preacc1111-1-scaled.jpg
În ultimul an, la Chișinău, în meniuri au început să apară numeroase green bowl-uri/ poke-uri. Poate că accentul pe legume și pe un consum mai conștiincios a crescut, sau poate este doar un trend. Echipa #diez a încercat să vadă care sunt ofertele pentru aceste „străchini” cu legume.

Preparatele numite poke bowl se servesc în variante vegetariene, dar și cu carne, fructe de mare sau pește. Posibilitățile și variațiile de combinare a ingredientelor sunt practic nelimitate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care poke bowl-urile au devenit atât de populare în întreaga lume. Puțini știu că aceste preparate își au originea în gastronomia hawaiiană și că sunt preferatele surferilor. Citiți articolul nostru pentru a afla de unde provine bolul hawaiian cu bunătăți, ce are în comun cu sushi-ul japonez și de ce a luat cu asalt scena street food din întreaga lume.

Ce este un poke bowl?

Ce sunt de fapt aceste preparate cunoscute drept poke bowl-uri? Sunt mâncăruri nutritive și ușoare care se servesc în boluri, în general împreună cu orez, pește și legume sau fructe proaspete. Poke bowl este un preparat hawaiian înrădăcinat destul de mult în gastronomia japoneză. Termenul poke înseamnă “tăiat în bucățele”, iar numele se referă la feliile sau bucățile de pește crud servite în bol deasupra orezului, împreună cu dressing, legume și condimente. La începuturi, preparatele de tip poke erau făcute din aproape aceleași ingrediente ca sushi-ul (uneori se spune că este vorba despre sushi „dezmembrat”), diferența fiind faptul că în varianta hawaiiană orezul este fierbinte.

<!–

–> <!–

–>

Exact acesta este cel mai mare secret din spatele gustului perfect al acestui preparat. În poke bowl găsim orez fierbinte și pește rece, ingrediente ale căror arome se îmbină în gură, oferind o explozie de gusturi! Din acest motiv preparatul trebuie servit imediat ce a fost gătit. Dacă trece prea mult timp între preparare și servire, temperaturile celor două ingrediente se egalizează, ceea ce distruge conceptul acestei delicatese.

Odată cu creșterea valului de popularitate au fost inventate multe variante pentru acest preparat. Deseori orezul este înlocuit cu tăiței asiatici (din soia sau din orez), în loc de pește se servește carne (diverse sortimente) sau tofu, iar preparatul este de multe ori garnisit cu sos sau ornat cu semințe și nucifere.

Poke.md

Cei de la poke.md se specializează pe boluri tipice havaiene. Prețurile variază între 83 și 213 lei.

Pokibo.md

Cei de la pokibo au boluri mai tradiționale, dar dacă sunteți amatori de tofu aici îl puteți găsi. Prețurile variază între 80 și 125 de lei.

 

Wikibowl.md

Pe wikibowl accentul este, de asemenea, pus pe bucătăria havaiană, dar îți oferă posibilitatea să-ți creezi propriul bowl. Prețurile variază între 120 și 160 de lei.

Asiatic

În restaurantele Andys de mâncare asiatică, de asemenea puteți găsi bowl-uri. Accentul e pus mai mult pe partea asiatică decât Hawaii. Prețurile variază între 105 și 150 de lei.

Teatru Gastronomic

Popularitatea bowl-urilor din Chișinău a pornit chiar de aici. Opțiunile nu-s multe, dar puteți găsi poke cu țipar. Prețul unui bowl este de 120 de lei.

Gastro Veranda

Aici tot puteți găsi bowl-uri gustoase, versiuni vegetariene. Prețurile variază între 120 și 155 de lei.

Magic Sushi & Poke

Aici puteți găsi și bowl-uri nevegetariene, cu pui de exemplu. Fără reducere, prețurile variază între 105 și 135 de lei.

Maguro Sushi

Bowl-uri cu ingrediente obișnuite, accent pe creveți. Prețurile variază între 60 și 140 de lei.

Poke-uri mai puteți găsi în meniurile de la Vegan, Ichiraku, Cielo, Aquaterra sau Keks.

Dacă ați mai văzut localuri care au poke-uri și v-au plăcut, lăsați informațiile în comentarii.

Preluat de la: diez.md