collage111.jpg
Se spune să cele mai frumoase locuri din lume sunt acelea la care ajungi greu. Pentru că sunt acele drumuri anevoioase și provocatoare dar cu puțin trafic și evident cu priveliști care îți taie respirația. Care a fost cea mai recentă vacanță pe care ai făcut-o cu mașina? Sau cu avionul dar ai închiriat o mașină pentru că numai așa puteai să vezi cele mai frumoase locuri din vacanță? Poate că nu a fost prea curând și nici nu te-ai gândit ca în viitorul apropiat să pleci într-o astfel de aventură. Dar dacă ești curios ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase drumuri din Europa. Nu este un top, este doar o listă, pentru că ar fi aproape imposibil să decidem cine să ocupe prima poziție.

# Pasul Stelvio, Italia

stelvio-italia-2

Aflat la granița dintre Italia și Elveția, Pasul Stelvio este al doilea cel mai înalt drum asfaltat din Alpi, la 2758 de metri. De altfel, cu 13 metri mai jos decât cel mai înalt, Col d’Iseran și cu vreo 200 de metri mai sus decât cel mai înalt vârf de la noi din țară. În 2008, șoseaua Stelvio a fost numită de băieții de la Top Gear ”cea mai bună șosea din lume”. Ulterior s-au răzgândit, au condus pe Transfăgărașan și ne-au oferit nouă titlul acesta. Alegere înțeleaptă. Să revenim. Șoseaua șerpuită din Alpi numără nu mai puțin de 60 de serpentine. Pozele vorbesc de la sine. Și îți mai dau un motiv să mergi în Italia pentru drumul acesta. Este denumit ”drumul morții” deoarece, tot ce stă între tine și prăpastie este o bordură de beton, adică nimic. Toată acestă lucrare a fost terminată în anul 1820.

# Șoseaua din defileu Kotor, Muntenegru

kotor-muntenegru

Declarată de mulți ce mai frumoasă zonă a țării, defileul Kotor găzduiște clar cea mai frumoasă șosea din Muntenegru. Întregul contur al țărmului abrupt este urmat din aproape în aproape de șoseaua virajată. Oriunde îți arunci privirea, priveliștea este una memorabilă. La fel ca celelalte destinații prezentate, traseul Cetinje-Kotor o să îți ridice bine de tot nivelul de adrenalină.

# Drumul Atlanticului, Norvegia

Atlantic

Cu o lungime de 8,3 km ce unește Kristansund de Molde, două dintre centrele urbane ale fiordului din vestul Norvegiei, șoseaua Atlanticului este declarată neoficial cel mai spectaculos drum din Europa, dacă nu chiar din lume. Contrucția a început în 1983 și a durat șase ani, deci aproximativ 1,5 km/an. La toate aceste calcule trebuie menționat un lucru. Pe parcursul lucrărilor, constructorii au fost nevoiți să țină piept cu furiile naturii. În acea perioadă s-au înregistrat nu mai puțin de 12 uragane ce stricau o bună parte din tot ceea ce se construia.

# Pasul Nufenen, Elveția 

Nufenen-Elveția

Următoarea șosea se află și ea la 2436 de metri, se numește Pasul Nufenen și este în Elveția. Este recunoscută pentru ghețarul Rhone care se află în apropiere și care a scăzut drastic în dimensiuni în ultimii ani. Tot aici s-au filmat scene din celebrele filme Goldfinger, al treilea din seria cu James Bond, și GoldenEye.

# Viaductul Millau, Franța

millau

O capodoperă inginerască. Acest pod a fost inaugurat în 2004 și deține patru recorduri mondiale. Unul dintre aceastea îl compară cu alt etalon al țării, Turnul Efel. Cel mai înalt dig al podului depășește turnul în înălțime. Când vine vorba de lungime, viaductul străbate 2460 m deste râul Tarn cu o autostradă cu două benzi pe sens și alte două benzi de urgență. Podul este susținut de șapte picioare prelungite prin piloni de 87 de metri înălțime, de care sunt agățate 11 perchi de hobane. Repet, o devărată capodoperă inginerească.

# Transfăgărășan, România 

atlantic-din-norvegia

Este numerotat oficial DN7C și este considerat cel mai frumos drum din România. Inaugurarea oficială, în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, a avut loc în data de 20 septembrie 1974, însă lucrările au mai continuat câţiva ani, pentru asfaltare şi alte activităţi conexe, fiind finalizate în forma actuală în anul 1980. Drumul este spectaculos pentru că străbate munții Făgăraș, cei mai înalți munți de la noi din țară și pentru că atinge o altitudine de 2042 de metri, fiind astfel al doilea drum din România ca altitudine, după Transalpina. Printre obiectivele turistice se numără Lacul și Cascada Bâlea, Lacul și Barajul VidraruCascada Capra, Masivul și Lacul Capra și Cetatea Poenari. La acestea se adaugă Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele și traseele montane din jurul Transfăgărășanului

Preluat de la: diez.md