crama-1-e1727466157841.jpg

Veste bună pentru persoanele aflate în căutare de sine sau de noi aventuri! Un nou traseu de drumeție, intitulat „Mica Toscana din Moldova”, a fost inaugurat în partea central-vestică a țării. Acesta are aproximativ 80 de kilometri și conectează Crama Mircești de punctul de trecere a frontierei Sculeni.

„Mica Toscana din Moldova” oferă posibilitatea de a face drumeție, alergare și ciclism prin regiunea pitorească a satului Mircești din raionul Ungheni. La pas, traseul poate fi parcurs în aproximativ 22 de ore, în timp ce o aventură pe bicicletă poate dura circa nouă ore – timp calculat fără opriri. Totodată, acesta poate fi străbătut și în segmente. 20-30 de kilometri, de exemplu, ar fi suficienți pentru a admira o parte dintre obiectivele turistice din zonă.

Podgoriile „Mica Toscană a Moldovei” se află în proprietatea Cramei Mircești și se întind pe 18 hectare. Pe lângă Pinot Noir, Saperavi, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, pe aceste terenuri cresc și soiuri tradiționale autohtone – Feteasca Neagră, Rara Neagră, Feteasca Regală și Feteasca Albă.

„Colina Mănăstirii” este una dintre cele mai înalte coline din zonă, având o altitudine de aproximativ 400 de metri. În vârful acesteia este instalată o cruce de lemn.

Odată cu construcția căii ferate Chișinău – Ungheni în 1872, apare și gara Cornești. Linia căii ferate Chișinău – Cornești are o lungime de 72 de kilometri.

În satul Cornești se află unul dintre cele mai înalte puncte geografice din Moldova – la o altitudine medie de 314 metri față de nivelul mării. Astfel, din vârful colinelor pe care este situată localitatea se deschide o panoramă spre niște peisaje cu adevărat pitorești.

Pe teritoriul Rezervației „Plaiul Fagului” cresc circa 900 de specii de plante, multe dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Moldovei. Astfel, în zonă pot fi întâlnite specii ca mălinul, pana zburătorului, perișorul, ferigile și făgetele. Totodată, stejarii ocupă aproximativ 4 % din tot teritoriul rezervației.

Pensiunea „Căsuța în Pădure” este amplasată în preajma rezervației Plaiul Fagului și oferă căsuțe pentru cazare, foișoare, ciubăr, saună pe lemne, dar și un mic muzeu în aer liber. Pe teritoriu este amenajat și un teren de joacă pentru copii.

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” se extinde pe teritoriul a trei raioane. Pe lângă flora și fauna bogată, aici vei întâlni mai multe lacuri și câteva zone de odihnă special amenajate.

Centrul propune vizitatorilor o serie de oferte informative privind ecosistemele, flora și fauna rezervației „Plaiul Fagului”. Acesta are amenajată o sală pentru diferite tipuri de activități, câteva locuri de cazare și o expoziție a speciilor de plante, insecte și animale care locuiesc în rezervație.

Zona de agrement „La Pescuit” este o locație potrivită pentru pescarii cu și fără experiență. Aceasta include foișoare și pune la dispoziția vizitatorilor săi tot echipamentul necesar pentru pescuit.

Pensiunea este situată într-o zonă liniștită, fiind înconjurată de peisaje pitorești. Aici pot fi organizate diferite evenimente, sala destinată acestora având o capacitate de 70 de persoane. Totodată, locația dispune și de un restaurant în stil tradițional.

Lacul Delia este cel mai mare bazin acvatic din Ungheni, cu o suprafață de 104 hectare, o lungime de 3,2 kilometri și o adâncime maximă de patru metri. Acesta se află la un kilometru distanță de gura de vărsare în râul Prut și este închis cu un baraj de 400 de metri lungime.

În cadrul Centrului de Informare Turistică, vizitatorii pot face cunoștință cu locațiile turistice atractive din raionul Ungheni și traseele turistice din regiune. Totodată, aceștia pot afla mai multe detalii și despre atracțiile turistice care se află peste linia de hotar, în imediata vecinătate a regiunii.

Parcul Francez are o amplasare pitorească pe malul râului Prut, în vecinătatea podului feroviar „Eiffel” și a unei zone verzi bogate. În parc este situat Palatul de Cultură, unde periodic se desfășoară diverse evenimente culturale. Totodată, instituția găzduiește Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni.

Parcul include un teren de joacă pentru copii, teatru de vară, două terenuri de sport, pavilion și mese pentru șah, pistă pentru bicicliști, zonă de cinema și teren pentru tenis de masă. În 2018, acesta a fost renovat cu suportul Primăriei Cluj-Napoca (România), de unde vine și denumirea „Micul Cluj”.

Centrul „În ograda bunicilor grijulii” reprezintă un muzeu în aer liber care relatează istoria așezării de pe malul Prutului. Aici se regăsesc exponate distribuite în compartimente precum: „La cuptor”, „Casa Mare”, „În zămnic”, „Meșter faur”, „Țăranul și glia”, „Stâna de pe vale” și „Coliba Dorului”.

Cu o origine și timp al săpării necunoscute, satul Semeni găzduiește rămășițele unei fortificații militare din pământ. Fortificația reprezintă o suprafață plană, înconjurată de un șanț cu diametrul de 60 de metri, lățimea de circa 27 de metri și adâncimea de aproximativ trei metri.

Izvorul „Nesfârșit” din Ungheni este cunoscut pentru debitul său constant și apa de calitate, fiind o resursă importantă pentru localnici și un loc de interes turistic. A fost folosit de secole, iar denumirea sa sugerează un izvor care nu seacă, atrăgând astfel și mai mulți vizitatori.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Medeleni, raionul Ungheni, este un lăcaș de cult ortodox cu o istorie importantă pentru comunitatea locală. Aceasta este construită în stil tradițional moldovenesc și reflectă frumusețea arhitecturii religioase locale.

În localitatea de frontieră se află rămășițele unui cimitir evreiesc. Mormintele aveau monumente specifice din piatră în locul crucilor ortodoxe. În timp însă, acestea au fost profanate. Despre mormintele în sine se spune că, în jurul anului 1978, morții au fost dezgropați și duși în alte cimitire.

Vinăria „Domaine la Prut” a fost fondată de oenologul austriac Wilfried Pfanner. Pe teritoriile acesteia sunt cultivate soiuri de struguri de origine vest-europeană, caucaziană, dar și autohtone. Printre ele se regăsesc: Chardonnay, Sauvignon, Pinot Grigio, Riesling, Feteasca Regală și Cabernet.

Menționăm că de-a lungul traseului sunt amplasate panouri informative menite să ghideze călătorii. De asemenea, la dispoziția acestora a fost pusă și platforma online www.moldova.travel, care include întreg itinerariul și îi poate ajuta pe turiști să se orienteze mai ușor în spațiu.

Vedeți și șapte obiective turistice deschise în Moldova de la începutul anului 2024.

Preluat de la: diez.md