsit o oportunitate să lucrez la Gucci. Cred că e cea mai bună experiență dintre toate pe care le-am avut și aici fac referire la stilul de management, strategie. Mereu ziceam că cea mai bună universitate este să lucrezi cu niște companii de un asemenea nivel. Acum am ajuns floor manager (într-un magazin de trei etaje, care e cel mai mare din regiune și unul dintre cele mai mari din lume, pe care le deține Gucci), dar planific să ajung mai departe. În răspunderea mea e primul etaj, care conține peste 70% din produse. Am în subordine mai mult de 30 de persoane”, spune tânărul.

Victor spune că e împlinit, pentru că a reușit să avanseze la nivel profesional și să obțină un anumit statut. „La sigur în 2-3 ani, e o perioadă calculată și reală, voi fi în poziție de store manager, atunci când peste 80 de persoane ți se subordonează și tu ești punctul de referință a acestor persoane. Cred că atunci mă voi simți și eu mai confortabil să fac față cerințelor și voi putea înainta candidatura mea pentru această funcție. Știu că mereu trebuie să fiu la nivelul maxim al capacităților mele”.

O zi de lucru

Fiecare zi, chiar dacă are un orar stabilit, decurge într-un mod diferit. Dimineața lui Victor începe devreme, pentru că a abordat un stil de viață sănătos și are nevoie de timp pentru a-și pregăti un dejun copios. „Lucrul începe cu briefingul cu echipa, analiza rezultatelor anterioare, și foarte mult se pune accent pe dezvoltarea personală a fiecărui din echipă. Discuțiile acestea iau destul de mult timp și se petrec cu fiecare membru al echipei în parte. De asemenea, pot avea loc o mulțime de situații imprevizibile și întâlniri cu alți manageri pentru stabilirea următorilor pași, care ar determina creșterea vânzărilor, pentru trimestru, un an”.5

După ce finalizează munca, tânărul obișnuiește să meargă la sală: „De obicei, stau la sală o oră jumătate. Apoi epuizat, merg acasă să mă relaxez. Pentru mine e foarte important să-mi mențin nu doar sănătatea mintală, dar și cea fizică. În același timp, pun accent pe alimentația corectă”, mărturisește Victor.

Uneori, pentru a se detașa de probleme și rutină, Victor merge la Amongst Few Cafe sau la Dubai International Financial Centre: „Acolo este un cub mare, am multe amintiri legate de acel loc, nu are nimic special, dar are ceva specific pentru mine, când aveam nevoie de meditație în primii 2 ani, mergeam acolo”.

Dubai se focalizează pe organizare

Fiecare weekend pentru Victor e diferit: „Mereu încerc experiențe noi. Uneori două zile la rând nu ieși din casă, alteori sunt evenimente la care merg”.6

Dubai se focalizează pe organizare. „Pentru ca să reușești aici, trebuie să îți planifici timpul nu doar pentru mâine, sau pentru săptămâna viitoare, ci pentru o lună înainte. Ceea ce ține și de vacanță. Noi la începutul anului le planificăm pe toate, asta ajută mult să devii mai organizat. Fiind și în management, altfel nu ai cum”.

„Îmi place să mă simt ca un turist acasă”

Victor revine acasă o dată sau de două ori pe an. „În prezent, motivul principal pentru care vin în Moldova sunt părinții. Să îi vizitez, să petrec timpul alături de ei. Evident că am și o conexiune emoțională față de această țară. Cât de bine ar fi acolo, oricum e plăcut să revii în curtea în care ai crescut”.3

Atunci când vine la Chișinău, tânărul preferă să descopere locurile noi care s-au deschis: „Îmi place să mă simt ca un turist acasă”.

Victor are și o pasiune aparte pentru călătorii. Atunci când alege destinațiile, optează pentru extremități. „Anul viitor vreau să merg în SUA, partea nordică, apoi voi opta pentru o destinație tropicală”.

Pe lista țărilor vizitate are deocamdată 18 și mereu încearcă să o extindă. Țara care l-a impresionat cel mai mult pe Victor este Japonia.

Într-un final, tânărul le sugerează celor care vor să obțină succes să fie curioși și să iasă din zona lor de confort, pentru că chiar dacă e greu la început, rezultatul final o merită pe deplin.

Preluat de la: diez.md