Design-fara-titlu-3.jpg
Delegațiile oficiale europene, care au participat la Summitul Comunității Politice Europene, au primit în dar din partea Republicii Moldova câte un cadou protocolar. Este vorba despre câte un tablou pictat în vin.

Artistul ales de președinția Republicii Moldova pentru a picta tablourile este Eugen Gorean. Pentru lucrări, acestea a folosit soiuri tradiționale de vin, cum ar fi Feteasca Neagra și Rara Neagră. Picturile au fost înrămate și puse în cutii speciale, cu o etichetă pe verso.

„Provocarea cea mare a fost să pictez aceste 50 de tablouri în doar 10 zile, așa că m-am apucat repede de lucru, fără prea mult somn. Am avut grijă să am un suport de hârtie 100 % bumbac pentru a menține mai bine pigmentul vinului.

Principalele subiecte abordate au fost portul național, dansul, peisajul moldovenesc și Chișinăul.

Am fost onorat să lucrez la aceste picturi, care transmit și împărtășesc tradițiile și culorile noastre, cultura și dragostea pentru pământ”, a declarat pentru #diez, Eugen Gorean.

Mai jos sunt câteva dintre picturile care au fost dăruite delegațiilor europene.

Sursă foto: Eugen Gorean


Pe 1 iunie în Republica Moldova s-a desfășurat cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În țara noastră au venit peste 40 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai UE. Obiectivul Moldovei în cadrul summitului este de a consolida rolul țării noastre în „familia de state europene”, iar subiectele de discuție din agenda Moldovei sunt pacea și securitatea.

Primul Summit al Comunității Politice Europene a avut loc pe 6 octombrie 2022 la Praga și a fost înființat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul de a discuta și identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Preluat de la: diez.md